Genotoxicity studies on newly synthesized retinoids
Yeni sentezlenen retinoidlerin genotoksik etkileri
  1. Tez No: 93158
  2. Yazar: FULYA BALABAN
  3. Danışmanlar: PROF. MESUDE İŞCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Retinoidler, Genotoksisite, Kardeş Kromatid Değişimi ve Glutatyon S-Transferazlar VI, Retinoids, Genotoxicity, Sister Chromatid Exchanges and Glutathione S-Transferases IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
öz YENİ SENTEZLENEN RETİNOİDLERİN GENOTOKSİK ETKİLERİ Balaban, Fulya Yüksek Lisans, Biyokimya Bölümü Danışman: Prof. Dr. Mesude Işcan Şubat 2000, 77 sayfa. Retinoidler, retinoik asit (RA), retinal ve Vitamin A (retinol) ile birlikte Vitamin A' nın biyolojik özelliklerinin tamamını ya da bir kısmını gösteren doğal ve sentetik türevlerini kapsayan bileşiklerdir. Retinoidler çeşitli kanser türlerinin tedavisinde ve kanser riskinin azaltılmasında kullanılırlar, fakat klinik olarak kullanımları gösterdikleri toksisite yüzünden sınırlıdır. Bu çalışmada, yeni sentezlenen retinoidlerin 2-[5,5,8,8-tetrametil,5,6,7,8-tetrahidronaftil] benzimidazol 5-karboksilik asit (BITN), 2-[5,5,8,8-tetrametil,5,6,7,8- tetrahidronaftil] benzimidazol 5-metil karboksilat (BITNm), 2-[5,5,8,8- tetrametil,5,6,7,8-tetrahidronaftil] benzimidazol 5-etil karboksilat (BITNe) ve all- fra/?s-retinoik asit (atRA)' in insan lenfosit kültürlerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu bileşiklerin genotoksik etkileri Kardeş Kromatid Değişimi Yöntemi ile incelenmiştir. Çalışmaların sonucunda BITN 10“6 M konsantrasyonda kullanıldığında Kardeş Kromatid Değişimini %20 azaltmış fakat 10”5 M konsantrasyonda etki göstermemiştir. ne ıröisBcöĞiETiM wmmHer iki konsantrasyonda da BITNm ve BITNe Kardeş Kromatid Değişimini etkilememiştir. atRA 10“5M konsantrasyonda bu değişimi arttırırken (%35), 10”6 M konsantrasyonda etkisi görülmemiştir. Sonuçlar göstermektedir ki yeni sentezlenen retinoid bileşikleri Kardeş Kromatid Değişimini arttırmamış, hatta BITN düşük konsantrasyonda kullanıldığında Kardeş Kromatid Değişimini azaltmıştır. GSTs aktivitesinin artmasının anti-kanser ilaçlara karşı oluşan resistans ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Bu yüzden bileşiklerin insan lenfosit GST aktivitesi üzerinde yaptıkları etkiler CDNB substrat olarak kullanılarak incelenmiştir. GST aktivitesini 10“5 M konsantrasyonda BITN %54, BITNm %49 arttırmış fakat 10”6 M konsantrasyonda herhangi bir etki yapmamıştır. BITNe GST aktivitesini 10“5 M konsantrasyonda %62, 10”6 M konsantrasyonda %35 arttırmıştır. atRA1 in 10"5M konsantrasyonda önemli bir etkisi gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GENOTOXICITY STUDIES ON NEWLY SYNTHESIZED RETINOIDS Balaban, Fulya M. Sc, Department of Biochemistry Supervisor: Prof. Dr. Mesude Işcan February 2000, 77 pages. Retinoids comprise a group of compounds including retinoic acid (RA), retinal, Vitamin A (retinol) and a number of natural and synthetic derivatives which may or may not posses all biological activities of Vitamin A. They are useful agents for the treatment and chemoprevention of cancer but clinical use of retinoids is limited because of their toxicity. The effects of newly synthesized retinoids 2- [5,5,8,8-tetramethyl,5,6,7,8-tetrahydronaphthyl] benzimidazol 5-carboxylic acid (BITN), 2-[5,5,8,8-tetramethyl,5,6,7)8-tetrahydronaphthyl] benzimidazol 5-methyl carboxylate (BITNm), 2-[5,5,8,8-tetramethyl,5,6,7,8-tetrahydronaphthyl] benzimidazol 5-ethyl carboxylate (BITNe) and alkrans-retinoic acid (atRA) were investigated in human lymphocyte cultures. The genotoxicity of these compounds was examined using Sister Chromatid Exchanges (SCEs) analysis. It has been found that BITN decreased the number of SCEs 20% at 10“6 M, but had no effect at 10”5 M. IllNo significant effect on SCEs was observed for BITNm and BITNe at both concentrations. atRA increased the SCEs (35%) at 10“5 M, but had no effect at 10”6 M. The results have shown that newly synthesized retinoids did not induce the SCEs significantly. Besides these, BITN reduced the SCEs and had protective effect at low concentration. Since the induction of GSTs activity is associated with anti-cancer drug resistance, the effects of BITN, BITNm, BITNe and atRA on human lymphocyte GSTs were also investigated using CDNB as substrate. 10“5M of BITN and BITNm induced the GSTs activities 54% and 49%, respectively, but had no effect at lO^M. BITNe induced the GSTs activities 62% at 10-5M and 35% at lO^M. atRA had no effect on GST activities at 10”5 M.