Artan aortik tepe dalga hızı seviyelerinin hemodiyaliz ve periton diyalizi hastalarında kardiyovasküler hastalık gelişme riski ve mortalite üzerine etkisi
The effect of increased aortic peak wave velocity levels on the risk of developing cardiovascular disease and mortality in hemodialysis and peritoneal dialysis patients
  1. Tez No: 931446
  2. Yazar: EGE ERBAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERFU KORUCU, PROF. DR. SERPİL MÜGE DEĞER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, İç Hastalıkları, Nephrology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Valvüler kalsifikasyon, kalsiyum fosfor çarpımı, ekokardiyografi, hemodiyaliz, periton diyalizi, Vmax, aortik tepe dalga hızı, Valvular calcification, calcium-phosphorus product, echocardiography, hemodialysis, peritoneal dialysis, Vmax, aortic peak wave velocity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nefroloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Giriş: Kardiyovasküler Hastalıklar (KVH) diyaliz hastalarında mortalite ve morbiditenin en önemli nedenidir. Valvüler kalsifikasyon, vasküler kalsifikasyon ile birliktedir ve son dönem böbrek hastalığı (SDBH) olan hastalarda genel popülasyona kıyasla daha hızlı gelişir. Aortik tepe dalga hızı (Vmax) ölçümü, valvüler kalsifikasyonun teşhisi için non-invaziv ve güvenilir bir belirteçtir. Çalışmamız, diyaliz hastalarında farklı zaman noktalarında artan Vmax seviyelerinin kronik böbrek hastalığı – mineral kemik bozukluğu (KBH-MKB) ile ilişkisini ve kardiyovasküler hastalık ve mortalite riskini öngördürme etkisini analiz etmektedir. Materyal Metod: Araştırmamıza 01/01/1990 - 01/10/2024 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Nefroloji Bilim Dalı'nda rutin hemodiyaliz (HD) ve periton diyalizi (PD) alan ,18 yaş ve üzeri ve en az bir yıl ara olacak şekilde bazal ve son ekokardiyografi (EKO) takibi olan toplamda 172 hasta dahil edilmiştir. Araştırmamıza 18 yaş altında olan, bazal veya son ekokardiyografisi olmayan, bilinen kardiyak valvüler hastalığı olan hastalar dahil edilmemiştir. Araştırmanın verilerine Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Nefroloji Bilim Dalı kayıtlarından ve hastane dijital arşiv kayıtlarından ulaşıldı. Bulgular: Araştırmamıza dahil ettiğimiz 172 hastada PD oranı % 77.3 (n=133), HD oranı %22.7 (n=39) olarak saptandı. Kalsiyum fosfor çarpımının başlangıçtan beri Vmax artan grupta Vmax stabil gruba göre daha yüksek seyrettiği saptandı (p=0.02). Ayrıca kardiyovasküler mortalite Vmax stabil grupta %9.2, Vmax artan grupta %23.0 olarak saptandı (p=0.017). Benzer şekilde, tüm nedenlere bağlı mortalite oranı Vmax stabil kalan grupta %21.7, Vmax artan grupta %37.8 olarak saptandı (p=0.023). Sonuç: Çalışmamız HD ve PD tedavisi alan hastalarda Vmax ölçümünün kalsiyum fosfor çarpımı, kardiyovasküler mortalite ve tüm nedenlere bağlı mortalite ile ilişkisinin inceleyen literatürdeki ilk çalışmadır. Kronik böbrek hastalığı (KBH)'nda mortalite ve morbiditenin en önemli nedeninin kardiyovasküler hastalıklar olduğu bilinmektedir. Bu hasta grubu kardiyovasküler hastalık açısından taranmalı ve gerekli önlemler erkenden alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Cardiovascular diseases are the leading cause of mortality and morbidity in dialysis patients. Valvular calcification is associated with vascular calcification and progresses more rapidly in end-stage renal disease patients compared to the general population. Aortic peak wave velocity (Vmax) measurement is a non-invasive and reliable marker for the diagnosis of valvular calcification. Our study analyzes the relationship between increasing Vmax levels at different time points and chronic kidney disease-mineral and bone disorder (CKD-MBD), as well as its predictive effect on cardiovascular disease and mortality risk in dialysis patients. Materials and Methods: Our study included 172 patients who received routine hemodialysis (HD) or peritoneal dialysis (PD) at the Department of Nephrology, Dokuz Eylül University, between 01/01/1990 and 01/10/2024. All included patients were 18 years or older and had at baseline and final echocardiographic follow-ups with a minimum interval of one year. Patients under 18 years of age, those with no baseline and final echocardiographic follow-ups, and known cardiac valvular disease were excluded. Study data were obtained from the records of the Nephrology Department at Dokuz Eylül University Hospital and the hospital's digital archive system. Results: Among the 172 patients included in the study, the proportion of PD patients was 77.3% (n=133), while HD patients accounted for 22.7% (n=39). It was observed that the calcium-phosphorus product was consistently higher in the group with increasing Vmax compared to the group with stable Vmax (p=0.02). Additionally, cardiovascular mortality was found to be 9.2% in the stable Vmax group and 23.0% in the increasing Vmax group (p=0.017). Similarly, all-cause mortality was 21.7% in the stable Vmax group and 37.8% in the increasing Vmax group (p=0.023). Conclusion: Our study is the first in the literature to examine the relationship between Vmax measurement and the calcium-phosphorus product, cardiovascular mortality, and all-cause mortality in patients receiving HD and PD treatment. Cardiovascular diseases are known to be the primary cause of mortality and morbidity in chronic kidney disease patients. This patient group should be screened for cardiovascular disease, and necessary preventive measures should be taken at an early stage.