Amaseıa Antik Kenti ve kentsel gelişimi
Amaseia Ancient City and urban development
  1. Tez No: 931103
  2. Yazar: HÜSEYİN ONUR ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSA KADIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Amaseia, Pontus, Nekropol, Kentsel Gelişim, Kaya Mezarı, Amaseia, Pontus, Necropol, Urban Development, Rock Tomb
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 772
Özet
Amaseia Antik Kenti, Hellenistik Dönem'de Pontus Krallığı'nın başkenti olmuş, krallık ile Roma arasındaki uzun süren Mithradates Savaşları sonrasında ele geçirilmiştir. Kent, önemini Roma Dönemi'nde de sürdürmüş ve bölgenin metropolisi olmaya devam etmiştir. Ancak Pers kökenli bir hanedan ile Anadolu ve Grek kökenli bir halktan oluşan bu yerleşim, Roma hakimiyetiyle ne gibi değişikliklere uğramıştır? Bu soruya kısmen de olsa cevap aramak çalışmanın asıl amaçlarından birini oluşturur. Buna ek olarak, antik kentin modern Amasya Kenti ile aynı alanda konumlanması nedeniyle büyük ölçüde toprak altında kalması, kente dair görünümler elde edilmesini güçleştirmektedir. Bu tez çalışmasıyla birlikte, Amaseia gibi yerleşimin kesintisiz devam ettiği kentlerde, Antik Dönem kent yapısına dair hangi bulgulara ne oranda ulaşılacağı sorusuna da bir cevap aranmıştır. Amaseia'nın Hellenistik Dönem'den günümüze önemini hiç kaybetmeyen bir kent olmasına karşın arkeoloji literaüründe kente dair çok az bilgi bulunmaktadır. Bununla birlikte, kentte günümüze kadar yapılan bilimsel araştırmaların sayısı da oldukça azdır. Öyle ki bu çalışma, kente yönelik yapılan ilk bütüncül çalışmayı oluşturmaktadır. Bu nedenle kentin yapısını ve yayılımını anlamak gerekliliği öne çıkmıştır. Amaseia, Strabon'un da anlatımıyla“πόλεως τε ἅμα καὶ φρουρίου”yani hem kale hem kent özelliğini bir arada gösterir. Bu nedenle kentin merkezini teşkil eden kalenin bir planı çıkartılmış ve bölümleri analiz edilmiştir. Kalenin etrafında gelişen kentin yayılımını anlamak içinse extramural nekropollerin tespiti yapılmıştır. Kale ve nekropoller, hazırlanan bir kent haritasına eklenmiş, bu sayede merkezde bir kale ve kaleiçi yerleşim, periferinde ise nekropollerin bulunduğu bir kent yayılımı ortaya çıkmıştır. Ancak kentin gelişimini ve özellikle Hellenistik Dönem ile Roma Dönemi arasındaki değişimini anlamak için, nekropollerde yer alan mezarların tipolojisi ve tarihlemelerinin yapılması gerekmektedir. Bu nedenle kentteki mezar tipleri belirlenmiş, analojileri yapılmış ve tarihleme yapmak için birer kriter olarak kullanılması önerilen genel özellikleri tespit edilmiştir. Kentte mevcutta korunmuş olan köprü, su yolu, sarnıç, basamaklı tünel vb. yapılar da kale ve nekropoller üzerine yapılan değerlendirmelere eklenmiş, bu sayede bütüncül bir bakış açısıyla kentin gelişimine yönelik değerlendirmeler yapmak mümkün olmuştur. Sonuç itibariyle; korunmuş yapılar, bilimsel kazılar, kurtarma kazıları ve literatürdeki bilgiler bir araya getirilerek eldeki verilerle bir kenti anlamaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The ancient city of Amaseia was the capital of the Pontus Kingdom during the Hellenistic Period and was captured after the long Mithradate Wars between the kingdom and Rome. The city maintained its importance during the Roman Period and continued to be the metropolis of the region. However, what kind of changes did this settlement, which was composed of a dynasty of Persian origin and a population of Anatolian and Greek origin, undergo under Roman rule? Seeking an answer to this question, even if only partially, is one of the main aims of this study. In addition, the fact that the ancient city is located in the same area as the modern city of Amasya, which is largely under the ground, makes it difficult to obtain views of the city. This thesis also seeks an answer to the question of which findings and to what extent can be obtained regarding the ancient city structure in cities such as Amaseia where settlement continued uninterruptedly. Although Amaseia is a city that has never lost its importance since the Hellenistic Period, there is very little information about the city in the archaeological literature. In addition, the number of scientific studies conducted on the city to date is also very low. In fact, this study constitutes the first postgraduate study on the city. Therefore, the need to understand the structure and spread of the city has come to the fore. Amaseia, as Strabon puts it, is“πόλεως τε ἅμα καὶ φρουρίου”, meaning it displays both castle and city features. For this reason, a plan of the castle, which constitutes the city center, was drawn and its sections were analyzed. In order to understand the spread of the city that developed around the castle, extramural necropolises were identified. The fortresses and necropolises were added to a map of the city, resulting in an urban sprawl with a fortress and citadel settlement in the center and necropolises on the periphery. However, in order to understand the development of the city and especially the changes between the Hellenistic Period and the Roman Period, the typology and dating of the graves in the necropolises should be made. For this reason, the grave types in the city were identified, analogies were made and their general characteristics, which are recommended to be used as a criterion for dating, were determined. The structures preserved in the city such as bridges, waterways, cisterns, stepped tunnels, etc. were added to the evaluations made on the castles and necropolises, thus making it possible to make evaluations regarding the development of the city from a holistic perspective. As a result; preserved structures, scientific excavations, rescue excavations and information in the literature were brought together to understand a city with the available data.