Simulation of a shunt active power filter using PSCAD/EMTDC
PSCAD/EMTDC kullanılarak şönt aktif güç filtresi simulasyonu
  1. Tez No: 93099
  2. Yazar: MEHMET SERKAN BALBAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIK ÇADIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: şönt aktif güç filtresi, harmonikler, güç faktörü IV, shunt active power filter, harmonics, power factor m
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
oz PSCAD/EMTDC KULLANILARAK ŞÖNT AKTİF GUÇ FİLTRESİ SİMULASYONU Balbay, M.Serkan Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Işık Çadırcı Mayıs 2000, 155 sayfa Bu çalışmada, doğrusal olmayan yük harmoniklerinin, ve sistem güç faktörünün düzeltilmesi için kullanılan şönt aktif güç filtresinin, modellemesi ve simulasyonu PSCAD/EMTDC kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Yük harmoniklerinin güç sisteminde meydana getirdiği problemler incelenmiş, ve bu problemlerin üstesinden gelmek için filtreleme teknikleri ve pasif filtrelerin en belirgin eksiklikleri verilmiştir. Daha sonra, şönt aktif güç filtresinin kontrol ve güç devrelerinin tasarım parametreleri tartışılmıştır. Değişik güç ve kontrol devresi parametreleri için şönt aktif güç filtresi sistem davranışını veren simulasyon sonuçlan elde edilmiştir. Şönt aktif güç filtresi sisteminin davranışı hem durağan hem de geçici çalışma koşullarında incelenmiştir. Şönt aktif güç filtresinin PSCAD/EMTDC simulasyon modeli ve geliştirilen program tasarımcıya, çeşitli çalışma koşullarında tasarımı yapılan sistemin performansını başarılı bir şekilde değerlendirme imkanı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SIMULATION OF A SHUNT ACTIVE POWER FILTER USING PSCAD/EMTDC Balbay, M. Serkan M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: AssocProf. Dr. Işık Çadırcı May 2000, 155 pages In this study, modeling and simulation of a shunt active power filter used to cancel nonlinear load harmonics and for improvement of system power factor is carried out by using PSCAD/EMTDC. The problems occuring in the power sytem because of load harmonics are examined, and the filtering techniques to overcome these problems, and major drawbacks of passive filters are introduced. Then, the design parameters of the control and power circuits of a shunt active power filter are discussed. The simulation results giving shunt active power filter system response for different power and control circuit design parameters are obtained. The response of the shunt active power filter system is examined under both steady state and transient operating conditions. The PSCAD/EMTDC simulation model, and developed program for the shunt active power filter provides the designer with the opportunity to assess the performance of the designed system under various operating conditions succesfully.