A Testbed based on discrete eventsimulation for performance evaluation of multicast protocols
Çoğa gönderim protokollerinin performans değerlendirmesi için aylık olaylı benzetime dayalı bir sınama ortamı
  1. Tez No: 93114
  2. Yazar: BÜLENT ELMACI
  3. Danışmanlar: DR. ATTİLA ÖZGİT, YRD. DOÇ. DR. HALİT OĞUZTÜZÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Ayrık Olaylı Benzetim, DIS, SRTP, Çoğa Gönderim, Ağ Benzetimi, SSF, SSFNET iv, Discrete Event Simulation, DIS, SRTP, Multicasting, Network Simulation, SSF, SSFNET 111
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 341
Özet
ÖZET ÇOĞA GÖNDERİM PROTOKOLLERİNİN PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ İÇİN AYRIK OLAYLI BENZETİME DAYALI BİR SINAMA ORTAMI Elmacı, Bülent Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Attila ÖZGİT Ortak Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Halit OĞUZTÜZÜN Eylül 2000, 319 sayfa Bu tezde, büyük ölçekli Dağıtık etkileşimli simülasyon (DIS) uygulamalarında kullanılacak çoğa gönderim protokollerinin değerlendirilmesi için ayrık olaylı benzetime dayanan bir sınama ortamı geliştirilmiştir. Çoğa gönderim, aynı anda birden fazla alıcıya veri dağıtımı için etkili bir yöntemdir. DIS uygulamalarının ölçeklenebilirliği, ağ seviyesinde kullanılan çoğa gönderim yöntemlerinin belli yeteneklerini gerektirir. Bu çalışmada benzetim aracı olarak SSF (Scalable Simulation Framework) ve onun türevi SSFNET kullanılmıştır. DIS uygulamaları için umut verici görülen SRTP (Selectively Reliable Transmission Protocol), SSFNET kullanılarak geliştirilmiş, ve sınama ortamında gerçekleştirilen benzetimlerle değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın ürünü olan bu tez, çoğa gönderim protokollerinin DİS'in gereksinimleri göz önünde bulundurularak yapılan bir incelemesini, kullanılan kavram ve araçları, kurulan ortamın gerçekleştirim detaylarını anlatmakta, ve ayrıca, SRTP için gerçekleştirilen benzetimlerin sonuçlarını ve bunlara dayanarak yapılan analizleri açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A TESTBED BASED ON DISCRETE EVENT SIMULATION FOR PERFORMANCE EVALUATION OF MULTICAST PROTOCOLS Elmacı, Bülent M.Sc, Department of Computer Engineering Supervisor: Inst. Dr. Attila ÖZGİT Co-Supervisor: Assist. Prof. Dr. Halit O?UZTÜZÜN September 2000, 3 1 9 pages In this thesis, a testbed based on discrete event simulation has been developed to evaluate multicast protocols for large-scale distributed interactive simulation (DIS) applications. Multicasting provides an efficient way of disseminating data from a sender to a group of receivers. Scalability of DIS applications has particular demands on the multicast scheme employed at the network level. The simulation tool used in this study is Scalable Simulation Framework (SSF), and its derivative framework SSFNET. Regarded as a promising candidate for being the underlying multicast protocol for large-scale DIS applications, Selectively Reliable Transmission Protocol (SRTP) was implemented using SSFNET into the testbed. Then, it was evaluated by means of simulation runs on the testbed. This thesis, being a product of this work, provides a goal-oriented survey on multicast protocols considering the core requirements of DIS, presents the concepts and tools involved, and describes the development details of the testbed. In addition, it provides the results of the simulation runs realised on the testbed for SRTP, together with post-simulation analyses based on these simulation results.