Paxillin ve vinculin düzeylerinin diabetik retinopati progresyonu üzerine etkisi
The effect of paxillin and vinculin levels on diabetic retinopathy progression
  1. Tez No: 931062
  2. Yazar: HANDE ÜLKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERMAN BOZALİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik retinopati, ELISA, gen ekspresyonu, paxillin, vinculin, Diabetic retinopathy, ELISA, gene expression, paxillin, vinculin
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Diyabetik retinopati (DR), diabetes mellitusun (DM) sık görülen bir komplikasyonu olup, orta ve ileri yaştaki bireylerde görme kaybının başlıca nedenlerinden biridir. Endotel hücre fonksiyonları, vasküler stabilite ve hücre-hücre etkileşimleri gibi fonksiyonlara sahip olan paxillin (PXN) ve vinculinin (VCL) DR ile ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada DR tanısı alıp hastalığın şiddetine göre sınıflandırılan 40 birey proliferatif olmayan DR (NPDR) ve 40 birey proliferatif olan DR (PDR) grubuna dahil edilmiştir. Ayrıca DM tanısı alan 40 birey ve sağlıklı 40 birey çalışma kapsamında yer almıştır. Çalışmada yer alan tüm bireylerden alınan venöz kan örneklerinden plazma elde edilmiştir. Elde edilen plazmalarda PXN ve VCL protein düzeyleri enzim bağlı immünosorbent testi (ELISA) kullanılarak belirlenmiştir. Ayrıca alınan kanlardan RNA izolasyonu ve takiben cDNA sentezi yapılmıştır. Ardından gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR) metodu kullanılarak PXN ve VCL gen ekspresyonu düzeyleri tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda istatistiki değerlendirmeler yapılmıştır. Bulgular: Plazma PXN protein düzeyleri kontrol ve DM grubuna kıyasla NPDR ve PDR gruplarında düşük bulunmuştur. PXN protein düzeylerinin kontrol-PDR, DM-NPDR ve DM-PDR grupları arasında anlamlı olduğu tespit edilmiştir (p0.05). Sonuç: Sonuçlar, PXN ve VCL protein düzeylerinin, DR şiddeti ile ilişkili olarak değiştiğini göstermektedir. Buna göre PXN ve VCL'in DR'nin patogenezinde önemli rol oynayabileceğini ve ileri çalışmalar ile potansiyel biyomarkerler olarak değerlendirilebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Diabetic retinopathy (DR) is a common complication of diabetes mellitus (DM) and one of the leading causes of vision loss in middle-aged and elderly individuals. This study aims to investigate the relationship between diabetic retinopathy and paxillin (PXN) and vinculin (VCL), which are involved in endothelial cell functions, vascular stability, and cell-cell interactions. Materials and Methods: The study included 40 individuals diagnosed with non-proliferative DR (NPDR) and 40 individuals with proliferative DR (PDR), classified based on disease severity. Additionally, 40 individuals diagnosed with DM and 40 healthy individuals were included as control groups. Venous blood samples were collected from all participants, and plasma was obtained. PXN and VCL protein levels in the plasma were measured using an enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). Furthermore, RNA isolation and subsequent cDNA synthesis were performed from the collected blood samples. Real-time polymerase chain reaction (RT-PCR) was used to determine PXN and VCL gene expression levels. Statistical evaluations were conducted based on the obtained results. Results: Plasma PXN protein levels were found to be lower in the NPDR and PDR groups compared to the control and DM groups. The differences in PXN protein levels between the control-PDR, DM-NPDR, and DM-PDR groups were statistically significant (p0.05). Conclusion: The findings suggest that PXN and VCL protein levels vary with DR severity. This indicates that PXN and VCL may play a crucial role in the pathogenesis of DR and could be evaluated as potential biomarkers in future studies.