The process of depeasantisation Kızılcahamam-Çeltikçi region
Köylülüğün çözülme süreci örnek alan: Kızılcahamam-Çeltikçi bölgesi
  1. Tez No: 93166
  2. Yazar: ALPER ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN TEKELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Köylülüğün Çözülmesi, Göç, Nüfus Azalması, Yapısal Dönüşüm, Kullanımdışı Topraklar vı, Depeasantisation, Migration, Depopulation, Structural Transformation, Derelict Land IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
oz KÖYLÜLÜĞÜN ÇÖZÜLME SÜRECİ ÖRNEK ALAN: KIZILCAHAMAM-ÇELTİKÇİ BÖLGESİ Özkan, Alper Yüksek Lisans, Bölge Planlama Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İlhan Tekeli Aralık 2000, 198 sayfa İkinci dünya savaşından sonra Türkiye kırsal alanlarında yapısal bir dönüşüm süreciyle karşılaşmaya başlamıştır. Bu dönüşüm sürecinin en önemi boyutlarından biri köylülüğün çözülmesi olmuştur. Artık kırsal alandaki çözülme ve buna bağımlı olan kentleşme hareketi nihayi aşamasına gelmiştir. Bu bağlamda, tez köylülüğün çözülme sürecinin Türkiye kırsal yapısına olan etki ve sonuçlarını incelemeyi hedeflemektedir. Köylülüğün çözülme sürecinin kırsal alanlarda önemli problemler yarattığı ortadadır. Bu açıdan, tez kullanılmayan ve atıl durumdaki tarımsal alanlar problemi üzerinde yoğunlaşmaktadır. Çünkü, yoğun nüfus azalalması dolayısıyla, kırsal yerleşmeler ortadan kalkmaya veya tarımsal aktiviteleri yerine getirememeye başlamışlardır. Buna bağlı olarak, dikkate değer ölçüde tanm alam üretim dışı, boş alanlar olarak kalmaya başlamıştır. Böylelikle, tarımsal potansiyellerin yeniden dağıtımı Türkiye kırsal alanlarının en önemli problemlerinden biri olmuş ve tezin sorunsallarından birini oluşturmaktadır.Bu nedenle, tezin amacı Türkiye'de kırsal yapıdaki dönüşüm sürecini inceleyerek kırsal yerleşimlerin bugün ulaştığı noktadaki sorunlarım, problemlerini ve potansiyellerini dile getirmektir. Tezin gayesi köylülüğün çözülmesinin etkileriyle bitlikte kırda olup biteni akademik ve bilimsel tartışmalara aktarmaktır. Bu çalışma Kızılcahamam- Çeltikçi alt bölgesinde yapılacak alan araştırmasının sonuçlarına dayandırılmıştır. Sonuçta tez, Türkiye'deki kırsal yerleşimlerin problemleri ve potansiyelleri hakkında ülkesel staratejiler ve politikalar üretmeyi hedeflemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE PROCESS OF DEPEASANTISATION CASE STUDY: KIZILCAHAMAM-ÇELTİKÇİ REGION Özkan, Alper M.S. in Regional Planning In the Department of City and Regional Planning Supervisor: Prof. Dr. İlhan Tekeli December 2000, 198 pages After Second World War, Turkey has started to experience structural transformation in rural areas. One of the most important dimensions of this transformation has been the process of depeasantisation in rural areas. Yet the process of depeasantisation and concomitant process of urbanisation has come to their last phases. In this context, this thesis aims to analyse the impacts and consequences of depeasantisation process on rural structure of Turkey. It is obvious that depeasantisation has brought about important challenges to rural areas due to depopulation. In this respect thesis concentrates on the problem of idle and derelict use of agricultural lands. Because, due to intensive depopulation, rural settlements started to disappear and be incapable of realising agricultural activities. Depending on this, considerable amount of agricultural land has been out of production as being derelict. So, reallocation of the agricultural potential in 111Turkey has been one of the main problems of the Turkish rural areas and constitutes one of the questions of this thesis. Hence, purpose of the thesis is to examine transformation process of the rural structure and to put forward present situation of the rural settlements emphasizing on their existing problems, challenges and also potentials in Turkey. The intend of the thesis is to bring the recent circumstances and problems of rural areas that have taken place under the impacts of depeasantisation process, to the academic and scientific discussions. This analysis has been made by fieldwork study on the villages of Çeltikçi Sub-district, in Kızılcahamam region. At the end, thesis has aimed to develop strategies and policies about the important problems and challenges of rural settlements of Turkey.