Ebelerin yapay zeka kullanımına yönelik tutumları ile iş tatminleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between midwives' attitudes toward artificial intelligence use and their job satisfaction
- Tez No: 931063
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKİYE TURAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Ebelik, İş Tatmini, Yapay Zekâ, Tutum, Ölçek Geliştirme, Midwifery, Artificial Intelligence, Attitude, Job Satisfaction, Scale Development
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Son zamanlarda sağlık sektöründe önemli gelişmelere sebep olan yapay zekâ, sağlık profesyonellerinin iş tatminini etkileyebilme potansiyeline sahiptir. Yapay zekânın sağlık bakım hizmetlerine entegre edilebilmesi, benimsenmesi ve uygulamanın yaygınlaştırılması için öncelikle sağlık profesyonellerinin yapay zekâ kullanımına yönelik tutumlarının belirlenmesi gerekmektedir. Bu çalışma kapsamında öncelikle sağlık profesyonellerinin yapay zekâ kullanımına yönelik tutum ölçeğinin geliştirilmesi sonrasında ebelerin yapay zekâ kullanımına yönelik tutumları ile iş tatminleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışma Metodolojik ve tanımlayıcı olarak iki aşamalı olarak gerçekleştirilmiştir. Birinci aşama Nisan-Haziran 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş olup farklı uzmanlık alanlarına sahip toplam 443 sağlık profesyonelinden veri toplanmıştır. İkinci aşama ise Haziran-Kasım 2024 tarihleri arasında Demografik Bilgi Formu, Sağlık Profesyonellerinin Yapay Zekâ Kullanımına Yönelik Tutum Ölçeği ve Minnesota İş Tatmini Ölçeği kullanılarak toplam 804 ebeden veri toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 25.0 yazılımı kullanılmıştır. BULGULAR: Sağlık profesyonellerinin yapay zekâ kullanımına yönelik tutum ölçeği geçerli ve güvenilir bir ölçme aracıdır. 15 madde ve 3 alt boyuttan oluşan ölçeğin toplam güvenirlik katsayısı 0,931 hesaplanmıştır. Çalışmaya katılan ebelerin yaş ortalamasının 32,58±8,39'dur. Ebelerin iş tatmini ölçeği puan ortalamaları 3,19±0,68, yapay zekâ kullanımına yönelik tutum ölçeği puan ortalamaları ise 3,68±0,65'tir. Ebelerin iş tatmin düzeyleri ile yapay zekâ kullanımına yönelik tutum düzeyleri arasında düşük düzeyde ve pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır (r=0,109, p=0,002). SONUÇ: Geliştirilen ölçek geçerli ve güvenilir bir ölçme aracıdır. Yapay zekâ kullanımına yönelik tutum düzeyi arttıkça iş tatmininin arttığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: Artificial intelligence, which has recently led to significant developments in the health sector, has the potential to affect the job satisfaction of healthcare professionals. To integrate artificial intelligence into healthcare services and promote its adoption and dissemination, it is necessary to determine the attitudes of healthcare professionals towards its use. The aim of this study was to develop an the health professionals' attitudes towards the use of artificial intelligence scale and then examine the relationship between midwives' attitudes towards the use of artificial intelligence and their job satisfaction. MATERIALS AND METHODS: This methodological and descriptive study was conducted in two phases. The first phase was carried out between April and June 2024, and data were collected from a total of 443 healthcare professionals with different specialties. In the second phase, data were collected from a total of 804 midwives between June and November 2024 using the Demographic Information Form, the Health Professionals' Attitudes Towards The Use of Artificial Intelligence Scale, and the Minnesota Job Satisfaction Scale. SPSS 25.0 software was used to analyze the data. RESULTS: The Health Professionals' Attitudes Towards the Use of Artificial Intelligence Scale is a valid and reliable measurement tool. The scale consists of 15 items and 3 subscales, with a total reliability coefficient of 0,931. The average age of the midwives participating in the study is 32,58 ± 8,39 years. The mean scores on the job satisfaction scale for midwives are 3,19 ± 0,68, while the mean scores on the attitude scale towards artificial intelligence use are 3,68 ± 0,65. A low-level, positive, and significant relationship was found between midwives' job satisfaction levels and their attitudes towards the use of artificial intelligence (r = 0.109, p = 0.002). CONCLUSION: The developed scale is a valid and reliable measurement tool. It has been found that as attitudes towards the use of artificial intelligence increase, job satisfaction also increases.