Sinterleme hızının ve sıcaklığının monolitik zirkonyanın mikroyapısı, bükülme dayanımı ve optik özellikleri üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of sintering speed and temperature on the microstructure, bend strength and optical properties of monolithic zirconia
  1. Tez No: 931617
  2. Yazar: PELİN AÇIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH SARI, PROF. DR. CEMAL AYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bükülme dayanımı, Cad/Cam, monolitik zirkonya, sinterleme, translusensi, bend strength, Cad/Cam, monolithic zirconia, sintering, translucency
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Günümüzde yüksek mekanik ve biyolojik özellikleri nedeniyle zirkonyum dioksit (ZrO2) materyali, protetik diş hekimliğinde kuron ve köprü protezlerinde alt yapı materyali olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Zirkonyum dioksit seramiklerin yüksek eğilme ve kırılma dayanımı, bu materyalin en önemli avantajlarından biridir. Ağız içindeki sert koşullara dayanıklılığı sayesinde özellikle yüksek strese maruz kalan posterior bölgelerde tercih edilmektedir. Materyalin yoğunlaştırılarak mekanik, fiziksel ve optik özelliklerinin geliştirilmesini sağlayan sinterleme prosedürü̈, diş hekimliğinde kullanılan zirkonyum dioksit seramiklerin en önemli üretim aşamasıdır. Bu çalışmada A2 renk seçeneğine sahip toplam 90 adet disk şeklinde monolitik zirkonya blok için 3 farklı sinterleme sıcaklığı kullanılarak toplam 3 grup oluşturulacaktır. Her bir grup için 30 örnek kullanılacaktır. Çalışmada kullanılacak monolitik zirkon blokları hazırlamak için bilgisayar ortamında dikey yönde çizimleri yapılacak (Exocad) ve kazıma ünitesine aktarılacaktır. Kazındıktan sonra örnekler 3 farklı sinter grubuna ayrılacaktır. Sinterizasyon büzülmesini kompanse edebilmek için örnekler %20 oranında büyük hazırlanacak ve elmas separe ile kesilerek disk şeklinde oluşturulacaktır. Sinterleme öncesi pürüzsüz yüzeyler oluşturmak amacıyla sırasıyla 600,800,1200 grit silikon karbit aşındırma kağıtları ile su soğutması altında 300 rpm de zımparalama yapılacaktır. Sinterleme fırınında (InFire HTC Speed, Sirona Dental Systems GmbH Bensheim, Almanya) zirkonya materyali için 30'ar adet (n:30) örnek çalışmamızda belirlenen sinterleme sıcaklıkları ve zamanlarına göre ayrı ayrı sinterlenecektir. Isınma ve soğuma zamanları standart olarak 10 °C/dk ya ayarlanacaktır. Sinterizasyonu tamamlanan zirkonya örnekleri özel zirkonya polisaj frezi (yardımıyla dakikada 7000 devir ile polisajlanacaktır. Disk şekilli örneklerin son boyutları dijital kumpas yardımı ile ölçülecektir.
Özet (Çeviri)
Today, zirconium dioxide (ZrO2) material is often used in the infrastructure of crown and bridge prostheses in prosthetic dentistry due to its high mechanical and biological properties. Zirconium oxide ceramics are often preferred in high stress areas such as the posterior region, especially in the mouth, because they have the highest bending and fracture strength Dec full ceramics. Sintering procedure, which allows to improve the mechanical, physical and optical properties of the material by concentrating, zirconium dioxide, which is used in dentistry, is the most important production stage of ceramics.In this study, a total of 3 groups will be formed using 3 different sintering temperatures for a total of 90 disc-shaped monolithic zirconia blocks with A2 color option. 30 Samples will be used for each group. In order to prepare monolithic zircon blocks to be used in the study, their designs will be made vertically with a software programme (Exocad) and transferred to the milling unit After milling, the samples will be divided into 3 different sinter groups. To compensate for sintering shrinkage, the samples will be prepared 20% larger and cut into a disk shape using diamond. To create smooth surfaces before sintering, the samples will be sanded at 300 rpm under water cooling with 600,800,1200 grit silicon carbide etching papers, respectively. 30 pieces (n:30) of zirconia material in the sintering furnace (InFire HTC Speed, Sirona Dental Systems GmbH Bensheim, Germany) will be sintered separately according to the sintering temperatures and times determined in our sample study. The heating and cooling times will be set to 10 °C/min as standard. The sintered zirconia samples will be polished with a special zirconia polishing mill (7000 revolutions per minute).The final dimensions of the disk-shaped samples will be measured with the help of a digital caliper.