Müze ziyaretçilerinin dijital dönüşüm uygulamalarına yönelik algılarının belirlenmesi
Determining the perceptions of museum visitors toward digital transformation applications
- Tez No: 931296
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN AVŞAR KURGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: dijital teknolojiler, dijital dönüşüm, dijital dönüşüm uygulamaları, ziyaretçi deneyimleri, turizm sektörü, müze deneyimleri, İstanbul Dijital Deneyim Müzesi, nitel araştırma yöntemi, digital technologies, digital transformation, digital transformation applications, visitor experiences, tourism sector, museum experiences, Istanbul Digital Experience Museum, qualitative research method
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Dijital teknolojilerin hızla gelişmesi ve yayılması, birçok endüstride derinlemesine dönüşümlere neden olmuştur. Bu dönüşümler, geleneksel iş modellerini ve iş yapış biçimlerini kökünden değiştirmekte ve yeni fırsatlar ile zorluklar ortaya çıkarmaktadır. Özellikle turizm sektörü, dijital dönüşümün etkilerini yoğun bir şekilde hissetmektedir. Seyahat planlamasından destinasyon pazarlamasına, turist deneyimlerinden işletme yönetimine kadar birçok alan, dijital teknolojilerin etkisi altındadır. Müzeler, tarih, kültür ve sanat gibi alanlara odaklanarak ziyaretçilere eşsiz deneyimler sunan önemli turistik çekim merkezleridir. Ancak, dijital teknolojilerin giderek artan kullanımıyla birlikte müzelerin de dönüşümü kaçınılmaz hale gelmiştir. Dijital deneyim müzeleri, geleneksel müze deneyimlerini tamamen farklı bir boyuta taşıyarak ziyaretçilere interaktif, eğlenceli ve öğretici deneyimler sunmaktadır. Bu tez çalışması, dijital dönüşümün turizm sektöründeki etkilerini ve özellikle müze deneyimlerindeki yansımalarını incelemektedir. Bu çalışmanın odak noktası, İstanbul'da bulunan bir dijital deneyim müzesi olan İstanbul Dijital Deneyim Müzesi'dir. Müze 29 Şubat 2024 tarihinde açılmış olup, teknoloji ve sanatın bir araya geldiği geniş bir alanda ziyaretçilere benzersiz deneyimler sunmaktadır. Her bir deneyim odası, farklı temalar ve teknolojilerle donatılarak ziyaretçilere global ölçekte teknoloji ve sanata dair yeni perspektifler kazandırmayı amaçlamaktadır. Bu deneyimler arasında etkileşimli ekranlar, sanal gerçeklik, projeksiyon mapping ve artırılmış gerçeklik gibi teknolojik araçlarla desteklenen interaktif sergiler de bulunmaktadır. Bu kapsamda, 12 Mayıs- 26 Mayıs 2024 tarihleri arasında, İstanbul Dijital Deneyim Müzesi'ni ziyaret eden ve dijital dönüşüm uygulamalarını kullanan ziyaretçiler ile yüz yüze yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Müzeyi ziyaret eden katılımcılarla yapılan görüşmeler aracılığıyla, müze ziyaretçilerinin dijital dönüşüm uygulamalarına yönelik algılarını ve deneyimlerini anlamak amaçlanmıştır. Bu görüşmelerin ardından, veriler MAXQDA 2024 Analytics Pro programı kullanılarak analiz edilmiştir. Nitel araştırma yöntemi çerçevesinde, elde edilen bulgular değerlendirilmiş ve yorumlanarak sonuca ulaşılmıştır. Bu tez çalışması hem akademik hem de uygulamaya yönelik bir öneme sahiptir. İstanbul Dijital Deneyim Müzesi'nde gerçekleştirilen ilk akademik araştırma olma özelliğini taşıyan bu çalışma, müze deneyimlerinde çeşitli teknolojik araçların kullanımını kapsamlı bir şekilde analiz etmektedir. Bu nedenle, turizm sektöründe dijital dönüşümün nasıl algılandığı ve bu alandaki yenilikçi uygulamaların nasıl değerlendirildiği konusunda önemli bir katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The rapid development and proliferation of digital technologies have led to profound transformations across many industries. These transformations fundamentally alter traditional business models and operational practices, presenting both new opportunities and challenges. The tourism sector, in particular, is heavily impacted by the effects of digital transformation. From travel planning to destination marketing, tourist experiences to operational management, various facets of tourism are under the influence of digital technologies. Museums, as significant tourist attractions focusing on areas such as history, culture, and art, have inevitably undergone transformation with the increasing use of digital technologies. Digital experience museums, in particular, revolutionize traditional museum experiences by offering visitors interactive, entertaining, and educational experiences on a completely different scale. This thesis examines the impacts of digital transformation on the tourism sector, with a specific focus on museum experiences. The study centers on the Istanbul Digital Experience Museum, which opened on February 29, 2024. Spanning a large area where technology and art converge, this museum aims to provide visitors with unique experiences through various themed rooms equipped with different technologies. These experiences include interactive screens, virtual reality, projection mapping, and augmented reality, enhancing visitors' perspectives on technology and art on a global scale. Between May 12 and May 26, 2024, semi-structured face-to-face interviews were conducted with visitors who utilized digital transformation applications during their visits to the Istanbul Digital Experience Museum. Through these interviews, the study aims to understand visitors' perceptions and experiences regarding digital transformation applications. Subsequently, data collected from these interviews were analyzed using MAXQDA 2024 Analytics Pro software. Within the framework of qualitative research methods, findings were evaluated, interpreted, and conclusions were drawn. This thesis holds academic and practical significance. Being the first academic research conducted at the Istanbul Digital Experience Museum, this study comprehensively analyzes the use of various technological tools in museum experiences. Therefore, it contributes significantly to understanding how digital transformation is perceived in the tourism sector and evaluates innovative applications in this field.