Uçuk tedavisine yönelik topikal formülasyonların geliştirilmesi ve in vitro etkinliğinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 930900
  2. Yazar: YASEMİN UYMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU ALTUNTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: HSV-1, nanoemülsiyon, nanoemüljel, biberiye (Rosmarinus officinalis) uçucu yağı, antiviral aktivite, HSV-1, nanoemulsion, nanoemulgel, rosemary (Rosmarinus officinalis) essantial oil, antiviral activity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kozmetoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Herpes simpleks virüsü (HSV) enfeksiyonları, dünya genelinde en yaygın enfeksiyonlardan biri olarak kabul edilmekte ve önemli bir sağlık sorunu oluşturmaktadır. HSV enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan en yaygın yöntem, topikal antiviral ilaçların uygulanmasıdır. Bunların başında, viral DNA polimeraz enzimlerini inhibe ederek viral replikasyonu durduran asiklovir ve türevleri gelmektedir. Araştırmalar, doğal bitki özlerinin, özellikle fenolik bileşenlerin ve flavonoidlerin, HSV'ye karşı antiviral aktivite gösterebileceğini ortaya koymuştur. Bu tür doğal bileşenlerin, hem mevcut antiviral ilaçlara karşı direnç gelişimini engelleyebileceği hem de daha geniş spektrumlu antiviral etkiler sunabileceği düşünülmektedir. Nanoemülsiyonlar, ilaç moleküllerinin taşınmasında kullanılan, mikron altı boyut aralığında bulunan kolloidal sistemlerdir. Nanoemülsiyonlar, küçük damlacık boyutları sayesinde yüksek yüzey alanı sunar, bu da ilacın çözünürlüğünü ve emilimini artırabilir. Nanoemüljel, nanoemülsiyon ve jel kombinasyonudur. Nanoemüljeller, ilaçların cilt üzerinden kontrollü ve hedeflenmiş bir şekilde iletilmesini sağlamak için kullanılır. Bu tez çalışmasının temel amacı, HSV virüsü (uçuk) üzerinde etkili olabilecek antiviral aktiviteleriyle bilinen çeşitli bileşenler içeren biberiye yağı ile topikal nanoemüljel formülasyonlarının geliştirilmesidir. Bu formülasyonların geliştirilmesiyle, HSV enfeksiyonlarının tedavisinde doğal ve etkili bir alternatif sağlanması hedeflenmektedir. Formülasyonlar ilk olarak ultrasonikasyon yöntemi kullanılarak nanoemülsiyon formda hazırlanmıştır. İkinci aşamada doğal bir polimer olan ksantan zamkı (1:1 a/a) ile karıştırılarak nanoemüljel forma dönüştürülmüş ve karakterizasyon çalışmaları yapılmıştır. Çalışmada test edilen madde dilüsyonlarının (Y ve P) hücreler üzerinde öldürücü [Letal doz (LD)] olduğu görülen aralık değerleri hepsinde 1/500≥LD(n)˃1/1500 olarak belirlenmiştir. Yapılan analiz hesaplamaları ve mikroskop altındaki değerlendirmeler sonucunda antiviral çalışma konsantrasyonunun 1/2000 dilüsyonunda olmasına karar verilmiştir. Yapılan çalışmada antiviral etkinliği gösteren miktar 1/2000 dir ve IC50 değerinden daha fazla antiviral etkinlik sergilemektedir.
Özet (Çeviri)
Herpes simplex virus (HSV) infections are considered among the most common infections worldwide and pose a significant health issue. The most common method used in the treatment of HSV infections is the topical application of antiviral drugs. Foremost among these are acyclovir and its derivatives, which inhibit viral DNA polymerase enzymes and halt viral replication. Research has shown that natural plant extracts, particularly phenolic compounds and flavonoids, can exhibit antiviral activity against HSV. These natural compounds are thought to prevent the development of resistance to existing antiviral drugs and offer broader-spectrum antiviral effects. Nanoemulsions are colloidal systems in the submicron size range used for drug delivery. Due to their small droplet size, nanoemulsions offer a high surface area, which can enhance drug solubility and absorption. A nanoemulgel is a combination of a nanoemulsion and a gel. Nanoemulgels are used to deliver drugs through the skin in a controlled and targeted manner. The primary aim of this thesis is to develop topical nanoemulgel formulations containing rosemary oil, which is known for its antiviral activity against HSV (cold sores). By developing these formulations, the goal is to provide a natural and effective alternative for the treatment of HSV infections. In the first stage, the formulations were prepared in the form of nanoemulsions using the ultrasonication method. In the second stage, the nanoemulsions were converted into nanoemulgels by mixing with the natural polymer xanthan gum (at ratios of 1:1, w/w), and characterization studies were conducted. In the study, the lethal dose (LD) ranges of the tested substance dilutions (Y and P) on cells were determined to be between 1/500 ≥ LD(n) > 1/1500. Based on analytical calculations and microscopic evaluations, the concentration for antiviral studies was determined to be at a 1/2000 dilution. The amount that demonstrated antiviral activity in the study is 1/2000 and exhibits greater antiviral efficacy than the IC50 value.