Geriatrik yaş grubunda olan bireylerin bağışıklanma konusunda bilgi, tutum ve davranışları
Knowledge, attitudes, and practices regarding immunization among individuals in the geriatric age group
- Tez No: 931728
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMİT SIRRI KETEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Bağışıklanma, Bilgi, Tutum, Geriatri, Immunization, Knowledge, Attitudes, Practices, Geriatrics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Menceloğlu, B., Geriatrik Yaş Grubunda Olan Bireylerin Bağışıklanma Konusunda Bilgi, Tutum ve Davranışları. Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi, Aile Hekinliği Anabilim Dalı. Tıpta Uzmanlık Tezi. Gaziantep, 2025 Amaç: Bu çalışmada, geriatrik yaş grubunda olan bireylerin bağışıklanma konusunda bilgi, tutum ve davranışlarının belirlenmesi ve geriatrik yaş grubunda bağışıklanma konusundaki farkındalığın arttırması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışma Haziran 2024-Şubat 2025 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği ve Sigara Bırakma Polikliniklerine başvuran 65 yaş ve üzeri hasta ve hasta yakınları olanlar üzerinde yapıldı. Çalışma anket yoluyla uygulandı. Katılımcıların sosyodemografik bilgileri (yaş, cinsiyet, medeni durum, gelir düzeyi vb.) ve ek hastalıkları gibi bazı sağlık bilgileri istendi. Aynı zamanda influenza, pnömokok, zona, tetanos ve hepatit b aşılarına yönelik bilgi, tutum ve davranışları ile ilgili anket formu doldurmaları istendi. Bulgular: Çalışmaya 300 kişi katıldı. Katılımcıların 171'ini kadınlar (%57,0), 129'unu erkekler (%43,0) oluşturmaktaydı. Tanı konulmuş hastalığı olan 149 kişi (%49,7) vardı. Katılımcıların 32'si (%10,7) aşıların sadece çocuklara yapılması gerektiğini, yetişkinlerin aşı yaptırmalarına gerek olmadığı yanıtını verdi. Katılımcıların influenza aşısı yaptırma oranı %25,7, pnömokok aşısı yaptırma oranı %13,3, zona aşısı yaptırma oranı %27,0, tetanos aşısı yaptırma oranı %74,0, hepatit b aşısı yaptırma oranı ise %31,3 olarak belirlendi. Katılımcıların toplam bilgi puan ortalaması 6,22±2,21 olarak tespit edildi. Farklı bilgi kaynaklarını kullananlar arasında bilgi düzeyinde istatistiksel anlamlı farklılık vardı (p=0.003). Bilgi kaynağı olarak sağlık çalışanlarından bilgi alan grubun ortalama bilgi skoru (M = 6,56) diğer gruplara göre daha yüksek bulundu. Sonuç: Geriatrik yaş grubunda oran bireylerin, yaşlılık döneminde yapılması gerekli olan aşılar ile aşılanma oranları düşüktür. Geriatrik yaş grubunda olan bireylerin aşılanma oranlarının arttırılmasına yönelik politikalar üretilmesi gereklidir.
Özet (Çeviri)
Menceloğlu, B., Knowledge, Attitudes, and Practices Regarding Immunization Among Individuals in the Geriatric Age Group. Gaziantep University Faculty of Medicine, Department of Family Medicine, Medical Specialization Thesis. Gaziantep, 2025. Objective: This study aimed to assess the knowledge, attitudes, and practices related to immunization among individuals in the geriatric age group and to enhance awareness regarding immunization within this population. Materials and Methods: The study was conducted between June 2024 and February 2025 among patients aged 65 years and older, as well as their relatives, who presented to the Family Medicine and Smoking Cessation Clinics at Gaziantep University Faculty of Medicine. Data were collected through a structured questionnaire. Participants were asked to provide sociodemographic information (such as age, gender, marital status, and income level) and certain health-related data, including the presence of comorbidities. Additionally, they completed a survey assessing their knowledge, attitudes, and practices concerning influenza, pneumococcal, herpes zoster, tetanus, and hepatitis B vaccines. Results: A total of 300 participants were included in the study, of whom 171 (57.0%) were female and 129 (43.0%) were male. Diagnosed chronic illnesses were present in 149 participants (49.7%). Thirty-two participants (10.7%) believed that vaccines should only be administered to children and that adult immunization was unnecessary. The vaccination rates among participants were as follows: influenza, 25.7%; pneumococcal, 13.3%; herpes zoster, 27.0%; tetanus, 74.0%; and hepatitis B, 31.3%. The mean total knowledge score was 6.22 ± 2.21. A statistically significant difference in knowledge levels was observed among participants based on their sources of information (p=0.003). Participants who received information from healthcare professionals demonstrated a higher mean knowledge score (M = 6.56) compared to those who obtained information from other sources. Conclusion: Vaccination rates for recommended adult vaccines are low among individuals in the geriatric age group. Strategies and policies aimed at improving vaccination uptake in this population are urgently needed.