The gothic-feminist critiques of society through the Northanger Abbey story
Northanger Manastırı öyküsü üzerinden toplumun gotik-feminist eleştirileri
  1. Tez No: 931488
  2. Yazar: BELGİN UÇAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN AKILLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Gotik edebiyat, feminist eleştiri, Viktorya dönemi, Northanger Manastırı, Jane Austen, Val McDermid, Gothic literature, feminist critique, the Victorian era, Northanger Abbey, Jane Austen, Val McDermid
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu tez, Gotik türün, Jane Austen'ın Northanger Manastırı (1817) ve Val McDermid'in Northanger Manastırı (2014) adlı eserlerine referansla, 'Northanger Manastırı Hikâyesi'nde gotik-feminist bir bakış açısıyla feminist eleştiriye nasıl yer verdiğini ve nihayetinde kadınları daha özgüvenli ve güçlü olmaya nasıl teşvik ettiğini gösterecektir. Bu bağlamda çalışma feminist eleştiriyi gotik geleneklerle birleştirerek kadınların istek ve beklentilerinin hem edebi hem de toplumsal alanda nasıl kontrol edildiğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Her iki roman da okuyucuları, kadınların duygusal ve mantıksal özerkliği için neyin mümkün olduğunu yeniden düşünmeye teşvik etmeye odaklanır. Bu nedenle, Giriş Bölümü, Gotik romanın on sekizinci yüzyılda doğuşunu ve 'Northanger Manastırı Hikâyesi'ndeki Gotik ve Gotik parodi unsurlarını incelemektedir. Feminist eleştiri ve bu eleştirinin Gotik ile olan ilişkisi 'Northanger Manastırı Hikâyesi'ni Gotik ve feminist eleştiri açısından karşılaştırılmakta ve Austen'ın dönemini bu eleştiri üzerinden modern çağ ile yeniden yorumlanmaktadır. Birinci Bölüm, 'Northanger Manastırı Hikâyesi'ni, incelenen romanlardaki Gotik temsil ve ortamın Gotik parodisine özel bir odaklanma ile analiz etmektedir. İkinci Bölüm, feminist eleştiri ve Gotik çatışmaların yanı sıra Gotik özelliklerin kadınların ezilmişliğinin ifadesi olarak yorumlanmasına ve bu ezilmişliğin seçilen romanlardaki karakterlerin eylem ve düşüncelerine nasıl yansıdığına odaklanmaktadır. Bu romanların analizinin ardından çalışma, Gotik türün farklı yönleri ve feminist eleştirisi ile iki farklı dönemde kadınların rolü ve kadınlardan beklentilerin anlaşılmasını nasıl zenginleştirdiği hakkında içgörüler sunarak sonuçlandırılacaktır. Sonuç Bölümü edebiyatın gotik kâbusları ve feminist rüyaları kışkırtma konusundaki kalıcı kapasitesini vurgulayacak ve okuyuculara bir eleştiri ve olasılık duygusu verecektir.
Özet (Çeviri)
This thesis will demonstrate how the Gothic genre allows for the inclusion of feminist criticism through a Gothic-feminist viewpoint in 'the Northanger Abbey Story,' with reference to Jane Austen's Northanger Abbey (1817) and Val McDermid's Northanger Abbey (2014), and ultimately encourages women to be more confident and stronger. In this respect, the study aims to reveal the manner in which women's wants and anticipations are controlled in both the literary and social realms by combining feminist criticism with Gothic customs. Both novels centre on encouraging readers to rethink what is possible for women's sentimental and logical autonomy. Thus, the introductory chapter explores the birth of the Gothic novel in the eighteenth century, as well as the elements of the Gothic and the Gothic parody in 'the Northanger Abbey Story.' The feminist criticism and its relation with the Gothic compare 'the Northanger Abbey Story' in terms of the Gothic and feminist critique, and reinterpret Austen's era with the modern era through this critique. The first chapter will analyse 'the Northanger Abbey Story' with a special focus on the Gothic representation and the Gothic parody of the setting in the novels under study. The second chapter will focus on feminist critique and the Gothic conflicts, as well as interpreting the Gothic features as expressions of women's oppression and how the oppression is reflected to acts and thoughts of the characters in the selected novels. After analysing the novels, the study will conclude by offering insights about the different aspects of the Gothic genre and its feminist critique, and how it enriches the understanding of the role of women and the expectation from women in two different eras. The conclusion will emphasize literature's permanent capacity to provoke Gothic nightmares as well as feminist dreams, allowing readers with a sense of critique and possibility.