ST elevasyonlu akut miyokard infarktüslü hastalarda R2-CHA2DS2-VASc skoru ile koroner trombüs yükü arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between R2-CHA2DS2-VASc score and coronary thrombus burden in patients with ST elevation acute myocardial infarction
- Tez No: 931385
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLYAS KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Koroner trombüs, miyokard infarktüsü, primer perkütan koroner girişim, R2-CHA2DS2-VASc skoru, Coronary thrombus, myocardial infarction, primary percutaneous coronary intervention, R2-CHA2DS2-VASc score
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: ST elevasyonlu miyokard infarktüslü (STEMİ) hastalarda artmış trombotik yük ve protrombotik durum nedeni ile trombüs embolizasyon riski oldukça yüksektir. CHA2DS2-VASc skoru, atriyal fibrilasyonlu hastalarda strok riskini belirlemekte yaygın olarak kullanılan basit bir skordur. Renal fonksiyon yeni R2-CHA2DS2-VASc skorunun bir komponentidir. Yapmış olduğumuz bu çalışmanın amacı STEMİ'li hastalarda koroner trombüs yükü ile R2-CHA2DS2-VASc skoru arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya ST elevasyonlu miyokard infarktüsü tanısıyla yatırılıp, primer perkutan koroner girişim yapılmış olan> 18 yaş üstü 114 hasta retrospektif olarak alındı. Hastaların klinik, demografik ve laboratuvar özellikleri hastane kayıtlarından elde edildi. Hastalar R2-CHA2DS2-VASc skoruna göre 2 gruba ayrıldı. R2-CHA2DS2-VASc ≤3 olan hastalar Grup-1, R2-CHA2DS2-VASc >3 olan hastalar Grup-2 olarak tanımlandı. Hastaların koroner anjiyografileri değerlendirilerek TIMI trombüs skalasına göre koroner trombüs yükü, TIMI akım düzeyleri, miyokardiyal boyanma derecesi, TIMI kare sayısı analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya 114 hasta alındı. Çalışmaya alınan hastaların ortanca yaşı 64 (41-93) idi. Hastaların %21,9'u kadın, %78,1'i erkekti. R2-CHA2DS2-VASc skoru> 3 olan hastalarda koroner trombüs yükü ve TIMI kare sayısı anlamlı derecede yüksek bulunurken LVEF, miyokardiyal boyanma derecesi ve TIMI akım düzeyleri anlamlı derecede düşük bulundu. Sonuç: Primer PKG yapılan STEMİ'li hastalarda R2-CHA2DS2-VASc skoru yüksek olanlarda koroner trombüs yükü anlamlı derecede fazla bulundu. STEMİ'li hastalarda R2-CHA2DS2-VASc skoru hesaplanarak, R2-CHA2DS2-VASc skoru yüksek olan hastalara erken dönemde agresif tedavi başlanarak morbidite ve mortalite azaltılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Patients with ST elevation myocardial infarction (STEMI) are at high risk of thrombus embolization due to increased thrombotic burden and prothrombotic state. The CHA2DS2-VASc score is a simple score widely used to determine the risk of stroke in patients with atrial fibrillation. Renal function is a component of the new R2-CHA2DS2-VASc score. The aim of this study was to investigate the relationship between coronary thrombus burden and R2-CHA2DS2-VASc score in patients with STEMI. Materials and Methods: A total of 114 patients aged >18 years who were hospitalized with ST elevation myocardial infarction and underwent primary percutaneous coronary intervention were retrospectively included in the study. Clinical, demographic and laboratory characteristics were obtained from hospital records. Patients were divided into 2 groups according to R2-CHA2DS2-VASc score. Patients with R2-CHA2DS2-VASc ≤3 were defined as Group-1, and patients with R2-CHA2DS2-VASc >3 were defined as Group-2. Coronary angiographies of the patients were evaluated and the TIMI thrombus scale for assessment of coronary thrombus burden, TIMI flow levels, degree of myocardial staining, and TIMI frame count were analyzed. Results: The study included 114 patients. The median age of the included patients were 64 years (41-93). 21.9% of the patients were female and 78.1% were male. Coronary thrombus burden and TIMI frame count were significantly higher in patients with R2-CHA2DS2-VASc score > 3, while LVEF, myocardial blush grade and TIMI flow levels were significantly lower. Conclusion: In patients with STEMI undergoing primary PCI, coronary thrombus burden was significantly higher in patients with high R2-CHA2DS2-VASc scores. By calculating the R2-CHA2DS2-VASc score in patients with STEMI, morbidity and mortality can be reduced by initiating early aggressive treatment in patients with high R2-CHA2DS2-VASc scores.