Romatoloji kliniğinde interstisyel akciğer hastalığı olan hastaların değerlendirilmesi: Tek merkez deneyimi
In the rheumatology clinic evaluation of interstitial lung disease patients: A single center experience
  1. Tez No: 930915
  2. Yazar: ALİ ARDA DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM ERTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İnterstisyel akciğer hastalıkları, sistemik otoimmün romatizmal hastalık ilişkili interstisyel akciğer hastalığı, sistemik otoimmün romatizmal hastalık ilişkili olmayan interstisyel akciğer hastalığı, Sİİ (Sistemik immün inflamatuar index), PİV (Pan immün inflamatuar value), Interstitial lung diseases, autoimmune-related interstitial lung disease, non-autoimmune interstitial lung disease, SII (Systemic inflammatory index), PIV (Pan immune value)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Çalışmamızda sistemik otoimmün romatizmal hastalık ilişkili interstisyel akciğer hastalığı (SORH-İAH) ve bu grup dışında interstisyel akciğer hastalığı (İAH) olan hastaların demografik, laboratuvar ve klinik özelliklerinin karşılaştırarak klinik pratik ve erken tanıda kullanılabilecek parametrelerin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamızda, 01.09.2019 ve 30.09.2023 tarihleri arasında Afyonkarahisar Afyon Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları hekimi tarafından değerlendirilen ve Romatoloji kliniğine romatolojik etiyolojiler açısından yönlendirilen veya Romatoloji kliniğinde SORH-İAH tanısı ile takip edilen hastalar dahil edildi. Hastaların, hasta dosyaları ve hastane otomasyon sistemi üzerinden taraması yapılarak; 18 yaş üstünde olan İnterstisyel Akciğer Hastalığı tanısı alan, radyolojik ve laboratuvar tetkikleri tamamlanmış olan 247 hastanın, demografik, klinik özellikleri, laboratuvar, görüntüleme tetkikleri, tanı, tedavileri ve komorbidite durumları retrospektif olarak incelendi. Hastalar; İAH (interstisyel akciğer hastalığı) etiyolojisine göre SORH-İAH ve SORH-İAH grubun dışında kalan tanılar olarak 2 gruba ayrıldı. Çalışmaya dahil edilen hastaların %35,2 (n=87) SORH-İAH ve %64,8 (n=160) SORH-İAH olmayan olarak değerlendirildi. SORH-İAH grubunda; ilişkili hastalık olarak en sık %40,3 (n=35) sistemik skleroz görüldü. SORH-İAH grubunun; %67,8'i (n=59) kadındı, yaş ortalaması 59,25±12,6 yıldı. Hastaların görüntüleme bulgularında %47,1'inde (n=41) nonspesifik interstisyel pnömoni (NSİP) paterni görüldü. Klinik bulgularda en sık %85,1 (n=74) ile artrit/artralji, serolojik bulgularda en sık %70,1 (n=61) ile antinükleer antikor (ANA) pozitifliği görüldü. Hemogram parametrelerinin karşılaştırılmasında SORH-İAH olan grupta diğer gruba göre hemoglobin değeri istatistiksel açıdan anlamlı ölçüde düşüktü. SORH-İAH olan grupta Sİİ (Sistemik immün inflamatuar index) değeri istatistiksel açıdan anlamlı şekilde daha yüksekti. ROC analizi sonucuna göre 637,72'lik bir Sİİ değerinin %65,5 sensitivite ve %52,5 spesifisite ile SORH ilişkili interstisyel akciğer hastalığını öngörebileceği görüldü. SORH-İAH ve SORH-İAH olmaya grupları birbirinden ayırmada etkili yedi bağımsız faktör belirlendi. Bunlar; komorbidite, cilt bulguları (cilt kuruluğu, digital ülser, puffy ödem, sklerodaktili, cilt sertliği, kalsinozis kutis, romatoid nodül gibi romatizmal hastalıklarda görülebilen cilt lezyonları), eklem tutulumu, ANA pozitifliği, Sİİ ve PİV (Pan immün inflamatuar value) idi. Bu parametrelerin İAH açısından araştırılan hastalarda klinik pratikte, dikkate alınması gerektiği ve SORH-İAH açısından öngörücü olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to determine the parameters that can be used in practical and early diagnosis by comparing the demographic, laboratory and clinical characteristics of patients diagnosed with interstitial lung disease (ILD) in autoimmune-related and non-autoimmune-related groups. In our study, patients who were evaluated by a pulmonologist at Afyonkarahisar Afyon Health Sciences University Faculty of Medicine Hospital between September 1, 2019, and September 30, 2023, and were referred to the Rheumatology Clinic for rheumatologic etiologies or were followed up with a diagnosis of SARD-ILD in the Rheumatology Clinic were included. By reviewing patient files and the hospital automation system, 247 patients over the age of 18 who were diagnosed with interstitial lung disease and had completed radiological and laboratory examinations were retrospectively analyzed in our hospital. Their demographic and clinical characteristics, laboratory and imaging findings, diagnoses, treatments, and comorbidities were examined. Patients were divided into two groups based on the etiology of ILD: SARD-ILD and non-SARD-ILD. Of the patients included in the study, 35.2% (n=87) were classified as having SARD-ILD, while 64.8% (n=160) were classified as non-SARD-ILD. Among the SARD-ILD group, systemic sclerosis was the most common associated disease, observed in 40.3% (n=35) of cases. In the SARD-ILD group, 67.8% (n=59) were female, and the mean age was 59.25±12.6 years. Imaging findings revealed a nonspecific interstitial pneumonia (NSIP) pattern in 47.1% (n=41) of cases. The most common clinical manifestation was arthritis/arthralgia, observed in 85.1% (n=74) of patients, while the most frequent serological finding was antinuclear antibody (ANA) positivity, detected in 70.1% (n=61) of cases. When comparing hemogram parameters, hemoglobin levels were significantly lower in the SARD-ILD group compared to the non-SARD-ILD group. Additionally, the systemic immune-inflammation index (SII) was significantly higher in the SARD-ILD group. According to the ROC analysis, an SII value of 637.72 was found to predict SARD-associated interstitial lung disease with a sensitivity of 65.5% and a specificity of 52.5%. Seven independent factors were identified as effective in distinguishing between the SARD-ILD and non-SARD-ILD groups. These factors included comorbidities, skin findings (such as skin dryness, digital ulcers, puffy edema, sclerodactyly, skin stiffness, calcinosis cutis, and rheumatoid nodules commonly seen in rheumatic diseases), joint involvement, ANA positivity, SII (Systemic Immune-Inflammatory Index), and PIV (Pan-Immune Inflammatory Value). It is suggested that these parameters should be considered in clinical practice for patients being evaluated for ILD and may serve as predictors for SARD-ILD.