Oral solüsyonların makro besin ve kalori içeriğinin mide boşalma süresi üzerindeki etkileri
The effects of the macronutrient and caloric content of oral solutions on gastric emptying time
  1. Tez No: 931375
  2. Yazar: OSMAN BARIŞ KÜÇÜKERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR ERÇELEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: ERAS, gastrik ultrason, kalori, makro besin, preoperatif açlık, ERAS, gastric ultrasound, calorie, macronutrient, preoperative fasting
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Giriş / Amaç: ERAS elektif cerrahide 2 saat öncesine kadar berrak sıvıların içilmesini önermektedir. Buna rağmen, ameliyatlardan önce hastaların daha uzun süre aç kaldıkları ve bu durumun ameliyatlardan sonra dehidratasyon, katabolik süreç ve hemodinamik değişiklikler gibi sonuçlar doğurduğu görülmektedir. Farklı besin türlerinin midenin boşalma süresi üzerindeki etkileri hem günlük yaşamda hem de klinik uygulamalarda önemli bir yere sahiptir. Literatürde, farklı makro besinlerin mide boşalması üzerindeki etkileriyle ilgili veriler sınırlıdır. Çalışmamızdaki amacımız oral makro besin solüsyonlarının ve bu sıvıların kalori içeriğinin mide boşalma süresi üzerindeki etkilerini incelemek ve uzamış preoperatif açlık süresini engellemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Koç Üniversitesi Hastanesi'nde 15-30 Temmuz 2024 tarihleri arasında 20 sağlıklı gönüllü katılımcı üzerinde prospektif olarak gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar, 3 farklı makro besini (Karbonhidrat, Protein, Yağ) 2 farklı kalori grubu (150 kcal ve 300 kcal) olacak şekilde 6 farklı günde tüketmiştir. Tüm ölçümler aynı saatte yapılmıştır. Solüsyonların tüketiminden önce ve sonra mide antrumunun kesit alanı (CSA) konveks prob ile ölçülmüştür. İçecek tüketiminden sonra ölçüm tekrarlanmış ve antrum CSA başlangıçtaki değerine ulaşıncaya kadar 15 dakikalık aralıklarla ölçülmüştür. Mide antrum CSA'nın başlangıç değerine ulaştığı süre kaydedilmiştir. Bulgular: Friedman testi sonuçlarına göre, 150 kcal karbonhidrat içeren solüsyonun mide boşalma süresi en kısayken (30-75 dakika), 300 kcal yağ içeren solüsyonun mideden boşalma süresi en uzun (90-120 dakika) bulunmuştur. Aynı hacimdeki ve aynı makro besin grubundaki solüsyonların 300 kcal içerenlerinin, 150 kcal içerenlere göre anlamlı bir şekilde daha uzun mide boşalma sürelerine sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Tartışma / Sonuç: Ameliyat öncesinde açlık süresinin uzaması intraoperatif ve postoperatif hemodinamik, psikolojik ve metabolik birçok sonuca neden olmaktadır. Bunu önleyebilmek için hastaların preoperatif 90 dakikaya kadar 150 kcal içeren 350 ml karbonhidrat içeren solüsyonu güvenli şekilde içebileceğini öngörmekteyiz. Sadece makro besin türüne göre değil ayrıca aynı makro besin grubunda bulunan fakat daha yüksek kalori içeren solüsyonların mideden daha yavaş boşalacağını da gördük. Preoperatif açlık süresi belirlenirken sadece makro besin türüne göre değil kalori miktarına göre de önerilerde bulunulması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction / Purpose: ERAS recommends that clear liquids be consumed up to 2 hours prior to elective surgery. However, it has been observed that patients remain fasting for longer periods prior to surgeries, resulting in consequences such as dehydration, catabolic processes, and hemodynamic changes post-operatively. The effects of different types of nutrients on gastric emptying time maintain significant importance both in daily life and in clinical practices. In the literature, data regarding the effects of different macronutrients on gastric emptying are limited. The purpose of our study is to investigate the effects of oral macronutrient solutions and the caloric content of these liquids on gastric emptying time and to prevent prolonged preoperative fasting. Materials and Methods: Our study was prospectively conducted with 20 healthy volunteer participants at Koç University Hospital between July 15-30, 2024. Participants consumed 3 different macronutrients (Carbohydrates, Protein, Fat) in 2 different calorie groups (150 kcal and 300 kcal) over 6 different days. All measurements were taken at the same time. The cross-sectional area (CSA) of the gastric antrum was measured with a convex probe before and after the consumption of the solutions. After consuming the drinks, measurements were repeated, and the antrum CSA was measured at 15-minute intervals until it returned to the initial value. The time taken for the gastric antrum CSA to reach its initial value was recorded. Results: According to the results of the Friedman test, the gastric emptying time of the solution containing 150 kcal of carbohydrates was the shortest (30-75 minutes), while the gastric emptying time of the solution containing 300 kcal of fat was the longest (90-120 minutes). It was concluded that solutions containing 300 kcal from the same macronutrient group had significantly longer gastric emptying times compared to those containing 150 kcal. Discussion / Conclusion: The extension of the fasting period before surgery can lead to many intraoperative and postoperative hemodynamic, psychological, and metabolic consequences. To prevent this, we anticipate that patients can safely consume 350 ml of a carbohydrate-containing solution with 150 kcal up to 90 minutes preoperatively. We also observed that not only do gastric emptying times depend on the type of macronutrient, but solutions containing higher calories within the same macronutrient group empty from the stomach more slowly. We believe that recommendations for determining preoperative fasting periods should consider not only the type of macronutrient but also the caloric content.