Okul öncesi eğitimi alanında öğrenim gören öğretmen adaylarının dijital ayak izi farkındalıkları ve yaşantılarının incelenmesi
An investigation into the digital footprint awareness and experiences of teacher candidates in the field of preschool education
  1. Tez No: 931261
  2. Yazar: GAMZE ATA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAVİSE GÜLEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Ayak izi, Dijital Ayak izi Farkındalık, Dijital Ayak izi Yaşantısı, Digital Footprint, Digital Footprint Awareness, Digital Footprint Experience
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Dijital çağda, bireylerin çevrim içi ortamda bıraktıkları izler, yani dijital ayak izleri, giderek daha önemli hale gelmektedir. Bu bağlamda, dijital ayak izi farkındalığı ve yönetimi, hem kişisel güvenlik hem de veri koruma açısından kritik bir rol oynamaktadır. Özellikle okul öncesi eğitimi alan yükseköğretim öğrencileri, gelecekte çocukların dijital güvenliğini ve eğitimini şekillendirecek önemli bir profesyonel grubu temsil etmektedir. Bu bağlamda okul öncesi eğitimi alanında öğrenim gören öğrencilerin dijital ayak izi farkındalıkları ve yaşantılarının incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında Sürmeli ve Seferoğlu (2019) tarafından geliştirilen“Yükseköğrenim Öğrencilerinin Dijital Ortamları Kullanma Durumları”isimli ölçek 234 öğrenciye uygulanmıştır. Toplanan verilerin analizi sonucunda öğrencilerin dijital ayak izi farkındalığı yüksek, dijital ayak izi yaşantıları ise düşük düzey olarak belirlenmiştir. Öğrencilerin dijital ayak izi farkındalığı; cinsiyet, çevrim içi araçları kullanma konusundaki yeterlilik durumları ve dijital ortamlarda harcadıkları günlük süreye göre farklılık göstermezken; yaş, sınıf, üniversiteye gelmeden önce yaşanılan yerleşim yeri ve kullandıkları çevrim içi araçlara göre ise anlamlı şekilde farklılaşmaktadır. Öğrencilerin dijital ayak izi yaşantıları ise değişkenlere göre farklılık göstermemektedir. Ayrıca katılımcıların dijital ayak izi farkındalıkları ile yaşantıları arasında negatif yönlü, zayıf düzeyde ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the digital age, the traces individuals leave online, that is, their digital footprints, are becoming increasingly important. In this context, digital footprint awareness and management play a critical role in terms of both personal security and data protection. Higher education students, especially those receiving pre-school education, represent an important professional group that will shape children's digital security and education in the future. In this context, it is aimed to examine the digital footprint awareness and experiences of students studying in the field of pre-school education. Within the scope of the study, the scale named“Higher Education Students' Use of Digital Environments”developed by Sürmeli and Seferoğlu (2019) was applied to 234 students. As a result of the analysis of the collected data, students' digital footprint awareness was determined to be high, while their digital footprint experiences were determined to be low. Students' digital footprint awareness; While it does not differ according to gender, their proficiency in using online tools and the daily time they spend in digital environments; It varies significantly according to age, class, place of residence before coming to university, and the online tools they use. Students' digital footprint experiences do not differ depending on the variables. In addition, a negative, weak and significant relationship was detected between the participants' digital footprint awareness and their experiences.