Monoklonal gamopatilerin laboratuvar yönünden değerlendirilmesi
Laboratory evaluation of monoclonal gammopathies
- Tez No: 930909
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TARAKÇIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Elektroforez, Monoklonal gamopati, Paraproteinemi, Electrophoresis, Monoclonal gammopathy, Paraproteinemia
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Birgin Yıldız E, Monoklonal Gamopatilerin Laboratuvar Yönünden Değerlendirilmesi, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Biyokimya Uzmanlık Tezi, Gaziantep, 2025. Amaç Bu çalışmada laboratuvarımızda çalışılan elektroforez verilerini değerlendirerek monoklonal bantların elektroforez bantları içindeki konumlarını/türlerini saptamak ve serum protein elektroforezi (SPE), serum/idrar immünfiksasyon elektroforezi (SİFE/İİFE) ve serum serbest hafif zincir testlerinin (SFLC) monoklonal gamopatilerin taramasında kullanılabilirliklerini saptamak amaçlandı. Gereç ve Yöntem Çalışmamıza 2021-2023 yılları arasındaki Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvuran toplam 1562 hasta verisi dahil edildi. Veriler, serum immünfiksasyon testi temel alınarak Laboratuvar Bilgi Sisteminden (LBS) alındı. Hastalar aldıkları tanılara göre 2 gruba ayrıldı (Monoklonal Gamopat tanısı olan/olmayan). Bulgular İncelenen 1562 hastanın 453'ünde monoklonal gamopati tanısı tespit edildi. MG tanılı hasta grubunun SİFE testinde en sık rastlanan monoklonal Ig izotipi biklonal bantlar, İİFE testinde ise serbest kappa olarak saptandı. Çalışma grubundaki 1562 hastanın 78'inde SPE, SİFE, İİFE, SFLC testlerinin tamamı mevcut olup bu değerler, tek başına ve diğer testlerle kombinasyon halinde uygulandığında MG saptamadaki duyarlılığı değerlendirmek için kullanıldı. Beş farklı test kombinasyonu yaparak bu testlerin monoklonal gamopati açısından tanısal duyarlılıkları incelendi. Tek başına SPE testi ile 54 (% 69,23), SİFE testi ile 58 (% 74,36), İİFE testi ile 41 (% 52,56), SFLC testi ile de 45 (% 57,69) hastanın sonucu MG açısından pozitif olarak tespit edildi. Beş farklı test kombinasyonunun tanısal duyarlılıkları sırasıyla şöyle saptandı; SPE+SİFE (% 76,92), SPE+SFLC (% 75,64), SPE+SİFE+SFLC (% 80,77), SPE+SİFE+İİFE (% 79,49), SPE+SİFE+SFLC+İİFE (% 82,05). Sonuç Elde ettiğimiz sonuçlar SPE testinin MG taramasında iyi bir başlangıç testi olduğunu, SPE+SİFE test kombinasyonunun SPE+SFLC'ye göre daha duyarlı olduğunu, SPE+SİFE+SFLC üçlü test kombinasyonunun ise SPE+SİFE+İİFE kombinasyonundan daha duyarlı olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Birgin Yıldız, E. Laboratory Evaluation of Monoclonal Gammopathies. Gaziantep University Faculty of Medicine, Specialty Thesis in Medical Biochemistry, Gaziantep, 2025. Objective In this study, we aimed to determine the positions/types of monoclonal bands within electrophoresis bands by evaluating the electrophoresis data processed in our laboratory. Additionally, we sought to assess the usability of serum protein electrophoresis (SPE), serum/urine immunofixation electrophoresis (SIFE/UIFE), and serum free light chain (SFLC) tests in the screening of monoclonal gammopathies. Materials and Methods The study included data from a total of 1,562 patients who presented to Gaziantep University Faculty of Medicine Hospital between 2021 and 2023. Data were retrieved from the Laboratory Information System (LIS) based on the serum immunofixation test. Patients were divided into two groups according to their diagnoses: those with and without a monoclonal gammopathy diagnosis. Results Monoclonal gammopathy was detected in 453 of the 1,562 patients examined. In the patient group diagnosed with monoclonal gammopathy, the most frequently observed monoclonal immunoglobulin isotype was biclonal immunoglobulin in the SIFE test, and free kappa in the UIFE test. Among the 1,562 patients in the study group, 78 had results for all four tests SPE, SIFE, UIFE, and SFLC. These results were used to evaluate the sensitivity of detecting monoclonal gammopathy when the tests were applied individually and in combination. By forming five different test combinations, we examined the diagnostic sensitivities of these tests concerning monoclonal gammopathy. The number of patients detected as positive for monoclonal gammopathy using each test alone were as follows: SPE identified 54 patients (69.23%), SIFE identified 58 patients (74.36%), UIFE identified 41 patients (52.56%), and SFLC identified 45 patients (57.69%). The diagnostic sensitivities of the five different test combinations were determined as follows: SPE + SIFE (76.92%), SPE + SFLC (75.64%), SPE + SIFE + SFLC (80.77%), SPE + SIFE + UIFE (79.49%), and SPE + SIFE + SFLC + UIFE (82.05%). Conclusion Our findings indicate that the SPE test is a good initial screening test for monoclonal gammopathy. The combination of SPE + SIFE was found to be more sensitive than SPE + SFLC. Furthermore, the triple test combination of SPE + SIFE + SFLC demonstrated higher sensitivity than the SPE + SIFE + UIFE combination.