Effect of conceptual change text instruction on students' understanding of chemical change and conservation of mass concepts
Kavramsal değişim metinlerine dayalı öğretim yönteminin öğrencilerin kimyasal değişim ve kütlenin korunumu ile ilgili kavramları anlamalarına etkisi
- Tez No: 93159
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER GEBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Kavramsal Değişim Metni, Geleneksel Kimya Anlatım Yöntemi, Kavram Yanılgısı, Alternatif Kavram, Kimyasal Değişim, Kütlenin Korunumu, Bilimsel İşlem Becerisi vı, Conceptual Change Text Instruction, Traditionally Designed Chemistry Instruction, Misconceptions, Chemical Change, Conservation of Mass, Alternative Conception, Science Process Skills. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
oz KAVRAMSAL DEĞİŞİM METİNLERİNE DAYALI ÖĞRETİM YÖNTEMİNİN ÖĞRENCİLERİN KİMYASAL DEĞİŞİM VE KÜTLENİN KORUNUMU İLE İLGİLİ KAVRAMLARI ANLAMALARINA ETKİSİ Bayır, Gülsüm Yüksek Lisans, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ömer GEBAN Eylül 2000, 85 sayfa Bu çalışmanın başlıca amacı kavramsal değişim metinlerinin kullanımının lise birinci sınıf öğrencilerinin kimyasal değişim ve kütlenin korunumu konularındaki kavramları anlamalarına etkisini geleneksel kimya öğretim yöntemi ile karşılaştırarak incelemektir. Bu çalışma, ODTÜ Geliştirme Vakfı özel Lisesinden aynı öğretmenin iki ayrı sınıfındaki 50 lise birinci sınıf öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma 2000 yılı sonbahar döneminde yapılmıştır. t.c yükseköğretim kurulu D0KÛMANÎAS¥0N MERKEZİBu çalışmada, deney grubuna kavramsal değişim metni yöntemi, kontrol grubuna ise geleneksel kimya öğretim yönemi uygulanmıştır. Araştırma dört hafta sürmüştür. Araştırmada Kimyasal Değişim Kavramları ve Başarı Testi öğrencilerin kimyasal değişim ve kütlenin korunumu kanunları konularındaki başarılarının ölçülmesinde kullanılmıştır. Bilimsel İşlem Başarı Testi ile de öğrencilerin bilimsel işlem becerileri ölçülmüştür. Bu çalışmanın hipotezlerini test etmek için Ortak Değişkenli Varyans Analizi kullanılmıştır. Analiz sonuçları, kavramsal değişim metni kullanan öğrencilerin kimyasal değişim ve maddenin korunumu kavramları ile ilgili başarılarının, geleneksel kimya anlatımı ile öğretilen öğrencilere göre daha yüksek olduğunu göstermiştir. Bilimsel işlem becerisi ise öğrencilerin kimyasal değişim ve kütlenin korunumu konuları ile ilgili başarıları için güçlü bir belirleyicidir. Kızlar ve erkekler arasında da kimyasal değişim ve maddenin korunumu kanunu ile ilgili başarıları arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Bu araştırmanın sonuçlarının, geliştirilen ölçüm araçlarının ve öğretim tekniğinin öğrencilerin kavram yanılgılarını önlemede kullanılması faydalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF CONCEPTUAL CHANGE TEXT INSTRUCTION ON STUDENTS' UNDERSTANDING OF CHEMICAL CHANGE AND CONSERVATION OF MASS CONCEPTS Bayır, Gülsüm M.S., Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ömer GEBAN September 2000, 85 pages The main purpose of this study was to compare the effectiveness of the conceptual change text instruction and traditionally designed chemistry instruction on 9th grade students' understanding of chemical change and conservation of mass concepts. In this study 50 9th grade students from two classes of a Chemistry Course instructed by the same teacher from METU Private High School took part. This study was conducted during the 1999-2000 fall semester. There were two groups in this study. The experimental group was instructed by conceptual change text through instructor lecturewhile the control group was instructed by traditionally designed chemistry instruction over a period of four weeks. Students' learning related to chemical change and conservation of mass concepts was determined with Chemical Change and Conservation of Mass Concepts Test, their integrated science process skills were determined by Science Process Skill Test. ANCOVA was used for testing the hypotheses of the study. The result showed that the conceptual change text instruction group had significantly higher scores with respect to achievement related to chemical change and conservation of mass concepts than the traditionally designed chemistry instruction group. In addition, a science process skill was a strong predictor for the achievement related to chemical change and conservation of mass concepts. There is no significant difference between female and male with respect to achievement related to chemical change and conservation of mass concepts. It may be useful to use the results of this study, instruments and strategies developed for this study for classrooms teachers in order to help students to reduce or overcome their misconceptions.