Sagalassos Antik Kenti Antoninler Çeşmesindeki motiflerin kuyumculukta kullanılan (Cad/Cam) bilgisayar teknolojisi ile takıya aktarılması
The transfer of motifs from the antonine fountain in the Ancient City of Sagalassos to jewelry using (Cad/Cam) computer technology
- Tez No: 931311
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİMEN BAYBURTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Güzel Sanatlar, Computer Engineering and Computer Science and Control, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sagalassos Antik Kenti, Kuyumculuk, Bilgisayar Teknolojileri, Tasarım, Üretim, Sagalassos Ancient City, Jewelry Making, Computer Technologies, Design, Production
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Takı Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmanın amacı, Sagalassos Antik Kenti, Antoninler Çeşmesi'nde bulunan motiflerin günümüz kuyumculuk sanatında kullanılan bilgisayar teknolojileriyle takı tasarımına uygulanarak, tarihî ve kültürel mirasın yaşatılmasına katkıda bulunmasıdır. Diğer bir önemli amacı ise, geleneksel el işçiliği ile modern teknolojilerin birleştirilerek, yaratıcı ve teknik anlamda özgün tasarımların ortaya çıkmasına olanak sağlamaktır. Bu çalışmanın kapsamında gerçekleştirilen literatür taraması ve uygulama çalışması, Sagalassos Antik Kenti, Antoninler Çeşmesi'ndeki motiflerin kuyumculuk sanatı ve takı tasarımıyla nasıl entegre edilebileceği konusunda bir altyapı oluşturmuştur. Eskiz çalışmalarının yapılması, bu eskizlere bağlı kalınarak tasarımların çizilmesi ve daha sonra bu tasarımların Matrix programıyla işlenip hayata geçirilmesi, bir takının tüm evrelerini içermektedir. Bu sürecin detaylandırılması ve belgelendirilmesi hem tasarım hem de üretim aşamalarını içeren bir sanat ve kuyumculuk çalışmasının metodolojik yaklaşımını yansıtmaktadır. Aşamaların sistematik bir şekilde belgelenmesi ve fotoğraflanması, çalışmanın şeffaf ve anlaşılır olmasını sağlamaktadır. Bu bağlamda gelecekte benzer çalışmalar için referans oluşturması amaçlanmıştır. Bu çalışma sonucunda, Sagalassos Antik Kenti'nde bulunan Antoninler Çeşmesi'ndeki motiflerin takı tasarımında kullanılması ve bu motiflerin bilgisayar teknolojileriyle modern bir yorumla hayata geçirilmesi hem sanat hem de tasarım alanında özgün ve yaratıcı bir yaklaşımın ortaya konulduğunu göstermektedir. Bilgisayar teknolojilerinin kuyumculuk alanında rolü büyük ölçüde artmış ve derinleşmiştir. Geçmişte sınırlı imkanlara sahip olan sanatçılar ve tasarımcılar, bugün bilgisayar teknolojilerini kullanarak daha hızlı, daha hassas ve daha yaratıcı işler ortaya koyabilmektedir. Sonuç olarak, bilgisayar teknolojileri sanat ve tasarım dünyasına yeni ufuklar açmış ve bu alanda çalışanların işlerini büyük ölçüde kolaylaştırmıştır. Gelecekte, teknolojinin sunduğu imkanlarla birlikte tasarımcıların ve sanatçıların hayal gücü, bu teknolojilerin nasıl kullanılacağını belirleyen kilit faktör olmaya devam edecektir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to contribute to the preservation of historical and cultural heritage by applying motifs found in the Antonine Fountain of Sagalassos Ancient City to jewelry design using computer technologies commonly employed in contemporary jewelry making. Another significant aim is to facilitate the emergence of creative and technically original designs by merging traditional craftsmanship with modern technologies. Within the scope of this study, the literature review and application work have established a foundation for integrating the motifs from the Antonine Fountain of Sagalassos Ancient City into the art of jewelry making and design. This study encompasses a comprehensive and systematic process. It involves sketching, drawing designs based on these sketches, and subsequently processing and implementing these designs using the Matrix program, encompassing all stages of creating a piece of jewelry. Detailing and documenting this process reflect the methodological approach of an art and jewelry study encompassing both design and production stages. Systematic documentation and photography of the stages ensure transparency and comprehensibility of the study, aiming to serve as a reference for similar future endeavors. As a result of this study, the utilization of motifs from the Antonine Fountain of Sagalassos Ancient City in jewelry design and their reinterpretation with computer technologies demonstrate an original and creative approach in both art and design fields. The role of computer technologies in the field of jewelry making has significantly increased and deepened. Artists and designers, who once had limited resources, can now produce faster, more precise, and more creative works using computer technologies. In conclusion, computer technologies have opened new horizons in the art and design world and greatly facilitated the work of practitioners in this field. In the future, the imagination of designers and artists, alongside the possibilities offered by technology, will continue to be the key factor determining how these technologies are utilized.