Primer Membranöz Nefropatili hastaların klinik özellikleri ve tedavi sonuçları : Tek merkez deneyimi
Clinical characteristics and treatment results of patients with Primary Membranous Nephropathy: A single center experience
  1. Tez No: 931061
  2. Yazar: ZEYLANA SHEYDAYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ALPER KIYKIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Membranöz Nefropati, İmmünsüpresif Tedavi, Rituksimab, Membranous Nephropathy, Immunosuppressive Treatment, Rituximab
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Primer Membranöz Nefropati (MN), yetişkinlerde nefrotik sendrom vakalarının yaklaşık %20-30'unu oluşturmaktadır. Bu çalışmada, kliniğimizdeki MN hastalarında klinik bulguları, laboratuvar bulgularını, böbrek biyopsi bulgularını, immünfloresan bulguları, risk gruplarını ve tedavi sonuçlarını kapsamlı bir şekilde incelemeyi amaçladık. Yöntem: Çalışmaya Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Nefroloji Polikliniğinde takipli, 14.01.2008–15.12.2022 tarihleri arasında MN tanısı alan 147 hasta dahil edildi. Hastaların; demografik özellikleri, başvuru sırasındaki şikâyetleri, laboratuvar bulguları, renal ultrasonografi bulguları, renal biyopsi sonuçları, tedavi modaliteleri, tedavi yan etkileri ve klinik sonuçları incelendi. Bulgular: Hastaların 68'i (%46,3) erkek 79'u (%53,7) kadındır. Ortalama yaşları 50,29±15,85 yıldır. En sık başvuru şikâyeti pretibial ödemdir (%84,4). Hastaların ortalama tahmini glomerüler filtrasyon hızı 88,99ml/min/1.73m2', serum kreatinin 1,12 mg/dL'dir. Proteinüri ortalaması 4,96 gr/gün'dür. En sık renal biyopsi bulguları; interstisyel inflamasyon (%79,6), global sklerotik glomerül varlığı (%45,6) idi. İmmünfloresan incelemelerinde en sık IgG (%89,7) ve C3 (%70,9) birikimleri vardır. Hastaların MN risk gruplamasına göre; 52'si (%36) düşük, 39'u (%26,5) orta, 42'si (%28) yüksek ve 14'ü (%9,5) çok yüksek risk grubundaydı. Hastaların 64'ü (%43,5) tam yanıt, 30'u (%20,4) kısmi yanıt alıp takip edildi. Hastaların 35'i (%23,8) tedaviye dirençli olup 6 (%4,1) hasta renal replasman tedavisine ihtiyaç duymuştur. 12 (%8,2) hasta ise izlemde eksitus olmuştur. Hastalarımız tedavilerinde en sık (%88,4) oral yüksek doz kortikosteroid ,(%55,1) siklofosfamid ve %31,3'ü Rituksimab almıştır. Tedavi alan 138 hastanın toplam aktif tedavi süresi ortalaması 39,86 ay olarak saptandı. Tam remisyona girmiş hastalarda aktif tedavinin kesilme zamanı ortalama 25,41 ay ve kısmi remisyona girmiş hastalarda remisyon sağlanma süresi 29,47 ay olarak saptandı. Hastaların tedavi sürecinde %8,8'inde hastaneye yatış gerektiren enfeksiyon, %9,5'inde tromboemboli ve %5,4 gastrointestinal kanama gözlendi. 6 Sonuç: Kliniğimizde, MN ile ilgili güncel gelişmeler yakından takip edilmekte ve uygulanmaktadır. Çalışma bulguları literatürle uyumludur, ancak kadınlarda MN sıklığının daha fazla olması gibi bazı farklılıklar vardır.
Özet (Çeviri)
İntroduction and Aim: Primary Membranous Nephropathy (MN) accounts for approximately 20-30% of nephrotic syndrome cases in adults. In this study, we aimed to comprehensively investigate the clinical and treatment characteristics. Method: The study included 147 patients diagnosed with MN, followed up in the Nephrology Outpatient Clinic of Mersin University Faculty of Medicine Hospital, between January 14, 2008, and December 15, 2022. The patients' complaints, laboratory and ultrasonography findings, renal biopsy results, treatment modalities, treatment side effects, and clinical outcomes were investigated, retrospectively. Results: Of the patients, 68 (46,3%) were male and 79 (53,7%) were female. The mean age was 50.29±15.85 years. The most common complaint was leg edema (84,4%). The mean estimated glomerular filtration rate value of the patients was 88,99 ml/min and the serum creatinine was 1,12 mg/dL. The mean proteinuria was 4,96 g/day. The most common renal biopsy findings were interstitial inflammation (79,6%) and global sclerotic glomeruli (45,6%). Immunofluorescence studies showed the most common deposits were IgG (89,7%) and C3 (70,9%). According to the MN risk classification, 52 patients (36%) were in the low-risk group, 39 (26,5%) in the moderate-risk group, 42 (28%) in the high-risk group, and 14 (9,5%) in the very high-risk group. A total of 64 (43,5%) patients achieved complete response and 30 (20,4%) achieved partial response. 35 (23,8%) of the patients were resistant to treatment, and 6 patients (4,1%) required renal replacement therapy. 12 (8,2%) patients died during follow- up. The most common medications used were high-dose oral corticosteroids (88,4%), cyclophosphamide (55,1%), and rituximab (31,3%). The average total active treatment duration of the 138 patients receiving treatment was 39,86 months. The average time to discontinuation of treatment in patients who achieved complete remission was 25,41 months, and the time to achieve remission in those who achieved partial remission was 29,47 months. Most common treatment side effects were as follows: thromboembolism in 9,5%, gastrointestinal bleeding in 5,4%, 8,8% requiring hospitalization due to infection. 8 Conclusion: Current developments related to MN are closely monitored and implemented in our clinic. The study findings are consistent with the literature, but there are also some differences, such as a higher frequency of MN in women.