Primipar gebelerin prenatal bağlanma düzeylerinin emzirme beklentileri ve emzirme öz yeterliliğine etkisi
The effect of prenatal attachment levels of primary pregnancies on breastfeeding expectations and breastfeeding self-efficiency
- Tez No: 931024
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞÇE SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: ebe, emzirme, gebe, prenatal bağlanma, öz yeterlilik, breastfeeding, midwife, pregnant, prenatal attachment, self-effecacy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tarsus Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Prenatal dönem fertilizasyondan doğumun başlangıcına kadar olan süreci kapsamaktadır. Bu süreçte anne ve fetüs birtakım gelişmelere adapte olmaya çalışır. Doğum sonrası süreçte anne-bebek bağlanmasının ve emzirmenin sürdürülmesi oldukça önemlidir. Araştırma, primipar gebelerin prenatal bağlanma düzeylerinin emzirme beklentileri ve emzirme öz yeterliliğine etkisini incelemek amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte yapılmıştır. Araştırma Nisan-Aralık 2024 tarihleri arasında Tarsus Devlet Hastanesi kadın hastalıkları ve doğum polikliniğine başvuran 370 primipar gebe ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma verilerinin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Prenatal Emzirme Öz Yeterlilik Ölçeği (PEÖYÖ), Prenatal Bağlanma Ölçeği (PBÖ) ve Emzirme Beklentileri Ölçeği (EBÖ-A) kullanılmıştır. Veriler uygun istatistiksel paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Emzirme Beklenti Ölçeği toplam puan ortalaması 18,57±5,37, Prenatal Emzirme Öz Yeterlilik Ölçeği toplam puan ortalaması 82,96±7,58, Prenatal Bağlanma Ölçeği puan ortalaması 64,40±7,59 olarak bulunmuştur. Emzirme Beklenti ölçeği toplamı ile Prenatal Emzirme Öz Yeterlilik Ölçeği toplamı arasında negatif yönlü orta düzeyde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Emzirme Beklenti Ölçeği toplamı ile Prenatal Bağlanma Ölçeği arasında negatif yönlü zayıf düzeyde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Prenatal Emzirme Öz Yeterlilik Ölçeği toplamı ile Prenatal Bağlanma Ölçeği arasında anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir. Araştırma sonucunda; gebelerin emzirme öz yeterlilikleri ve bağlanma düzeyleri arttıkça emzirme beklentileri olumlu yönde artmaktadır.
Özet (Çeviri)
The prenatal period covers the process from fertilization to the onset of birth. During this period, mother and fetus try to adapt to a number of developments. The postpartum period is crucial for maintaining mother-baby bonding and breastfeeding. This descriptive and correlational study was conducted to examine the effect of prenatal attachment levels of primiparous pregnant women on breastfeeding expectations and breastfeeding self-efficacy. The study was conducted with 370 primiparous pregnant women who applied to the gynecology and obstetrics outpatient clinic of Tarsus State Hospital between April and December 2024. Personal Information Form, Prenatal Breastfeeding Self-Efficacy Scale (PBSES), Prenatal Attachment Scale (PAS) and Breastfeeding Expectations Scale (BES-A) were used to collect the data. Data were analyzed using the appropriate statistical package program. The mean total score of the BES-A was 18.57±5.37, the mean total score of the PBSES was 82.96±7.58, and the mean total score of the PAS was 64.40±7.59. A negative, moderately significant relationship was found between the total BES-A and the total PBSES. A negative and weakly significant relationship was found between the sum of the BES-A and the PAS. There was no significant relationship between the total of the PBSES and the PAS. As a result of the research, it has been found that as pregnant women's breastfeeding self-efficacy and bonding levels increase, their breastfeeding expectations also improve positively.