Sağlık sektöründe toplam kalite yönetimi
Total quality management in the health sector
  1. Tez No: 931310
  2. Yazar: SAFİYE TİFU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ BAKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Sektörü, Kalite, Toplam Kalite Yönetimi, Health Sector, Quality, Total Quality Management
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada sağlık sektöründe toplam kalite yönetimi (TKY) konusu ele alınmıştır. TKY, sağlık sektöründe hasta memnuniyetini artırmak, maliyetleri düşürmek ve rekabet gücünü yükseltmek amacıyla uygulanan kapsamlı bir yönetim felsefesidir. TKY, sağlık hizmetlerinin kalitesini artırarak, hasta odaklı bir yaklaşımı teşvik eder ve sağlık çalışanlarının motivasyonunu yükseltir. Bu yönetim felsefesi, sağlık kurumlarının sürekli iyileştirme ve kalite odaklı bir kültür benimsemelerine yardımcı olur. TKY'nin sağlık sektöründe uygulanması, sağlık kurumlarının maliyetlerini azaltmada önemli bir rol oynar. Tedarik edilen malzemeler, personel giderleri ve stok yönetimi gibi alanlarda yapılan iyileştirmeler, kaynakların daha verimli kullanılmasını sağlar ve finansal sürdürülebilirliği destekler. Ayrıca, TKY'nin benimsenmesi, sağlık kurumlarında kültürel bir dönüşüm yaratır, yenilikçi ve proaktif bir yapıya kavuşturur. Ancak, TKY'nin uygulanmasında yönetim desteği eksikliği, yetersiz bilgi sistemleri ve eğitim eksiklikleri gibi engellerle karşılaşılmaktadır. Bu engellerin aşılması, TKY'nin etkin bir şekilde uygulanabilmesi için kritik öneme sahiptir. Sağlık kurumlarının başarılı olabilmesi için üst yönetimin tam desteği sağlanmalı, çalışanların sürekli eğitimi önemsenmeli ve iletişim kanalları güçlendirilmelidir. Sonuç olarak, TKY'nin sağlık sektöründe uygulanması, hizmet kalitesinin artırılması, maliyetlerin düşürülmesi ve hasta memnuniyetinin sağlanması açısından büyük önem taşımaktadır. Sağlık kurumları, TKY uygulamaları sayesinde rekabet avantajı kazanmakta ve uzun vadeli başarılarını güvence altına almaktadır. Sağlık hizmetlerinin kalitesini sürekli iyileştiren bir yönetim kültürü benimsenmeli ve TKY uygulamaları stratejik bir yaklaşımla ele alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this research, the subject of total quality management (TQM) in the healthcare sector is discussed. TQM is a comprehensive management philosophy applied in the healthcare industry to increase patient satisfaction, reduce costs and increase competitiveness. TQM improves the quality of healthcare services, encourages a patient-centered approach and increases the motivation of healthcare professionals. This management philosophy helps healthcare organizations adopt a culture focused on continuous improvement and quality. The implementation of TQM in the healthcare sector plays an important role in reducing the costs of healthcare institutions. Improvements in areas such as supplied materials, personnel expenses and stock management ensure more efficient use of resources and support financial sustainability. Additionally, the adoption of TQM creates a cultural transformation in healthcare institutions and provides them with an innovative and proactive structure. However, the implementation of TQM is faced with obstacles such as lack of management support, inadequate information systems and training deficiencies. Overcoming these obstacles is critical to effective implementation of TQM. In order for health institutions to be successful, full support from the top management should be provided, continuous training of employees should be taken into consideration and communication channels should be strengthened. As a result, the implementation of TQM in the healthcare sector is of great importance in terms of increasing service quality, reducing costs and ensuring patient satisfaction. Health institutions gain competitive advantage and secure their long-term success thanks to TQM practices. A management culture that constantly improves the quality of health services should be adopted and TQM practices should be handled with a strategic approach.