A postcolonial psychoanalytic analysis of Jhumpa Lahiri's The Namesake and The Lowland
Humpa Lahırı'nin Adaş ve Saçında Gün Işığı romanlarının postkolonyal psikoanalitik incelemesi
- Tez No: 931487
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İFAKAT BANU AKÇEŞME
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Postkolonyal, psikoanalitik, göçmen, Jhumpa Lahiri, Postcolonial, psychoanalytical, immigrant, Jhumpa Lahiri
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu tez, Jhumpa Lahiri'nin The Namesake ve The Lowland adlı eserlerinde sömürgeciliğin psikolojik etkilerini ve kolonyal yönetimin bireyler ve topluluklar üzerindeki etkilerini, özellikle de göçmenler üzerinde nasıl bir etki yarattığını inceliyor. Jhumpa Lahiri, ikinci kuşak göçmen yazarlarından biridir. Eserleri, göçmenlerin yaşadığı psikolojik travmaları, içsel çatışmaları, kültürel parçalanmaları ve bu dinamiklerin benlik duygularını nasıl şekillendirdiğini anlatmaktadır. Lahiri, göçmen deneyimlerini ve psikolojik karmaşıklıkları ayrıntılı bir şekilde tasvir eder ve kimlik oluşumu ve kültürel uyum sağlama sürecindeki kalıcı mücadeleler hakkında derinlemesine bir anlayış sunar. Lahiri'nin karakterleri, diğer bireylerle ve toplumsal gruplarla yaşadıkları çelişkilerden kaynaklanan psikolojik etkilerden mustariplerdir. Homi K. Bhabha'nın hibridite ve taklitçilik kavramları ile Frantz Fanon'un sömürgecilik yabancılaşması teorilerinden faydalanarak, bu tez, Lahiri'nin karakterlerinin göç ve kültürel yerinden edilme psikolojik gerilimlerini nasıl deneyimlediğini analiz etmektedir. The Namesake adlı eserde Lahiri, özellikle Gogol Ganguli'nin çift kimliğini müzakere etme yolculuğuna odaklanır ve ebeveyn beklentileri ile kişisel arzularının etkileşimini vurgular. Benzer şekilde, The Lowland adlı eser, Subhash ve Gauri'nin karakterleri üzerinde politik şiddet ve sürgünün psikolojik sonuçlarını keşfeder ve suçluluk ile kaybın kalıcı etkilerine odaklanır. Postkolonyal bir psikanalitik çerçeve kullanarak, bu tez, Lahiri'nin vatan ve diaspora, gelenek ve modernlik, aidiyet ve yabancılaşma ikilikleriyle nasıl başa çıkıldığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the psychological impacts of colonization and the aftermath of colonial rule on individuals and communities, especially on the immigrants, in Jhumpa Lahiri's The Namesake and The Lowland. Jhumpa Lahiri is one of the second-generation immigrant writers. Her works describe the psychological trauma, internal conflicts, cultural fragmentation experienced by the immigrants and how these dynamics shape their sense of self. She portrays immigrant experiences and psychological complexities in a detailed way and offers insights into the long-lasting struggles of identity formation and cultural adaptation. Her characters suffer from psychological impacts that arise out of contradictions with other individuals and social groups. Drawing upon Homi K. Bhabha's concepts of hybridity and mimicry and Frantz Fanon's theories of colonial alienation, the thesis analyses how Lahiri's characters experience the psychological tensions of migration and cultural dislocation. In The Namesake, Lahiri mainly focuses on Gogol Ganguli's journey of negotiating his dual identity and highlights the interaction of parental expectations and personal desires. In a similar way, The Lowland explores the psychological consequences of political violence and exile on the characters of Subhash and Gauri, focusing on the lasting effects of guilt and loss. By employing a postcolonial psychoanalytical framework, the thesis shows how Lahiri deals with the binaries of homeland and diaspora, tradition and modernity, and belonging and alienation.