Zatürre hastalığı tanısında radyolojik görüntüler kullanılarak derin öğrenme yöntemlerinin başarılarının ölçülmesi
Evaluation of the success of deep learning methods using radiological images in the diagnosis of pneumonia
  1. Tez No: 931596
  2. Yazar: MERVE EYİGÜN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YÜCEL TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Zatürre, Hastalık, Derin Öğrenme, Pneumonia, Disease, Deep Learning
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: OSTİM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yazılım Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yazılım Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Solunum yolu enfeksiyonları, küresel ölçekte ciddi sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Bu enfeksiyonlar arasında zatürre, özellikle tanı ve tedavi süreçlerinin hız ve doğruluğunun hayati önem taşıdığı bir hastalık olarak öne çıkmaktadır. Günümüzde zatürre tanısında radyolojik görüntüler önemli bir rol oynamakta olup, bu görüntülerin analizinde yapay zeka tabanlı yöntemler yeni bir perspektif sunmaktadır. Derin öğrenme teknikleri, radyolojik verilerin daha etkili bir şekilde işlenmesine olanak tanıyarak tanı süreçlerinde insan hata payını azaltma ve doğruluk oranını artırma potansiyeline sahiptir. Bu çalışmada, zatürre tanısında radyolojik görüntülerin derin öğrenme yöntemleriyle değerlendirilmesi ve bu yaklaşımların tanı süreçlerindeki etkinliklerinin ölçülmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Respiratory tract infections are among the significant global health concerns. Among these infections, pneumonia stands out as a disease where the speed and accuracy of diagnosis and treatment are of critical importance. Today, radiological images play a crucial role in the diagnosis of pneumonia, and artificial intelligence-based methods offer a new perspective in analyzing these images. Deep learning techniques enable more efficient processing of radiological data, reducing human error and enhancing diagnostic accuracy. This study aims to evaluate radiological images in pneumonia diagnosis using deep learning methods and to measure the effectiveness of these approaches in diagnostic processes.