Sağlık kurumlarında kadın yöneticilere yönelik tutum ölçeği'nin geliştirilmesi: Geçerlik ve güvenirlik çalışması
Development of the attitude scale towards women managers in health institutions: Validity and reliability study
  1. Tez No: 930983
  2. Yazar: SEVCAN MUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP ALTUNTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın yöneticiler, sağlık kurumlarında yöneticiler, tutum, yönetici, female managers, manager, managers in health institutions, attitud
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZET SAĞLIK KURUMLARINDA KADIN YÖNETİCİLERE YÖNELİK TUTUM ÖLÇEĞİ'NİN GELİŞTİRİLMESİ: GEÇERLİK ve GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI Araştırmada sağlık kurumlarında kadın yöneticilere yönelik tutum ölçeğinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Bursa Şehir Hastanesi'nde çalışan 352 sağlık personeli oluşturmaktadır. Veriler“Kişisel Bilgi Formu”ve“Sağlık Kurumlarında Kadın Yöneticilere Yönelik Tutum Ölçeği taslağı”ile toplanmıştır. Ölçek taslağının kapsam geçerliği için uzman görüşleri alınmış ve kapsam geçerlik indeksi 0,77 olarak belirlenmiştir. Verilerin değerlendirilmesi sonucunda ölçek madde toplam puan korelasyon değerlerinin -0,193 ile 0,804 arasında olduğu; KMO değerinin 0,942 ve Bartlett testi sonuçlarının istatistiksel olarak anlamlı olduğu görülmüştür. Yapılan faktör analizine göre madde faktör yüklerinin 0,417 ile 0.804 arasında olduğu, ölçeğin 29 madde ve 2 alt boyuttan oluştuğu ve uyum iyiliği değerlerinin kabul edilebilir sınırlar içerisinde (χ2= 587.858 (sd)= 316; p< 0.001; χ2 /sd= 1.860; CFI= 0.905; IFI= 0.907; RMSEA= 0.083; SRMR= 0.0525) olduğu belirlenmiştir. Madde ayırt edicilik analizine göre %27 alt ve üst çeyreklik puan ortalamalarının iki alt boyut arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık gösterdiği saptanmıştır. Ölçeğin güvenirliği ile ilgili olarak da Cronbach alpha değerinin 0,957, yarıya bölme tekniği ile Spearman-Brown değerinin 0,748-0,974; Guttman Split-Half değerinin 0,748-0,973 arasında olduğu görülmüştür. Test-tekrar test analizinde ise, olumlu tutumlar ile olumsuz tutumlar alt boyutlarında ilk ve son test puan ortalamaları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık olmadığı saptanmıştır (p>0,05). Sonuç olarak, sağlık kurumlarında kadın yöneticilere yönelik tutumu ölçmek için geliştirilen ölçeğin yapılan analizler sonucu geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF THE ATTITUDE SCALE TOWARDS WOMEN MANAGERS IN HEALTH INSTITUTIONS: VALIDITY AND RELIABILITY STUDY In the study, it was aimed to develop the scale of attitudes towards female managers in health institutions. The sample of the study consists of 352 health personnel working in Bursa City Hospital. The data were collected with the“Personal Information Form”and the“Draft Attitude Scale Towards Women Managers in Health Institutions”. Expert opinions were taken for the scope validity of the scale draft and the scope validity index was determined as 0.77. As a result of the evaluation of the data, it was found that the total score correlation values of the scale item were between -0.193 and 0.804;The KMO value was 0.942 and the Bartlett test results were statistically significant. According to the factor analysis, it was found that the item factor loads were between 0.417 and 0.804, the scale consisted of 29 items and 2 sub-dimensions, and the goodness of fit values were within acceptable limits (χ2= 587.858 (sd)= 316; p< 0.001; χ2 /sd= 1.860; CFI= 0.905; IFI= 0.907; RMSEA= 0.083; SRMR= 0.0525).According to the item discrimination analysis, it was determined that the mean scores of 27% lower and upper quarters showed a statistically significant difference between the two sub-dimensions. Regarding the reliability of the scale, the Cronbach alpha value was 0.957, the Spearman-Brown value was 0.748-0.974 with the halving technique; The Guttman Split-Half value was found to be between 0.748-0.973. In the test-retest analysis, it was determined that there was no statistically significant difference between the mean scores of the first and last tests in the sub-dimensions of positive attitudes and negative attitudes (p>0.05).As a result, it has been seen that the scale developed to measure the attitude towards female managers in health institutions is a valid and reliable measurement tool as a result of the analyzes.