Integrated process development: Organic acid production and ıon-exchange purification
Birleşik işlem geliştirilmesi: Organic asit üretimi ve iyon değiştirme ile saflaştırılması
  1. Tez No: 93157
  2. Yazar: AYŞEM BATUR
  3. Danışmanlar: DR. HALUK HAMAMCI, CEVDET ÖZTİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Laktik Asit, İyon Değiştirme, Sabit Yataklı Kolon Dinamiği vı teg, dteKötarfa nm, Lactic Acid, Ion Exchange, Packed-Bed Column Dynamics IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
öz BİRLEŞİK İŞLEM GELİŞTİRİLMESİ: ORGANİK ASİT ÜRETİMİ VE İYON DEĞİŞTİRME İLE SAFLAŞTIRILMASI Batur, Ayşem Yüksek Lisans, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Haluk Hamamcı Yardımcı Tez Yöneticisi: öğretim Görevlisi Cevdet Öztin September 2000, 130 sayfa Laktik asit için piyasadaki yüksek talep, fermentasyon ile üretimin maliyetim düşürmeye yönelik yeni saflaştırma yöntemleri için olan ihtiyacı gündeme getirmiştir. İyon değiştirme bu yöntemlerden biridir. Bu çalışmada, zayıf bazlı bir anyon değiştirici reçine olan Lewatit MP 62'nin laktik asit tutulmasmdaki denge ve kinetik özellikleri ile sabit yataklı kolondaki dinamiği incelenmiştir. Ayrıca eş zamanlı fermentasyon - laktik asit ayrıştırılması işlemi için de deneme çalışması yapılmıştır. Laktik asit-Lewatit MP 62 sisteminin denge verileri Langmuir Denklemi ile modellenmiş ve maksimum tutulma ile Langmuir tutulma parametresi değerleri sırası ile 4,70 meq/ g kuru reçine ve 60,7 mL/meq olarak bulunmuştur. Tutulma kinetiğinin reçinenin doyma derecesine göre değişik mekanizmalarla belirlendiği gözlemlenmiştir ve bu da genel kütle aktarım katsayısının düşmesine neden olmuştur. Kolon modellemesi için ortalama bir değer olan 0,11 dak"1 kullanılmıştır.% 5 ve % 8 laktik asit içeren sistemlerin doyma eğrileri başarılı bir şekilde sonlu fark yaklaşımı ve açık yöntemin kullanıldığı nümerik bir method sonucunda oluşturulan FORTRAN 77 programı ile modellenmiştir. % l'lik sistem için doyma eğrisi elverişsiz denge koşullan yüzünden modellenememiştir. Eş zamanlı fermentasyon-laktik asit ayrıştırılması işleminin ortamdan sürekli laktik asit uzaklaştırarak pH'mn istenilen aralıkta sabit tutulması gibi avantajları olmasından dolayı kullanılabilir bir saflaştırma yöntemi olduğuna karar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTEGRATED PROCESS DEVELOPMENT: ORGANIC ACID PRODUCTION AND ION-EXCHANGE PURD7ICATION Batur, Ayşem M.S., Department of Food Engineering Supervisor: Prof. Dr. Haluk Hamamcı Co-Supervisor: Instructor Cevdet Öztin September 2000, 130 pages High demand in market for lactic acid brings about the requirement for new recovery methods during production by carbohydrate fermentation to decrease the production cost. Ion-exchange recovery is one of these novel technologies. In this study, the equilibrium and kinetic characterization of a weak base anion exchanger, Lewatit MP 62 was performed for lactic acid sorption as well as the investigation of fixed-bed column dynamics. Trial runs of lactic acid fermentation coupled with simultaneous lactic acid removal by ion-exchange were also carried out. The equilibrium data for lactic acid on Lewatit MP 62 were modelled by Langmuir Equation with parameter values of 4.70 meq/g dry resin and 60.7 ml/meq for maximum capacity and Langmuir adsorption parameter, respectively. mSorption kinetics was found to be determined by different rate controlling steps at different degrees of column saturation causing the value of the apparent overall mass-transfer coefficient to decrease. An average value of 0.11 min"1 was used for the simulation purpose. Breakthrough curves for 5 % and 8 % lactic acid containing systems were simulated successively by a FORTRAN 77 program developed from a numerical method in which the finite difference approximation and the explicit method were employed. Breakthrough curve for 1 % lactic acid system could not be simulated due to the unfavorable equilibrium conditions. Fermentation coupled with simultaneous lactic acid removal by ion-exchange was decided to be a feasible method for the downstream processing, with the advantages of continuous removal of the acid from the broth keeping the pH within desirable ranges.