The Role of political concepts on planning and design process of new capitals: A comparative study
Yeni başkentlerin planlama ve tasarım aşamalarında politik kavramların etkileri: Karşılaştırmalı bir çalışma
- Tez No: 93142
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H. ÇAĞATAY KESKİNOK, DOÇ. DR. BAYKAN GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: politik güç, başkent, tasarım, planlama. vı, Political power, capital city, design, planning. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
öz YENİ BAŞKENTLERİN PLANLAMA VE TASARIM AŞAMALARINDA POLİTİK KAVRAMLARIN ETKİLERİ:KARŞILAŞTIRMALI BÎR ÇALIŞMA ULUĞ, Hande Yüksek Lisans, Şehir ve Bölge Planlama Bölümünde Kentsel Tasarım Programı Tez YöneticisiıDoç. Dr. H.Çağatay Keskinok Ortak Tez YöneticisirDoç.Dr.Baykan Günay ~ Eylül,2000,197 sayfa Bu tez, başkent olarak kurulmuş şehirlerin planlama ve tasarım süreçlerinde politik kavramların etkilerini analiz etmektedir. Bu görüş, şehirlerin meydana çıkması aşamalarında izlenebilinen politik fikir ve planlama ve tasarım süreçlerinin birbirleriyle etkileşimlerinin önemi konusuna dikkat çekmeyi amaçlamaktadır. Bu çahşmada,politik kavramların yeni başkentlerin tasarım ve planlama aşamalarına etkileri politik güç, otorite, eşitlik, birlik, gelişimcilik, demokrasi ve milliyetçilik konuları üzerinde ele alınacaktır. Buna bağlı olarak önce politik kavramlara tarihten örneklerle kentler üzerinde değinilecektir. Daha sonra, bu kavramlar dört örnek çalışmanın, Chandigarh, Canberra, Brasilia, Ankara, oluşum aşamaları üzerinde tartışılacaktır. Örnek çalışmalarının karşılaştırmalıanalizini yapabilmek için politik kavramlar tekrar farklı başlıklarla üzerlerinde durulacaktır. Böylece, bu çalışma politik kavramların yeni başkentlerin oluşumundaki tasarım ve planlama aşamalarını nasıl etkilediğini ve yönlendirdiğini belirlemeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
APCTP APT THE ROLE OF POLITICAL CONCEPTS ON PLANNING AND DESIGN PROCESS OF NEW CAPITALS: A COMPARATIVE STUDY ULU?, Hande M.S. City and Regional Planning Department in Urban Design Supervisor: Assoc. Prof. Dr. H. Çağatay Keskinok Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Baykan Günay September, 2000, 197 pages This thesis analyses the effects of political concepts on the planning and design processes of new national capitals. The concept-aimed at giving priority to the relationship between notion of politics and planning and design processes that can be followed in the cities appearance. In this study, the effects of political concepts on the design and planning phases of capitals are examined where issues such as political power, authority, equality, unity, developmentalism, and nationalism gained importance. Thus firstly, the political concepts are introduced with regard to the historical examples on cities. Then these terms are discussed on the establishment stages of four case studies, Chandigarh, Canberra, Brasilia, and Ankara. In order to make a comparative analysis of the cases, the political terms again concentrated on different headings. Thus, this study aims at inidentifying how the political concepts directed or affected the planning and design processes of new capital establishments.