Kronik hastalığı olan 65 yaş ve üzeri hastaların influenza ve pnömokok aşıları ile ilgili bilgi, tutum ve davranışları
Knowledge, attitudes and behavior of individuals over 65with chronic disease about influenza and pneumococcalvaccines
- Tez No: 665124
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ZEYNEP TUZCULAR VURAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: İnfluenza, erişkin aşılama, pnömokokal hastalıklar, influenza aşısı, pnömokok aşısı, Influenza, adult vaccination, pneumococcal diseases, influenza vaccine, pneumococcal vaccine
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: İnfluenza ve pnömokok hastalığı gibi bulaşıcı solunum sistemi hastalıkları özellikle risk grubundaki kişilerin morbidite ve mortalitesini artırmasının yanısıra, ülkeler için ciddi ekonomik ve iş gücü kaybına neden olmaktadır. Çalışmamızda polikliniğimize gelen ve kronik hastalığı olan 65 yaş üstü hastaların yetişkin aşılanmada önerilen influenza ve pnömokok aşıları ile ilgili bilgi, tutum ve davranışlarını değerlendirmeyi, aşılanma oranlarını ve bunu etkileyen faktörleri incelemeyi ve tartışmayı, böylece erişkin aşılanmanın önündeki engelleri saptayarak koruyucu hekimlik gereği aşılanma oranlarını ve hastaların bu konudaki farkındalık düzeyini nasıl artırabileceğimiz konusuna ışık tutmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı kesitsel bir araştırma olan çalışma, Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Mayıs-Haziran 2018 tarihlerinde 65 yaş üstü kronik hastalığı olan veri toplama formunu tam/eksiksiz dolduran 236 gönüllü hasta ile yapıldı. Hastalara yaş, medeni durum, işi, eğitim durumu, ailenin gelir düzeyi, kronik hastalıkları, sigara kullanımı, egzersiz yapma, doktor kontrollerine düzenli gidip gitmeme, hangi doktoru daha fazla tercih ettiği, doktorun aşı önerme durumları ve yaşadığı ortamda influenza ve pnömoni için risk grubunda olup olmadığı ile ilgili 15 soru (13 kapalı, 2 açık uçlu) içeren sosyodemografik bilgi formu dolduruldu. Ayrıca hastalara influenza ve pnömokok hastalığı ve aşıları konusunda bilgi, tutum ve davranışlarını belirlemek amacıyla literatürden yararlanarak tarafımızca hazırlanan bilgi içeren 20'şer soru ve tutum, davranışları sorgulayan 3'er sorudan oluşan veri toplama formu uygulandı. Veri toplama formunda bilgi düzeyini ölçen soruların doğru cevapları Sağlık Bakanlığının www.thsk.gov.tr sitesindeki bilgiler ve Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği'nin (EKMUD) düzenlediği 2016 Erişkin Bağışıklama Rehberi kaynak alınarak belirlendi. Hastalardan elde edilen verilerin analizi NCSS 2007 paket programı kullanılarak analiz edildi. Normal dağılım gösteren niceliksel verilerin iki grup karşılaştırmalarında Student t test kullanıldı. Normal dağılım gösteren üç ve üzeri grupların karşılaştırmalarında One-way ANOVA ve ikili karşılaştırmalarında Bonferroni test kullanıldı. Nitel verilerin karşılaştırılmasında Pearson ki-kare test kullanıldı. Değişkenler arası ilişkilerin değerlendirilmesinde de Pearson Korelasyon Analizi ve Spearman's Korelasyon Analizi kullanıldı. Anlamlılık p0,05). Doktor önerisi, eğitim ve gelir düzeyi artıkça influenza aşısı hakkındaki bilgi düzeyinin arttığını gözlemledik (sırası ile: p=0,001, p=0,001, p=0,003; p0,05). Doktorun aşıyı önerme sıklığı artıkça hastaların pnömokok aşısını yaptırma sıklığının istatistiksel olarak anlamlı düzeyde arttığını belirledik (p=0,001; p0,05). Sonuç: Çalışmamızda saptadığımız influenza ve pnömokok aşısı yaptırma oranları DSÖ'nün risk grubundaki 65 yaş üstü için önerdiği orandan (%90) çok daha düşüktür. Aşılanma oranını artıran öğelerden en belirleyici olanı doktor önerisinin olmasıdır. Doktor önerisinin olması en güçlü iv motivasyon kaynağı iken hastaların eğitim düzeyinin yüksek olması demografik özellikleri arasında en güçlü destekleyici olarak kendini göstermektedir. Aile hekimleri aşılama konusunda çok önemli bir konumda bulunmaktadır. Aile hekimleri hastalarını koruyucu hekimlik gereği her görüşmede erişkin aşılarla ilgili bilgilendirmeli, aşıların etkinliğini, güvenilirliğini vurgulamalı, aşılanma durumlarını yakından takip etmelidir. Aşıların SGK tarafından karşılandığı vurgulanmalı, bebekçocuk aşı sisteminde olduğu gibi erişkin aşıları veri takip sistemi ile aile hekimleri tarafından takip edilmeli, aşılarla engellenebilir ölümcül hastalıklar, erişkin bağışıklama ile ilgili bilgilendirmeler hastalara rutin görüşmeler ve seminerlerde anlatılmalı, aşılardan her fırsatta bahsedilmelidir. Böylelikle aşılanma oranlarını arttırmak için bireylerin erişkin aşılanma ile ilgili farkındalık düzeyleri artırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Infectious respiratory system diseases such as influenza and pneumococcal disease increase the morbidity and mortality of people at risk, as well as cause serious economic and labor loss for countries. In our study, we evaluated the knowledge, attitudes and behaviors of patients over 65 years of age with chronic diseases attending our outpatient clinic about influenza and pneumococcal vaccines recommended for adult vaccination, assessed vaccination rates and the factors affecting this. We aimed to determine the barriers to adult vaccination and increase the vaccination rates of the patients as required by preventive medicine and increase the level of awareness on this issue. Materials and Methods: The study, which is a descriptive cross-sectional study, was conducted in Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital between May-June 2018 with 236 volunteers over 65 years of age with chronic disease who completed the data collection form. Information was collected about age, marital status, employment status, educational status, family income, chronic diseases, smoking status, exercise status, whether they went to the doctor regularly, which doctor they visited (GP/specialist), whether their doctor recommended vaccination and whether they were in the risk group for influenza and pneumococcal disease using a sociodemographic information form containing 15 questions (13 closed-ended, 2 open-ended). In addition, in order to determine the knowledge, attitude and behavior about influenza and pneumococcal disease and vaccines, a data collection form consisting of 20 questions evaluating knowledge and 3 questions evaluating attitudes and behaviors was applied to the patients. Correct answers to the questions that measured the level of knowledge was based on information provided by www.thsk.gov.tr site of the Ministry of Health and 2016 Adult İmmunization Guide prepared by the Turkish Infectious Diseases and Clinical Microbiology Specialist Association (EKMUD). The data obtained from the patients was analyzed using the NCSS 2007 package program. Student t test was used for comparing two groups of quantitative data with normal distribution. One-way ANOVA was vi used for comparisons of three and more normally distributed groups, and Bonferroni test was used for paired comparisons. Pearson's chi-square test was used to compare qualitative data. Pearson Correlation Analysis and Spearman's Correlation Analysis were also used to evaluate the relationships between variables. Significance was evaluated at the p 0.05). We observed that as the doctor's recommendation, education and income level increased, the level of knowledge about influenza vaccine increased (respectively: p = 0.001, p = 0.001, p = 0.003; p 0.05). We observed that as the doctor's recommendation of the vaccine increased, the frequency of patients having pneumococcal vaccine shots increased statistically significantly (p = 0.001; p 0.05). Conclusion: Overall, the rates of influenza and pneumococcal vaccination coverage that we found in our study were much lower than the rate (90%) recommended by WHO for people over 65 and in the risk group. The most decisive factor that increased vaccination rates was a doctor's recommendation. While having a doctor's recommendation is the strongest source of motivation, high education levels are the strongest supporter among the demographic characteristics. Family physicians play a key role in enhancing vaccine acceptance. Family physicians should inform their patients about adult vaccines, emphasize the efficacy and reliability of vaccines, and closely monitor their vaccination status at every consultation as required by preventive medicine. It should be emphasized that the vaccines are covered by the health insurance system, adult vaccines should be monitored by family physicians with a data tracking system similar to the baby-child vaccination system, information about fatal diseases that can be prevented by vaccines should be addressed, adult immunization should be explained to the patients in routine visits and seminars, and vaccines should be mentioned at every opportunity. Thus, the awareness level of individuals about adult vaccination should be increased in order to increase vaccination rates.