Orman yangınları konusunda kamuoyu algısı üzerine bir araştırma: izmir örneği
A study on public perception on forest fires: the case of İzmir
- Tez No: 931016
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: İzmir orman yangını, Yangın önemleri, Yangın duyarlılığı, Yangın sonrası, Yangının olumsuz etkileri, Izmir forest fire, Fire precautions, Fire susceptibility, After fire, Adverse effects of fire
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Ülkemizde meydana gelen orman yangınlarının çoğu ihmal, dikkatsizlik ve kasıt gibi nedenlerden meydana gelmektedir. Ülkemiz bulunduğu konum gereği Akdeniz İkliminin etkisi altındadır ve bu durum bazı bölgelerde yazların kurak geçmesine sebep olmakta ve böylece orman yangınlarına zemin hazırlanmaktadır. Orman varlığı bakımından geniş alana sahip olan ülkemiz için orman yangınlarıyla mücadele ve ormanların korunması öncelikli kabul edilmektedir. Çalışmanın konusu olarak İzmir ilinin seçilmesinin başlıca nedeni orman bakımından zengin olması ve burada sıklıkla orman yangınlarının meydana gelmesidir. İzmir İli içerisine ormanlık alanlar 478.547 ha kaplamakta ve bu alan il arazisinin %40'ını oluşturmaktadır. Bu çalışmada İzmir ilinde yaşanan orman yangınları konusunda izmir Orman Bölge Müdürlüğü personeli ve İzmir'de yaşayan halkın algısı incelenerek katılımcılara göre yangının nedenleri, yangın öncesi alınan önlemler, yangın söndürme faaliyetleri, orman idaresinin ve halkın yangınlara yönelik duyarlılığı, yangın sonrası yanan ormanlık arazilerin durumu, yangınların olumsuz etkileri, yaşanan yangınların sıklığı, yoğunluğu ve şiddetine etki eden faktörlere yönelik tutumlar saptanmaya çalışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda İzmir' de ikamet eden 179 kişi ve 20 İzmir Orman Bölge Müdürlüğü personeline 2 ayrı anket uygulanmış, yanıtlayıcıların ankette yer alan ifadelere katılım seviyeleri incelenmiştir. Toplanan veriler Excel programı ile analiz edilmiştir. Uygulanan halk anketinin katılımcılarının çoğunluğu (%77,1) ormancılıkta ilgili bir meslekte çalışmamaktadır. Katılımcılar yaşanan orman yangınlarının başlıca sebebi olarak insanların dikkatsizliği ve ihmalini göstermiştir. Orman idaresi çalışanlarına karşı olumlu tutum geliştirdikleri gözlenen katılımcıların büyük bir kısmı yaşanan yangınların ülke ekonomisine ve iklime olumsuz etkileri olduğunu vurgulamıştır. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü personeli olan 10'u kadın 10'u erkek 20 kişiye uygulanan anket sonuçlarında oluşan yangınların en büyük sebebi olarak insan faktörü gösterilmiştir. Yangın söndürme faaliyetleri açısından yangın söndürme personelinin yeterli duyarlılığı gösterdiği sonucuna varılırken, İzmir'in topografik özelliklerinin, yazların uzun sıcak ve kurak geçmesinin, meteorolojik koşullara bağlı olarak yangın mevsiminde ve öncesindeki yağış miktarının meydana gelen orman yangınlarının sıklığı yoğunluğu ve şiddetini etkilediği görüşü üzerinde uzlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Most of the forest fires that occur in our country occur due to reasons such as negligence, carelessness and intention. Our country is under the influence of the Mediterranean climate due to its location and this causes summers to be dry in some regions, thus preparing the ground for forest fires. Fighting forest fires and protecting forests are considered as priorities for our country, which has a large area in terms of forest resources. The main reason for choosing İzmir as the subject of the study is that it is rich in forests and forest fires occur frequently here. Forest areas cover 478,547 hectares in İzmir Province and this area constitutes 40% of the provincial land. In this study, the perception of İzmir Forestry Regional Directorate personnel and the people living in İzmir regarding the forest fires that occur in İzmir province was examined and the reasons for the fire according to the participants, precautions taken before the fire, fire extinguishing activities, sensitivity of the forest administration and the people towards fires, the status of the forested lands burned after the fire, the negative effects of the fires, the frequency, intensity and attitudes towards the factors affecting the intensity of the fires were tried to be determined. For this purpose, 2 separate surveys were applied to 179 people residing in Izmir and 20 Izmir Forestry Regional Directorate personnel, and the participants' level of agreement with the statements in the survey was examined. The collected data was analyzed with the Excel program. The majority of the participants in the applied public survey (77.1%) do not work in a profession related to forestry. The participants indicated the carelessness and negligence of people as the main reason for the forest fires. The majority of the participants, who were observed to have developed a positive attitude towards the forestry administration employees, emphasized that the fires had negative effects on the country's economy and climate. The results of the survey applied to 20 people, 10 women and 10 men, who are Izmir Forestry Regional Directorate personnel, showed the human factor as the biggest reason for the fires. While it was concluded that the fire extinguishing personnel showed sufficient sensitivity in terms of fire extinguishing activities, it was agreed that the topographic features of Izmir, the long, hot and dry summers, and the amount of rainfall during and before the fire season due to meteorological conditions affect the frequency, intensity and severity of the forest fires.