Development of a mesh generation software for computational electromagnetics
Bilişimsel elektromanyetik uygulamaları için bir ağ üretme yazılımının geliştirilmesi
  1. Tez No: 93098
  2. Yazar: BEKİR BARIŞ DÜNDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KUZUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mesh Generation, Isoparametric Coordinate Transformation, Delaunay Triangulation, Steiner Triangulation, Quadtree/Octree based Mesh Generation Techniques, Finite Element Method, Tetrahedral Node Elements, Hexahedral Edge Elements, Perfectly Matched Layers (PMLs), Sparse Matrices. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
oz BILIŞIMSEL ELEKTROMANYETİK UYGULAMALARI İÇİN BİR AG ÜRETME YAZILIMININ GELİŞTİRİLMESİ DÜNDAR, Bekir Banş Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa KUZUOĞLU Ocak 2000, 75 sayfa Bu tezde, bir grup yapısal olan ve yapısal olmayan ağ algoritmaları geliştirilmiş ve gerçekleştirilmiştir. Yapısal olan ağ üretme algoritmaları izoparametrik koordinat dönüşümü kavramım temel almaktadır. Delaunay üçgenlemesi bir nokta kümesinin mümkün olan en iyi şekilde üçgenlenmesi için kullanılmıştır, ve üçgenlemenin kalitesinin arttırılması amacıyla yeni bir nokta ekleme algoritması önerilmiştir. Bu tip“yüksek kaliteli”ağların sonlu elemanlar metodu açısından gerekli olduğu çok iyi bilinmektedir. Dörtlü-ağaç ve sekizli- ağaç tabanlı iki tane yapısal olmayan ağ algoritması da bu tez kapsamında ele alınmıştır. Bu algoritmalar özyineli bölünme algoritmaları olup, bir tanım kümesini farklı boyutlarda kare ve küplere ayırabilmektedirler. Ağ üretme yazılımının performansını test etmek amacıyla, iki tane sonlu elemanlar metodunu kullanan yazılım geliştirilmiştir. Bu yazılımlardan bir tanesi Laplace denklemini dörtyüzlü düğüm elemanları kullanarak çözmek için geliştirilmiştir. ?ax ffeffiöĞiîTiMKommfDiğer yazılım ise vektörel dalga denklemini altıyüzlü kenar elemanları kullanarak çözmektedir. Her iki yazılımda da ağ üretme yazılımının ürettiği üç boyutlu ağlar kullanılmış ve çok iyi sonuçlar elde edilmiştir. Ayrıca, vektörel dalga denklemini açık bölge saçılma/ışıma problemleri için altıyüzlü kenar elemanları kullanarak çözen bir yazılım geliştirilmiştir. Kompleks koordinat dönüşümü ile gerçekleştirilmiş olan Tamamen Eşlenmiş Katmanlar, bu yazılım kapsamında ağ kesimi işlevini başarılı bir şekilde yerine getirmiştir. Anahtar Kelimeler : Ağ Üretme, İzoparametrik Koordinat Dönüşümü, Delaunay Üçgenlemesi, Steiner Üçgenlemesi, Dörtlü-ağaç/Sekizli-ağaz tabanlı Ağ Üretme Teknikleri, Sonlu Elemanlar Metodu, Dörtyüzlü Düğüm Elemanları, Altıyüzlü Kenar Elemanları, Tamamen Eşlenmiş Katmanlar, Seyrek Matrisler. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A MESH GENERATION SOFTWARE FOR COMPUTATIONAL ELECTROMAGNETICS DÜNDAR, Bekir Barış MSc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa KUZUO?LU January 2000, 75 pages In this thesis, a set of structured and unstructured mesh generation algorithms have been developed and implemented. Structured mesh generation algorithms are based on the concept of isoparametric coordinates. Delaunay triangulation has been utilized for the optimization of triangulation on a fixed set of vertices and an algorithm is proposed for the placement of new vertices in order to increase the quality of the triangulation. It is well-known that such meshes of“high-quality”are desirable for the finite element method. Two other unstructured mesh generation algorithms, based on quadtrees/octrees are also discussed. These algorithms can produce elements of widely varying sizes by recursively partitioning the input domain into squares/cubes. To test the quality of the mesh generation software, two finite element programs have been developed. One of these programs is a finite element software which solves Laplace's equation using tetrahedral node elements. The other software has mbeen developed to solve the vector wave equation using hexahedral edge elements. Both programs use the volume meshes generated by the mesh generation software and produced very good results for three dimensional closed domain problems. Also, a finite element software has been developed which solves the three dimensional inhomogeneous vector wave equation for open region scattering/radiation problems using hexahedral edge elements. Perfectly Matched Layers (PMLs) which are implemented by using a complex coordinate transformation, have been successfully used for mesh truncation in this software.