Bir üniversite hastanesinde hastane yöneticilerinin bireysel yenilikçilik özelliklerinin incelenmesi: Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi örneği
Investigation of individual innovative characteristics of hospital managers in a university hospital: The case of Sakarya Training and Research Hospital
  1. Tez No: 931008
  2. Yazar: AZİZ DİRLİKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL ÖRGEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Sektörü, Yönetici, Hastane yöneticileri, Yenilikçilik, Bireysel yenilikçilik, Health Sector, Manager, Hospital managers, Innovation, Individual innovation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Sağlık sektöründe hizmet kalitesinin artırılması, rekabet avantajı elde edilmesi ve yenilikçilik kültürünün geliştirilmesi, günümüz sağlık sistemlerinin karmaşıklığı ve dinamizmi göz önünde bulundurulduğunda önemli bir hedef olarak öne çıkmaktadır. Bu hedeflere ulaşmada hastane yöneticilerinin bireysel yenilikçilik özelliklerinin etkisi büyük bir rol oynamaktadır. Bu çalışmanın amacı, bir üniversite hastanesindeki yöneticilerin bireysel yenilikçilik özelliklerinin kapsamlı bir şekilde incelenmesidir. Çalışma, yöneticilerin yenilikçilik eğilimleri, fikir önderliği becerileri, risk alma davranışları ve değişim karşısındaki direnç gibi bireysel özelliklerini incelemeye odaklanmaktadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla, geçerlilik ve güvenilirliği test edilmiş olan“BYO”Bireysel Yenilikçilik Ölçeği (Kılıçer & Odabaşı, 2010) kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini Sakarya İli'nde bulunan kamu hastanelerinde görev yapan orta ve/veya üst düzey yöneticiler oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemini ise Sakarya İli'nde bulunan kamuya ait bir hastanede görev yapan orta ve/veya üst düzey yöneticiler oluşturmaktadır. Çalışmada nicel araştırma yöntemi kullanılmış ve veriler yüz yüze anket tekniğiyle toplanmıştır. Anket, toplamda 277 sağlık yöneticisine uygulanmış ve çeşitli perspektiflerden (SEAH ve bağlı birimler) zengin veri elde edilmiştir. Verilerin analizinde, normal dağılıma uymayan ölçüm değerleri için parametrik olmayan yöntemler tercih edilmiştir. Parametrik olmayan testler kullanılarak, iki bağımsız grubun ölçüm değerlerinin karşılaştırılmasında“Mann-Whitney U”testi, üç veya daha fazla grubun karşılaştırılmasında ise“Kruskal-Wallis H”testi uygulanmıştır. Ayrıca, üç veya daha fazla grup arasında anlamlı fark tespit edilen değişkenlerin ikili karşılaştırmaları için Bonferroni düzeltmesi yapılmıştır. Araştırmaya katılan 277 sağlık yöneticisinin bireysel yenilikçilik ölçeği sonuçları incelendiğinde, yöneticilerin 166'sının (%59,9) yenilikçi, 111'inin ise (%40,1) öncü özelliklere sahip olduğu belirlenmiştir. Bireysel yenilikçilik ölçeği puanları açısından, görev yerine göre anlamlı bir fark tespit edilmiştir. Kadın doğum/çocuk hastanesinde çalışan yöneticilerin bireysel yenilikçilik ölçeği puanları, SEAH merkez kampüsünde çalışanlardan anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur. Alt boyutlar arasında yer alan deneyime açıklık boyutunda ise eğitim düzeyi, kurumsal aidiyet ve gelir düzeyi değişkenlerinde anlamlı farklılıklar gözlemlenmiş; diğer alt boyutlarda ise farklılık bulunmamıştır. Bu bulgular, sağlık yöneticilerinin bireysel yenilikçilik özelliklerinin, sağlık sektöründe yenilikçi yaklaşımların ve hizmet kalitesinin artırılması açısından önemli bir faktör olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Increasing service quality in the health sector, gaining competitive advantage and developing an innovation culture stand out as an important goal when considering the complexity and dynamism of today's health systems. The effect of individual innovation characteristics of hospital managers plays a major role in achieving these goals. The aim of this study is to comprehensively examine the individual innovation characteristics of managers in a university hospital. The study focuses on examining the individual characteristics of managers such as innovation tendencies, opinion leadership skills, risk-taking behaviors and resistance to change. The“BYO”Individual Innovation Scale (Kılıçer & Odabaşı, 2010), which has been tested for validity and reliability, was used to collect data in the study.The universe of the study consists of middle and/or senior managers working in public hospitals in Sakarya Province. The sample of the study consists of middle and/or senior managers working in a public hospital in Sakarya Province. Quantitative research method was used in the study and data were collected by face-to-face survey technique. The survey was applied to a total of 277 healthcare managers and rich data was obtained from various perspectives (SEAH and affiliated units). In the analysis of the data, nonparametric methods were preferred for measurement values that did not conform to normal distribution. Using nonparametric tests, the“Mann-Whitney U”test was used to compare measurement values of two independent groups, and the“Kruskal-Wallis H”test was used to compare three or more groups. In addition, Bonferroni correction was applied for pairwise comparisons of variables where significant differences were detected between three or more groups. When the individual innovation scale results of the 277 healthcare managers participating in the study were examined, it was determined that 166 (59.9%) of the managers had innovative characteristics and 111 (40.1%) had pioneering characteristics. A significant difference was found in terms of individual innovation scale scores according to their place of duty. The individual innovation scale scores of the managers working in the maternity and children's hospital were found to be significantly higher than those working in the SEAH central campus. In the openness to experience dimension among the sub-dimensions, significant differences were observed in the variables of education level, institutional affiliation and income level; no differences were found in the other sub-dimensions. These findings reveal that the individual innovativeness characteristics of health managers are an important factor in terms of increasing innovative approaches and service quality in the health sector.