Mechatronic design of a scanner and interlacer for thermal imaging
Termal görüntüleme sistemi için tarayıcı ve atlatıcının mekatronik tasarımı
- Tez No: 93097
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMET ERKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tarayıcı ve atlatıcı, termal sistem, mekatronik. VI, Scanner and interlacer, thermal system, mechatronics. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
oz.... TERMAL GÖRÜNTÜLEME SİSTEMİ İÇİN TARAYICI VE ATLATICININ MEKATRONİK TASARIMI Düzgün, Mustafa Barış M. S., Department of Electrical and Electronics Engineering Tez yöneticisi: Doç. Dr. İsmet Erkmen Eylül 2000, 149 sayfa Bu tezde termal görüntüleme sisteminin bir alt birimi olan tarayıcı ve atlatıcı sistemi Aselsan laboratuarlarında tasarlanmış ve geliştirilmiştir. Bu termal görüntüleme sistemi Türkiye'de tasarlanmış ve geliştirilmiş ilk termal kameradır ve sistem ASIR diye adlandırılmıştır. ASIR'm geliştirilmesi aşamasında kullanılan, tarayıcı ve atlatıcı alt birim, 60 Hz tarama frekansına sahip bir başka tarayıcı ve atlatıcı alt birim referans alınarak tasarlanmıştır. ASIR referans sistemden farklı olarak 50 Hz tarama frekansında çalışır, iyileştirilmiş dedektör duruş zamanına ve iyileştirilmiş çözünürlüğe sahiptir. ASIR sisteminin alt birimi olan tarayıcı ve atlatıcı, mekatronik bakış açısıyla tasarlanmış ve üç ana alt birimde ele alınmıştır. Tarayıcı aynası, atlatıcı aynası, motor ve resolver, makina alt birimini, filtreler, motor sürücü devreleri, elektronik altbirimini, sistem kontrolü, işlevsel doğrulama testleri ise yazılım alt birimini oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MECHATRONIC DESIGN OF A SCANNER AND INTERLACER FOR THERMAL IMAGING SYSTEM Düzgün, Mustafa Barış M. S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. İsmet Erkmen September 2000, 149 pages In this thesis a scanner and interlacer subsystem for a thermal imaging system is designed and developed as a prototype at the laboratories of Aselsan. The unit is given the name ASIR and it is the first thermal camera system designed and developed in Turkey. In the development of the ASIR, an available 60 Hz field rate scanner and interlacer system is used as a reference benchmark system. ASIR operates at 50 Hz and have improved frame resolution and detector dwell time compared to the bench mark system. Scanner and interlacer subsystem in ASIR is designed with the perspective of a mechatronic system, realized as the composition of three subsystems. Scanner and interlacer mirrors, motor and resolver forms the mechanical subsystem; filters, motor driving system, position reference circuits are realized melectronically; control and self testing of operational validity functions are embedded by software.