Yükseköğretim kurumlarında görev alan öğretim elemanlarının örgütsel güç mesafesi,örgütsel demokrasi ve örgütsel güven arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between organizational power distance, organizational democracy and organizational trust of teaching staff working in higher education institutions
- Tez No: 931189
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSÜN ATANUR BASKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: örgütsel demokrasi, örgütsel güç mesafesi, örgütsel güven, organizational democracy, organizational power distance, organizational trust
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Bu araştırmanın amacı yükseköğretim kurumlarında görev alan öğretim elemanlarının örgütsel güç mesafesi, örgütsel demokrasi ve örgütsel güven arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu doğrultuda araştırmanın değişkenlerine ilişkin öğretim elemanlarının görüşlerinin cinsiyet, yaş, unvanı, mesleki kıdemi, görev yaptığı üniversite, görev yaptığı fakülte değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık olup olmadığı incelenmiştir. Nicel yöntem benimsenerek tarama modelinde desenlenen araştırmada, 2021-2022 yılında İstanbul ilindeki vakıf ve devlet yükseköğretim kurumlarında görev yapan 330 öğretim elemanlarından elde edilen veriler analiz edilmiştir. Veriler,“Kişisel Bilgi Formu”,“Örgütsel Güç Mesafesi Ölçeği”,“Örgütsel Demokrasi Ölçeği”ve“Örgütsel Güven Ölçeği”ile toplanmıştır. Öğretim elemanlarının örgütsel güç mesafesi, demokrasi ve örgütsel güven düzeyleri; ortalama ve standart sapma puanlarıyla sunulmuş, bu verilerin demografik verilere göre farklılaşıp farklılaşmadığı verilerin normallik testine göre yapılan analizlerle ortaya konmuştur. Ayrıca değişkenler arasında ilişki olup olmadığının incelenmesi için Pearson korelasyon analizinden yararlanılmıştır. Pearson korelasyon analizine göre, örgütsel demokrasi ile örgütsel güven arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır. Örgütsel demokrasi örgütsel güvenin anlamlı bir yordayıcısıdır ve örgütsel demokrasinin örgütsel güven üzerindeki etkisinin %42 oranında olduğu belirlenmiştir. Örgütsel demokrasi ve güç mesafesi toplam puanları arasında anlamlı bir ilişki bulunmazken, alt boyutları arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu saptanmıştır. Buna göre, gücü kabullenme ve gücü meşrulaştırma alt boyutları güç mesafesinin katılım alt boyutunun anlamlı yordayıcısıdır. Aynı şekilde örgütsel güven toplam puanları ile örgütsel güç mesafesinin toplam puanları arasında da anlamlı ilişki bulunmazken, alt boyutları arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır. Bu çerçevede gücü kabullenme ve gücü meşrulaştırma alt boyutları örgütsel güvenin anlamlı yordayıcılarıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between organizational power distance, organizational democracy, and organizational trust among faculty members in higher education institutions. In this regard, the study investigates whether there are significant differences in the views of faculty members on the variables of the study based on gender, age, academic title, professional seniority, the university they work at, and the faculty they work in. Adopting a quantitative method and designed in a survey model, the study analyzed data obtained from 330 faculty members working in private and public higher education institutions in Istanbul during the 2021-2022 academic year. Data were collected using the“Personal Information Form,”“Organizational Power Distance Scale,”“Organizational Democracy Scale,”and“Organizational Trust Scale.”Faculty members' levels of organizational power distance, democracy, and trust were presented with mean and standard deviation scores, and whether these views differed according to demographic variables was examined through analyses conducted based on normality tests of the data. Additionally, Pearson correlation analysis was used to examine whether there is a relationship between the variables. According to the Pearson correlation analysis, a positive significant relationship was found between organizational democracy and organizational trust. Organizational democracy is a significant predictor of organizational trust, and the effect of organizational democracy on organizational trust is seen to be 42%. While there was no significant relationship between the total scores of organizational democracy and power distance, a positive relationship was found between their sub-dimensions. Accordingly, the sub-dimensions of accepting power and legitimizing power are significant predictors of the participation sub-dimension of power distance. Similarly, while there was no significant relationship between the total scores of organizational trust and organizational power distance, a positive significant relationship was found between their sub-dimensions. In this context, the sub-dimensions of accepting power and legitimizing power are significant predictors of organizational trust.