Muğla yöresindeki kadınların servikovajinal yayma taramalarında epitelyal hücre anomalisi saptanan olguların histopatolojik korelasyonu ve HPV subtipleri ile ilişkisi
Histopathological correlation of cases with epithelial cell abnormality detected in cervicovaginal smear screenings of women in the Muğla region and their relationship with HPV subtypes
  1. Tez No: 931083
  2. Yazar: HİLAL ÖZLEM KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR İLHAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Serviks, Servikovajinal yayma, Epitelyal hücre anomalisi, HPV, Cervix, Cervicovaginal smear, Epithelial cell abnormality, HPV
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Serviks kanseri tüm dünyada 2. sıklıkta görülen jinekolojik kanserdir. Kadınlarda en sık ölüme neden olan 3. kanser türüdür. Ülkemizde görülme sıklığı da oldukça yüksektir. Smear yayma ve HPV DNA testleri erken tanı ve tedavide büyük fayda sağlamaktadır. Çalışmamız Dünya çapında sıklıkla kullanılan bu tarama testinin, kesin tanı olan doku biyopsileri ile tutarlılığını test etme amacını taşımaktadır. Uyumsuzluk oranını tespit etmek ve bu uyumsuzluğun hangi değişkenlere bağlı olarak ortaya çıktığını belirlemek üzerine, Muğla Eğitim ve Araştırma Hastenesi Patoloji Laboratuarı'nda hem sitolojik hem de biyopsi tanısı almış 643 vaka çalışmamıza dahil edilmiştir. Vakaların tanıları, yaş grupları, HPV DNA türleri, endoservikal hücre varlığı, atrofi ve enflamasyon durumu retrospektif olarak karşılaştırıldı. Vakalarımız doku tanıları ile birlikte incelendiğinde, Skuamöz hücreli karsinom (SCC) vakalarının %96,2'sinin 30-65 yaş grubunda saptandığı gözlemlenmiştir. 65 yaş üstü grupta, diğer yaş gruplarına göre endometrioid adenokarsinom oranı daha yüksek bulunmuştur. Endoservikal hücrelerin görülme oranı yaşla birlikte azalmaktadır; 30 yaş altı, 30-65 yaş ve 65 yaş üstü gruplarında sırasıyla %87,5, %76,5 ve %51,9 olarak bulunmuştur. HPV pozitifliği, yine bu yaş gruplarına göre sırasıyla %70,2, %54,7 ve %33,3 olarak dağılım göstermektedir. HPV 16 ve HPV 18 pozitif vakalarda SCC görülme sıklığı, diğer HPV tiplerine göre 3 kat daha fazladır. Sitolojik ve biyopsi tanıları karşılaştırıldığında, SCC tanısı almış vakaların sadece %14,8‟inin sitolojik tanısı tam uyumludur. Çalışmamızda grupların yaş ortalaması ile tanı uyumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuş olup yaş ortalaması arttıkça uyum düşmektedir. HPV negatifliği tanı uyumunu olumsuz etkilemektedir, HPV tipinin uyum üzerindeki etkisi ise anlamlı bulunmamıştır. Çalışmamızda, serviks malignitelerinin %78'inin HPV enfeksiyonuna bağlı olduğunu, ancak bu oranın literatürde belirtilen %90-99'luk oranla uyumsuz olduğunu gözlemledik. HPV pozitiflik oranı, 30 yaş altı grupta %70,8 ile literatürle uyumludur ve 30 yaş altı grubun tarama programlarına dahil edilmesi gerektiğini vurgulamaktadır. HPV pozitiflik oranı merkezimizde %55,5 olup, bu oran literatürdeki %52-77 aralığındaki oranlarla uyumludur. HPV 16 en sık görülen türdür (%24,5). HPV genotiplerinin tümü maligniteye neden olmaz; bu nedenle genotiplendirme yapılması önemlidir. Sonuçlar, HPV negatif vakalarda sitoloji-biyopsi tanı uyumunun daha düşük olduğunu göstermektedir. Bu durum, HPV negatif hastalarda daha detaylı sitomorfolojik inceleme gerektirmektedir.
Özet (Çeviri)
Cervical cancer is the 2nd most common gynecological cancer worldwide. It is the 3rd most common cancer type that causes death in women. The incidence rate is quite high. PAP smear and HPV DNA tests provide great benefits in early diagnosis and treatment. Our study will provide the purpose of testing the performance of this screening test, which is frequently used in the world, with tissue aids, which are definitive diagnoses. 643 cases with both cytology and tissue biopsy diagnosis were included in our study after determining the incompatibility disorders and determining which variables caused this incompatibility. The diagnoses of the cases, age groups, HPV DNA types, the presence of endocervical cell, atrophy and inflammation status were checked retrospectively. In our cases with tissue diagnoses it was observed that 96.2% of Squamous cell carcinoma (SCC) cases were detected in the 30-65 age group. The endometrioid adenocarcinoma rate is higher in the over 65 age group compared to other ages. The rate of endocervical incidence decreases with age; 87.5%, 76.5% and 51.9% in the under 30, 30-65 and over 65 age groups, respectively. HPV positivity is distributed as 70.2%, 54.7% and 33.3%, respectively, according to these age groups. The rate of SCC incidence in HPV 16 and HPV 18 positive cases is 3 times more durable than other HPV types. When cytological and biopsy diagnoses were compared, only 14.8% of the cases diagnosed with SCC had full concordance with their cytological diagnoses. In our study, a statistically significant relationship was found between the mean age of the groups and diagnostic concordance, and concordance decreased as the mean age increased. HPV negativity negatively affected diagnostic concordance. The effect of HPV type on concordance was not found to be significant. In our study, it was observed that 78% of cervical malignancies are due to HPV infection, but this rate is incompatible with the 90-99% rates stated in the literature. The HPV positivity rate is 70.8% in the under 30 age group, which is consistent with the literature and emphasizes that the under 30 age group should be included in screening programs. The HPV positivity rate is 55.5% in our center, which is consistent with the rates between 52-77% in the literature. HPV 16 is the most common type (24.5%). Not all HPV genotypes cause malignancy; therefore, genotyping is important. The results show that cytology-biopsy diagnosis concordance is lower in HPV-negative cases. This situation requires more detailed cytomorphological examination in HPV negative patients.