Yargıtay kararları ışığında ceza muhakemesinde etkin soruşturma kapsamında olay yeri inceleme standartları
Crime scene investigation standards in criminal procedure within the scope of effective investigation in light of supreme court decisions
- Tez No: 931445
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN CELBİŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Etkin soruşturma, olay yeri, delil toplanması, kolluk, olay yeri inceleme, Effective investigation, crime scene, evidence collection, law enforcement, crime scene investigation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Adli Bilimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Çalışmamızda Yargıtay kararlarının analizi yapılarak ceza yargılamasında etkin soruşturma kapsamında adli vakalarda olay yeri inceleme faaliyetine standartlar geliştirme hedeflenmiştir. Materyal ve Metot: Adli kolluk tarafından icra edilen olay yeri incelemesinin amaca uygun hizmet edip etmediği, varsa eksikliklerini tespiti ile olay yeri incelemesine standartları oluşturmak için Yargıtay'ın 2019-2023 yılları arasında (beş yıl)“bozma”kararları seçilerek incelenmiştir. Kararların seçimi ise Yargıtay'ın resmi internet sayfası olan“https://karararama.yargitay.gov.tr/”den yapılmıştır. Karar seçimi içim“olay yeri inceleme”ifadesi ile tarama/arama yapılmıştır. Sonuçlardan“onama”şeklindeki kararlar dışlanarak sadece“bozma”kararları veri olarak toplanmıştır. Veri olarak toplanan bu kararlar içerisinde de“bozma”gerekçesi olay yeri incelemesindeki hatalar ise oluşturulacak standartlar için bilgi olarak kabul edilmiş ve diğerleri dışlanmıştır. Bulgular: İncelenen vakalarda olay yerinin krokisinin çizilmediği, çizilse dahi krokide delillerin yerlerinin işaretlenmediği, olay yerinin fotoğraflarının çekilmediği ve video kayıtlarının alınmadığı en sık rastlanan bulgulardır. Bu bulgulara bir de olay yerinin yüzeysel dokümantasyonu eşlik etmektedir. Sonuç: Ceza muhakemesinde olay yeri incelemesi hukuka uygun, teknik ve bilimsel yöntemler kullanarak olay yerinde, failden ve mağdurdan maddi delillerin toplanmasına hizmet eder. Olay yeri inceleme faaliyetine getirilecek standartlar olay yeri incelemesine kalite ve verimlilik sağlayacaktır. Standartları belirlenmiş ve geliştirilmiş etkin ve kaliteli olay yeri incelemesi ise ceza yargılamasında“adil yargılanma hakkını”ve“delilden sanığa gitme ilkesini”temin edecektir.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, it is aimed to contribute to both criminal justice and forensic sciences by analyzing the“reversal”decisions of the Supreme Court in crime scene investigation in judicial incidents and developing crime scene investigation standards within the scope of effective investigation in criminal procedure. Material and Method: In order to determine whether the crime scene investigation carried out by the judicial police serves the purpose, to determine its deficiencies, if any, and to establish standards for crime scene investigation, the“overturning”decisions of the Supreme Court between 2019-2023 (in the last five years) were selected and examined. The decisions were selected from the official website of the Supreme Court“https://karararama.yargitay.gov.tr/”. The expression“crime scene investigation”was used for decision selection. Only the“reversal”decisions were collected as data by excluding the“approval”decisions from the results. Among these decisions collected as data, the errors in the crime scene investigation as the reason for“overturning”were accepted as information for the standards to be established and the others were excluded. Results: In the cases examined, the most common findings are that the crime scene was not sketched, even if it was drawn, the locations of the evidence were not marked on the sketch, the crime scene was not photographed and video recordings were not taken. These findings are also accompanied by superficial documentation of the crime scene. Conclusion: In criminal proceedings, crime scene investigation serves to collect material evidence from the perpetrator and the victim at the scene using legal, technical and scientific methods. The standards to be brought to the crime scene investigation activity will add efficiency and effectiveness to the crime scene investigation. An effective and high-quality crime scene investigation with determined and developed standards will ensure the“right to a fair trial”and the“principle of going from evidence to the defendant”in criminal proceedings.