Sigara içen ve içmeyen farklı periodontal hastalıklara sahip bireylerde tükürük HMG1, sTREM-1 ve TNF-α seviyelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of salivary HMGB-1, sTREM-1 and TNF-α levels in smokers and non-smokers with different periodontal diseases
  1. Tez No: 931057
  2. Yazar: BERKAY TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH SEÇKİN ERTUĞRUL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek Mobilite Grup Kutusu 1 (HMGB1), Çözünebilir Myeloid Hücrelerde İfade Edilen Tetikleyici Reseptör-1 (sTREM-1), Tümör Nekroz Faktörü-α (TNF-α), Sigara, Tükürük, Gingivitis, Periodontitis, High Mobility Group Box 1 (HMGB1), Soluble Myeloid Cell Expressed Trigger Receptor-1 (sTREM-1), Tumor Necrosis Factor-α (TNF-α), Smoking, Saliva, Gingivitis, Periodontitis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Giriş-Amaç: Bu klinik çalışmanın amacı periodontal olarak sağlıklı, gingivitisli, sigara içmeyen periodontitisli ve sigara içen periodontitisli bireylerin tükürük HMGB1, sTREM-1, TNF-α seviyelerinin tespiti, bu moleküllerin periodontal hastalığı periodontal sağlıktan ayırt etmedeki başarı oranlarının kıyaslanması, sigara kullanımının periodantal hastalık üzerindeki etkisini ve bu parametrelerin klinik parametrelerle olan ilişkilerinin incelenmesidir. Materyal-Metod: Sistemik sağlıklı, sigara içmeyen, periodontitisli (n=20), gingivitisli (n=20) ve periodontal olarak sağlıklı (n=20), sigara içen periodontitisli (n=20) olmak üzere toplam 80 bireyden tükürük örnekleri alındı. Çalışma grupları için tüm ağız klinik parametreler sondlama cep derinliği (SCD), klinik ataşman seviyesi (KAS), plak indeksi (Pİ), gingival indeks (Gİ) ve sondlamada kanama indeksi (SKİ) ölçümleri yapıldı. Toplanan örneklerdeki HMGB1, sTREM-1 VE TNF-α seviyeleri enzim bağlantılı immünosorbent testi (ELISA) ile belirlendi. Sonuçlar: HMGB-1 seviyeleri açısından sağlıklı grup ile sigara içmeyen periodontitis grubu (p=0.022) ve sağlıklı grup ile sigara içen periodontitis grubu (p=0.045) arasında anlamlı farklar bulunmuştur. sTREM-1 parametresi için sağlıklı grup ile sigara içmeyen periodontitis grubu (p=0.009), sağlıklı grup ile sigara içen periodontitis grubu (p=0.019) ve gingivitis grubu ile sigara içmeyen periodontitis grubu (p=0.036) arasında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. TNF-α değerleri açısından sağlıklı grup ile sigara içmeyen periodontitis grubu arasında anlamlı bir fark bulunmuştur (p=0.020).
Özet (Çeviri)
Introduction-Aim: The aim of this clinical study is to determine the salivary HMGB1, sTREM-1, TNF-α levels of periodontally healthy, gingivitis, non-smokers with periodontitis and smokers with periodontitis, to compare the success rates of these molecules in distinguishing periodontal disease from periodontal health, to examine the effect of smoking on periodontal disease and the relationships of these parameters with clinical parameters. Material-Method: Saliva samples were taken from a total of 80 individuals, including systemically healthy, non-smokers, periodontitis (P group n=20), gingivitis (G group, n=20), periodontally healthy (S group, n=20), smokers with periodontitis (PS group n=20). For the study groups, whole mouth clinical parameters probing pocket depth (SCD), clinical attachment level (CAS), plaque index (PI), gingival index (GI) and probing bleeding index (BBI) were measured. HMGB1, sTREM-1 and TNF-α levels in the collected samples were determined by enzyme linked immunosorbent assay (ELISA). Results: Significant differences were found between the healthy group and the non-smoking periodontitis group (p=0.022) and the healthy group and the smoking periodontitis group (p=0.045) in terms of HMGB-1 levels. Significant differences were found between the healthy group and the non-smoking periodontitis group (p=0.009), the healthy group and the smoking periodontitis group (p=0.019) and the gingivitis group and the non-smoking periodontitis group (p=0.036) for the sTREM-1 parameter. There was a significant difference between the healthy group and the non-smoking periodontitis group in terms of TNF-α values (p=0.020).