منهج الرازي في القصص القرآني من خلال سورة الإسراء
Razi'nin Kur'an kıssalarına yaklaşımı: İsrâ Süresi örneği
- Tez No: 931736
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Razî, Kur'an kıssaları, metodoloji, İsra Suresi, Tafsir, Al-Razi, Qur'anic Narratives, Methodology, Surah Al-Isra
- Yıl: 2024
- Dil: Arapça
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmada araştırmacı, Razî'nin Mefâtîhu'l-Ğayb adlı tefsirinde Kur'an kıssalarını ele alma yöntemini, özellikle İsra Suresi bağlamında incelemiştir. Araştırmanın amacı, Razî'nin nakle dayalı bilgilere ne ölçüde başvurduğunu, te'vil ve re'y anlayışındaki sınırlarını, dilsel yöntemlere olan eğilimini ve Kur'an kıssalarından fıkhî meseleleri nasıl çıkardığını ortaya koymaktır. Araştırmanın önemi ve bilimsel değeri, Razî'nin İsra Suresi bağlamında kıssalar üzerindeki metodolojisini anlamaktan kaynaklanmaktadır. Zira Razî, re'y metoduna dayalı müfessirlerden biri olarak kabul edilir. Çalışma, İsra Suresi'ndeki İsrailoğulları kıssası, Âdem kıssası ve İblis kıssası üzerinde yoğunlaşarak betimsel ve analitik bir yöntem benimsemektedir. Araştırma sonucunda şu bulgular elde edilmiştir: Razî'nin İsra Suresi'nde kıssaları ele alış tarzı, hem rivayet hem de akli tefsiri bir araya getiren kendine özgü bir yöntem sunmaktadır. Kur'an, sünnet ve sahabe ile tâbiîlerin görüşlerinden istifade etmiş; ardından derinlemesine eleştirel analizlerle farklı görüşleri mukayeseli bir şekilde değerlendirmiştir. Bu yöntem, Razî'nin kıssaların çeşitli boyutlarına gösterdiği ayrıntılı ilgiyi ve derin idrakini yansıtarak onu tefsir alanında özgün bir model haline getirmiştir. Razî'nin bu büyük tefsirindeki genişlik ve derinlik, nitelik ve nicelik açısından daha fazla incelenmeyi hak etmektedir. Çeşitli bilim dallarını kapsayan bu tefsir, ele aldığı konuların çeşitliliği ve kapsamı açısından Razî'nin geniş ilmini açıkça ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines Al-Razi's methodology in interpreting Qur'anic narratives through his renowned exegesis Mafatih Al-Ghayb (The Keys to the Unseen), specifically focusing on Surah Al-Isra. The research aims to determine the extent of his reliance on transmitted knowledge (al-ma'thur), his approach to interpretation and personal reasoning (ra'y), his linguistic preferences, and how he derived jurisprudential rulings from Qur'anic stories. The significance of this study lies in exploring Al-Razi's approach to Qur'anic narratives, particularly in Surah Al-Isra, which highlights his reputation as an interpreter based on reason and critical analysis. The research employs a descriptive and analytical methodology, focusing on key stories in Surah Al-Isra, such as the stories of the Children of Israel, Adam, and Iblis. The study concludes with several key findings, including that Al-Razi's approach to Qur'anic narratives in Surah Al-Isra is unique. He combined traditional exegesis with rational analysis, drawing evidence from the Qur'an, Hadith, and the sayings of the Companions and Tabi'un, followed by in-depth critical analysis. This methodology reflects his attention to detail and his understanding of the multifaceted dimensions of Qur'anic narratives, making his interpretation a distinctive model in Qur'anic exegesis. Despite extensive research on his work, this monumental exegesis warrants further exploration due to its depth, diversity, and the wide range of topics covered. This diversity highlights Al-Razi's profound knowledge across various disciplines embedded in his exegesis.