Rinoplasti olgularında Tip greftlerinin uzun dönem sonuçlarının araştırılması
Investigation of the long-term outcomes of Tip grafts in rhinoplasty cases
  1. Tez No: 931409
  2. Yazar: GÖKTUĞ DAĞCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL CİNGİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Nazal tip, tip rotasyonu, tip projeksiyonu, tip greftleri, Nasal tip, tip rotation, tip projection, tip grafts
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın amacı uygulanan farklı tip grefti tekniklerinin ameliyat sonrası projeksiyona ve rotasyona uzun dönem etkilerinin araştırılmasıdır. Retrospektif olarak taranan ve dâhil edilme kriterlerini karşılayan toplam 510 hasta, primer amacı septumu desteklemek olan sütur ve tip grefti teknikleri olarak 3 gruba ve tip grefti kombinasyonları olarak 8 gruba ayrıldı. Tüm hastaların preoperatif, postoperatif erken dönem ve postoperatif geç dönem için memnuniyet skorları, tip projeksiyon oranları ve tip rotasyon açıları ölçüldü. Ölçümler öncelikle grup ayırt etmeden karşılaştırıldı ve preoperatif döneme göre postoperatif erken dönemde anlamlı bir şekilde tip projeksiyon oranının 0,60'ten 0,63'e, tip rotasyonun ise 93,8 dereceden 100,5 dereceye çıktığı görüldü. Postoperatif geç dönemde de 0,63 tip projeksiyon oranının korunduğu görülürken tip rotasyon açısının 1,5 derece düşerek 99 derece olduğu saptandı. Primer amacı septumu desteklemek olan sütur ve tip grefti teknikleri gruplara göre karşılaştırıldığında ise tüm grupların preoperatif dönem ve postoperatif geç dönem arasındaki memnuniyet anketi skorlarında artış izlendi. Tip grefti kombinasyonları gruplara göre karşılaştırıldığında tüm grupların preoperatif dönem ve postoperatif geç dönem arasındaki memnuniyet anketi skorlarında artış izlendi. Tip rotasyon açılarında ise erken dönemle geç dönem arasında negatif yönde anlamlı fark izlendi. Tip projeksiyon oranlarında postoperatif erken dönem ile geç dönem arasında anlamlı fark saptanmadı. Primer amacı septumu desteklemek olan sütur ve greft teknikleri grupları ile tip grefti kombinasyonu grupları uzun dönemde yeterli memnuniyet ve stabil bir nazal tip sağladı. Başta TIG (Tongue In Groove) tekniği olmak üzere sütür ve tip grefti tekniklerinin uzun dönemde tip rotasyonu ve projeksiyonu açısından tatmin edici sonuç verdiği görüldü.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the long-term effects of different grafting techniques on projection and rotation after surgery. A total of 510 patients who met the inclusion criteria and were screened retrospectively were divided into 3 groups based on suture and graft techniques, with the primary aim of supporting the septum, and into 8 groups based on combinations of graft types. Satisfaction scores, projection rates, and rotation angles were measured for all patients in the preoperative, early postoperative, and late postoperative periods. Measurements were primarily compared without distinguishing between groups, and it was observed that the projection rate significantly increased from 0.60 to 0.63 and the rotation angle increased from 93.8 degrees to 100.5 degrees in the early postoperative period compared to the preoperative period. In the late postoperative period, while the projection rate of 0.63 was maintained, the rotation angle was found to decrease by 1.5 degrees to 99 degrees. When comparing the suture and graft techniques aimed at supporting the septum by groups, an increase was observed in the satisfaction survey scores between the preoperative period and the late postoperative period for all groups. When comparing the graft type combinations, a decrease in satisfaction survey scores between the early and late postoperative periods was observed in all groups except one. A significant negative difference was noted in the rotation angles between the early and late periods. No significant difference was found in the tip projection ratios between the early and late postoperative periods. Both the suture and graft technique groups aimed at supporting the septum and the graft type combination groups provided sufficient satisfaction and stable nasal tip results in the long term. It was observed that suture and graft techniques, especially the TIG (Tongue In Groove) technique, yielded satisfactory results in terms of rotation and projection in the long term.