Sağlık çalışanlarında legıonella pneumophıla prevalansının ELISA yöntemi ile araştırılması
Investigation of legionella pneumophila prevalance in health care workers by ELISA
- Tez No: 330016
- Danışmanlar: PROF. DR. TEKİN KARSLIGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Legionella, ELISA, Legionella, ELISA
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Legionella pneumophila doğal su kaynakları ve özellikle okul, hastane, otel gibi büyük binaların su sistemlerinde yerleşerek, sistemin dışarı açılan musluk, duş başlığı gibi uç noktalarından etrafa yayılan kontamine su damlacıklarının solunması ile insanlara bulaşan bir bakteridir. Özellikle yaşlı, günde bir paketi geçen sigara kullanımı ve alkol bağımlılığı olan ya da bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda önemli bir akciğer infeksiyonu olan lejyoner hastalığına neden olurlar. Lejyoner hastalığı grip ve zatürre gibi geliştiğinden, hastalığın tanısında meydana gelen gecikmeler nedeniyle tedavide başarı ancak etkili bir antibiyotiğin uygulanması ile elde edilmektedir.Bu çalışmada Ocak 2013 tarihinde Şehitkamil Devlet Hastanesinde çalışan 92 kişi infeksiyon yönünden değerlendirmeye alındı. Çalışmaya alınan kişilerin yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, çalıştığı servisler kaydedildi. Legionella pneumopila antikor tespitinde ELISA yönemi kullanıldı. Sonuç olarak hastanenin yeni açılması hastanede çalışanların genç olması ve hastanede hijyen kurallarına uyulması nedeniyle legionella infeksiyonu hastane çalışanlarının hiçbirinde gözlenmedi.
Özet (Çeviri)
Legionella pneumophila is a bacteria that settles on the plumbing systems of the large buildings such as school, hospital, hotel and spreads to humans by the respiration of the contamined water drops that goes out from the outsources of the plumbing system such as taps and shower heads. They cause legionnaires? disease which is an important lung infection on old patients that smoke more than a pack of cigarettes a day and are addicted to alcohol or those whose immunity system have been pressurized. As legionnaires? disease develops like flu and pneumonia, success of the cure can only be obtained by the use of a strong antibiotic because of the delays with the diagnosis of the disease. In this study, 92 people working in January 2013 Şehitkamil Devlet Hastanesi were evaluated in terms of infection. Individuals included in the study of age, gender, level of education, work services were recorded. Legionella pneumophila antibody investigated by ELISA. As a result, the opening of a new hospital, the hospital complied with the rules of hygiene in the hospital due to the employees to be younger and legionella infection was observed in any of the hospital staff.