Sağlık çalışanlarında kas-iskelet sistemi problemlerinin bireysel iş performansı ve iş tatmini ile ilişkisi
The relationship between musculoskeletal system problems and individual job performance and job satisfaction in healthcare workers
  1. Tez No: 931374
  2. Yazar: SİBEL KUTLU ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN BAHADIR DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Kas-iskelet sistemi problemleri, iş performansı, iş tatmini, Musculoskeletal disorders, job performance, job satisfaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Sağlık çalışanlarının iş performansı ve tatmin düzeyleri, sağlık hizmetlerinin verimliliği ve sürekliliği açısından son derece önem taşımaktadır. Çalışanların fiziksel sağlık durumları, özellikle kas-iskelet sistemi problemleri (KİSP), bireysel performans ve iş tatmin düzeyleri üzerinde belirgin bir etki yaratabilir. Kas-iskelet sistemi problemleri genellikle ergonomik yetersizlikler, ağır iş yükü ve sürekli tekrarlanan hareketlerden kaynaklanır. Bu tür fiziksel rahatsızlıklar çalışanların yalnızca mesleki verimliliklerini ve iş performanslarını düşürmekle kalmaz, aynı zamanda genel iş tatminlerini de olumsuz etkileyebilir. Bu çalışmanın temel amacı, sağlık çalışanlarında yaygın olarak görülen kas-iskelet sistemi problemlerinin bireysel iş performansı ve iş tatmini üzerindeki etkilerini kapsamlı bir şekilde incelemektir. Araştırma, 20 Ekim-20 Kasım tarihleri arasında Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi'nde görev yapan sağlık çalışanları arasından belirlenen 140 kişilik gönüllü bir örneklem grubu üzerinde yürütülmüştür. Katılımcılar hastanenin çeşitli birimlerinden rastgele seçilmiş, araştırma hakkında detaylı bilgilendirme yapılmış ve yazılı onamları alınmıştır. Çalışmada Demografik Bilgi Formu, Bireysel İş Performansı Ölçeği (BİPÖ), İş Tatmin Ölçeği (İTÖ) ve Cornell Kas-İskelet Rahatsızlık Anketi (CMDQ) kullanılmıştır. Veriler, yüz yüze anket yöntemiyle elde edilmiş ve ardından SPSS 28.0 programı ile analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları, kas-iskelet sistemi problemleri ile bireysel iş performansı arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir (p=0.0007). Ayrıca, kas-iskelet sistemi problemleri ile iş tatmini arasında da negatif yönlü, istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p=0.004). Kadın sağlık çalışanlarda kas-iskelet sistemi problemleri erkek sağlık çalışanlara kıyasla daha fazla görülmüştür ve bu farklılık anlamlıdır (p=0.004). Servis ve yoğun bakım birimlerinde çalışan sağlık personelinin kas-iskelet sistemi problemleri ile iş performansı ve iş tatmini arasında belirgin istatistiksel farklar tespit edilmiştir (p=0.004, p=0.034). Ancak, diğer birimlerde bu tür anlamlı farklılıklara rastlanmamıştır. Kas-iskelet sistemi problemlerinin hastane çalışanlarının iş performansı ve mesleki tatminleri üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ortaya koymaktadır. Bu bulgular, ergonomik koşulların iyileştirilmesi, fiziksel sağlık programlarının desteklenmesi ve çalışanların refahını artırmaya yönelik stratejilerin geliştirilmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Bu sonuçların daha geniş örneklem gruplarında ve farklı sağlık kurumlarında yapılması bulguların genellenebilirliğini artırabilir.
Özet (Çeviri)
The job performance and satisfaction levels of healthcare workers are crucial for the efficiency and continuity of healthcare services. The physical health status of employees, particularly musculoskeletal disorders (MSDs), can have a significant impact on individual performance and job satisfaction. Musculoskeletal disorders often result from ergonomic inadequacies, heavy workloads, and repetitive movements. Such physical ailments not only reduce professional productivity and job performance but also negatively affect overall job satisfaction. The primary aim of this study is to comprehensively examine the effects of common musculoskeletal disorders among healthcare workers on individual job performance and job satisfaction. The research was conducted on a voluntary sample group of 140 healthcare workers selected from Eskişehir Yunus Emre State Hospital between October 20 and November 20. Participants were randomly chosen from various hospital units, thoroughly informed about the study, and provided written consent. The study utilized the Demographic Information Form, the Individual Work Performance Scale (IWPS), the Job Satisfaction Scale (JSS), and the Cornell Musculoskeletal Discomfort Questionnaire (CMDQ). Data were collected through face-to-face surveys and subsequently analyzed using the SPSS 28.0 software. The results of the study indicate a significant negative correlation between musculoskeletal disorders and individual job performance (p=0.0007). Additionally, a statistically significant negative correlation was found between musculoskeletal disorders and job satisfaction (p=0.004). Musculoskeletal disorders were observed more frequently among female healthcare workers compared to male healthcare workers, and this difference was statistically significant (p=0.004). Significant statistical differences were also identified in the relationship between musculoskeletal disorders, job performance, and job satisfaction among healthcare workers in service and intensive care units (p=0.004, p=0.034). However, no such significant differences were detected in other hospital units. These findings reveal that musculoskeletal disorders negatively impact the job performance and professional satisfaction of hospital employees. The results highlight the necessity of improving ergonomic conditions, supporting physical health programs, and developing strategies to enhance employee well-being. Conducting similar studies with larger sample groups and in different healthcare institutions may improve the generalizability of the findings.