Satureja hortensis ve satureja macrantha bitkileri üzerinde farmakognozik araştırmalar
Pharmacognosic studies on satureja hortensis and satureja macrantha
  1. Tez No: 919486
  2. Yazar: PARDIS ELMDOUSTAZAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜHAL GÜVENALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Antidiyabetik, antikolinesteraz, antimikrobiyal, antioksidan, genotoksisite, Satureja hortensis, Satureja macrantha, Anticholinesterase, antidiabetic, antimicrobial, antioxidant, genotoxicity, Satureja hortensis, Satureja macrantha
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Amaç: Bu çalışma, Satureja macrantha ve Satureja hortensis'in toprak üstü kısımlarından elde edilen su, metanol ekstreleri ve uçucu yağlarının anti-diyabetik, anti-Alzheimer, antimikrobiyal ve antioksidan aktivitelerini değerlendirerek, LC-MS/MS ve GC-MS analizleriyle bileşenlerini belirlemeyi ve genotoksisite çalışmalarıyla güvenli kullanımını sağlamayı amaçlamaktadır. Materyal ve Metot: Satureja macrantha ve Satureja hortensis'in toprak üstü kısımlarından elde edilen metanol ve su ekstreleri ile uçucu yağların fenolik bileşenleri LC-MS/MS, uçucu yağ içerikleri ise GC-MS ile analiz edilmiştir. Antioksidan aktiviteler DPPH• ve ABTS•+ yöntemleriyle, antidiyabetik aktiviteler α-glukozidaz ve α-amilaz inhibisyonuyla, antikolinesteraz aktiviteler ise asetilkolinesteraz ve bütirilkolinesteraz inhibisyonuyla değerlendirilmiştir. Antibakteriyel aktiviteler mikrodilüsyon yöntemiyle, genotoksisite ve antigenotoksisite ise Ames, E. coli WP2 ve Allium cepa testleriyle incelenmiştir. Bulgular: Satureja macrantha ve Satureja hortensis bitkilerinde ana bileşenler sırasıyla p-simen (%45.8) ve timol (%45.1) olarak belirlenmiştir. S. macrantha su ekstresinde rosmarinik asit en yüksek miktarda bulunmuş (50687.0234 µg), S. hortensis uçucu yağında α-glukozidaz inhibisyonu (%41.33) en yüksek seviyede tespit edilmiştir. S. hortensis uçucu yağı bütirilkolinesteraz (%35.68), S. macrantha uçucu yağı ise asetilkolinesteraz (%16.05 ± 2.42) inhibisyonunda etkili bulunmuştur. S. macrantha su ekstresi ABTS•+ (%52.111) ve DPPH• (%28.762) süpürme kapasitesinde en yüksek değerlere sahiptir. Antimikrobiyal etkinlikte, S. hortensis uçucu yağı güçlü etkiler gösterirken, S. macrantha uçucu yağı ve su ekstresi sınırlı etkinlik sergilemiştir. Sonuç: Bitkilerin belirgin antimikrobiyal, antioksidan ve antidiyabetik etkilere sahip olduğu, genotoksisite testlerinde ise genotoksik özellik göstermediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to evaluate the antidiabetic, anti-Alzheimer, antimicrobial, and antioxidant activities of water, methanol extracts, and essential oils obtained from the aerial parts of Satureja macrantha and Satureja hortensis, identify their components through LC-MS/MS and GC-MS analyses, and ensure their safe use through genotoxicity studies. Materials and Methods: Methanol and water extracts, as well as essential oils obtained from the aerial parts of Satureja macrantha and Satureja hortensis, were analyzed for their phenolic components using LC-MS/MS, while the essential oil compositions were determined by GC-MS. Antioxidant activities were evaluated using DPPH• and ABTS•+ assays, antidiabetic activities through α-glucosidase and α-amylase inhibition, and anticholinesterase activities via acetylcholinesterase and butyrylcholinesterase inhibition. Antibacterial activities were assessed using the microdilution method, while genotoxicity and antigenotoxicity were investigated using Ames, E. coli WP2, and Allium cepa tests. Results: The main components of Satureja macrantha and Satureja hortensis were identified as p-cymene (45.8%) and thymol (45.1%), respectively. Rosmarinic acid was found in the highest amount in S. macrantha water extract (50687.0234 µg), while the S. hortensis essential oil showed the highest α-glucosidase inhibition (41.33%). S. hortensis essential oil was effective in butyrylcholinesterase inhibition (35.68%), and S. macrantha essential oil was effective in acetylcholinesterase inhibition (16.05 ± 2.42). The water extract of S. macrantha exhibited the highest radical scavenging capacities for ABTS•+ (52.111%) and DPPH• (28.762%). In terms of antimicrobial activity, S. hortensis essential oil showed strong effects, whereas S. macrantha essential oil and water extract demonstrated limited activity. Conclusion: The plants were found to exhibit significant antimicrobial, antioxidant, and antidiabetic effects, while showing no genotoxic properties in genotoxicity tests.