Akciğer adenokanserlerinin bilgisayarlı tomografiyle hesaplanan büyüme hızı ile grade ve histolojik tip arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determining the relationship between growth rate calculated by computed tomography and grade and histological type in lung adenocarcinomas
  1. Tez No: 931380
  2. Yazar: HAKAN DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAYHAN ÇETİN ATASOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: akciğer adenokarsinomu, bilgisayarlı tomografi, grade, lung adenocarcinoma, computed tomography, grade
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Arka Plan: Akciğer adenokanserlerinde baskın alt tipe dayalı sınıflama yerine IASLC tarafından yeni bir grade sistemi önerilmiştir. Yeni grade sisteminin prognoz tayinininde başarılı olduğunu gösteren çalışmalar olsa da, nodüllerin büyüme hızı ile grade ilişkisi araştırılmamıştır. Çalışmada grade ve histolojik baskın alt tip ile büyüme hızı arasındaki ilişkiyi incelemek ve birbirlerine üstünlüğünü karşılaştırmak amaçlanmıştır. Yöntem: Cerrahi rezeksiyon sonrası invaziv nonmüsinöz akciğer kanseri tanısı alan hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Üç planda nodül segmentasyonu yapılarak hacim ikiye katlanma süresi (VDT) hesaplanmıştır. Histopatolojik değerlendirme ile nodüllerin gradeleri ve baskın alt tipleri belirlenmiştir. Mikropapiller baskın alt tip sayısı yeterli olmadığı için (n=5) solid baskın alt tip ile gruplandırıldı. Bulgular: Çalışmaya 90 nodül dahil edilmiştir. Nodüllerin %49'u solid, %40'ı kısmi solid ve %11'i saf buzlu cam'dır. Düşük grade tümörler %10, orta grade tümörler %47, yüksek grade tümörler %43 sıklıktadır. Baskın alt tiplerin dağılımı lepidik %10, asiner %59, papiller %10, solid veya mikropapiller %21'dir. VDT yüksek grade tümörlerde en kısa saptanmıştır (p < 0,001, düşük grade 1542 gün, orta grade 981 gün, yüksek grade 299 gün). VDT baskın alt tipler arasında farklılık göstermekte olup (p < 0,001) solid veya mikropapiller baskın alt tipte en düşüktür (lepidik baskın 1542 gün, asiner baskın 774 gün, papiller baskın 437 gün, solid veya mikropapiller baskın 210 gün). Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde, grade VDT için bağımsız bir faktör olarak saptanmıştır (p = 0,006). Sonuç: Yüksek grade tümörlerin büyüme hızı, düşük ve orta grade tümörlere göre daha yüksek bulunmuştur. IASLC grade sistemi, baskın alt tip sınıflamasına göre büyüme hızını daha iyi göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Background: In addition to classification based on the predominant subtype in lung adenocarcinomas, a new grading system has been proposed by the IASLC. Although studies have shown that the new grading system is successful in determining prognosis, the relationship between nodule growth rate and grade has not yet been investigated. This study aims to examine the relationship between growth rate, grade, and histological predominant subtype and compare their superiority to each other. Methods: Patients diagnosed with invasive nonmucinous adenocarcinoma after surgical resection were included. VDT was calculated by performing nodule segmentation in three planes. The grades and predominant subtypes of the nodules were determined by histopathological evaluation. Due to the insufficient number of micropapillary predominant subtypes (n=5), they were grouped with the solid predominant subtype. Results: Ninety nodules were included in the study. Of the nodules, 49% were solid, 40% were partially solid, and 11% had pure ground-glass opacity. Low, intermediate and high grade tumors accounted for 10%, 47%, and 43% of lesions, respectively.Predominant subtype was lepidic in 10%, acinar in 59%, papillary in 10%, and solid or micropapillary in 21% of lesions. VDT was shortest in high grade tumors (p < 0.001; 1542, 981, and 299 days in low, intermediate, and high grade, respectively) VDT differed among the predominant subtypes (p < 0.001), being shortest in the solid or micropapillary predominant subtype (lepidic predominant 1542 days, acinar predominant 774 days, papillary predominant 437 days, solid or micropapillary predominant 210 days). In multivariate logistic regression analysis, grade was identified as an independent factor for VDT (p = 0.006). Conclusion: The growth rate of high grade tumors was found to be higher than that of low and intermediate grade tumors. The IASLC grading system better reflects growth rate compared to classification based on the predominant subtype.