Novel supramolecular assemblies signalling ion concentrations
İyon konsantrasyonlarını sinyalleyen yeni supramoleküler
  1. Tez No: 93165
  2. Yazar: BURCU ÖZMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN UMUT AKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Moleküler algılılayıcı, BAPTA, kalsiyum, photo- induced”elektron aktarımı. VI, Chemosensor, BAPTA, calcium, photo-induced electron transfer. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
oz İYON KONSANTRASYONLARINI SINYALLEYEN YENİ SUPRAMOLEKÜLLER Özmen, Burcu Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Engin U. Akkaya July 2000, 103 sayfa Kırmızı ve yakın kızıl ötesi emisyonu olan, iyon konsantrastyonulanm bildiren floresan moleküler algılıyıcalann tasarımı çok aktif bir çalışma alam olmuştur. Şu ana kadar geliştirilen floresan moleküler algılıyıcılar genel olarak görünür bölge spekturumunun kısa dalga bölgesinde çalışırlar. Bu önemli bir arka plan floresanı yaratır ve hücreye zarar verir.Kalsiyum seçici bir moleküler algıhyıcıyı, hydroxy türevli bir BAPTA selatini florofor indolinine'e bağlamak üzere tasarladık ve sentezledik. Floresans yoğunluğunun kalsiyuma bağlanması ile artmasından başka, kompleksin uzun emisyon ömrü vardır ki bu da uygun bir cihaz sayesinde sıfır arka plan floresansıyla gözlenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NOVEL SUPRAMOLECULAR ASSEMBLIES SIGNALLING ION CONCENTRATIONS Özmen, Burcu M. S., Department of Chemistry Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Engin U. Akkaya July 2000, 103 pages The molecular design of fluorescent chemosensors with red to NIR emission, that can signal ion concentrations, has become a very active area of endeavour. Fluorescent chemosensors synthesized until today, work at short wavelenght region of the visible spectrum. This creates a significant background fluorescence amd is highly damaging to the cell. We have designed and synthesized a calcium selective fluorescent chemosensor, by simply conjugating a hydroxy BAPTA chelator to a hepta methylenecyanine dye fluorophore. In addition to increasing fluorescence 111intensity upon binding to calcium, the complex is likely to have a long emission lifetime, which with appropriate instrumentation should provide an essentially zero background methodology.