Henri Vieuxtemps'in Keman Konçertosu no.5 üzerine çalışma kılavuzu önerisi
  1. Tez No: 931759
  2. Yazar: SELÇUK SARP GÖNÜLDAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. ZEYNEP SİMGE ACUNAZ EYTEMİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Henri Vieuxtemps, Keman Konçertosu, Henri Vieuxtemps, Violin Concerto
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Hazırlanan bu çalışma içerisinde öncelikle bestecinin yaşamış olduğu Romantik Dönem'de keman ekolündeki gelişmeler ele alınmıştır. Avrupa ülkelerinde yaşanan sosyal gelişmelerden olan Fransız Devrimi'nin de etkisi ile Avrupa'daki halkların müziğe bakış açısına yön veren keman virtüözleri ve aynı zamanda bestecilerden bazıları ele alınmış ve çalışmanın esas konusu olan Henri Vieuxtemps'ın 5. Keman Konçertosu'na etkilerinin neler olduğu anlatılmak istenmiştir. Birinci Bölüm içerisinde Romantik Dönem başlangıcından itibaren Henri Vieuxtemps'ın yaşadığı son yıla kadar olan periyot içerisindeki teknik gelişmeler seçilmiş olan bazı keman virtüözü ve bestecilerin eserlerinden yola çıkılarak incelenmiştir. Bu incelemeler sonucunda keman repertuvarına nasıl katkılar sağlandığı aktarılmak istenmiştir. Bölümün devamında ise bahsedilen bestecilerin eserlerinden bazıları örneklerle ele alınmış ve keman tekniğinin gelişim süreci genel bir bakış açısı ile değerlendirilmiştir. İkinci Bölümde Henri Vieuxtemps'ın özel hayatı dışında kalınmaya özen gösterilerek sadece keman tekniğine olan katkıları temel alınmış, bu alınan temel doğrultusunda bestecinin eser karakterinin nasıl şekillendiği ve müzik dünyasına ne şekilde katkıda bulunduğuna dair veriler elde edilmeye çalışılmıştır. Aynı zamanda Vieuxtemps'ın keman eğitimini de nasıl şekillendirdiği ve eğitimciliğini nasıl sürdürdüğüne dair bulgular anlatılmaya başlanmıştır. Üçüncü bölüm içerisinde ise hazırlanan çalışmanın ana konusu olan besteciye ait No.5 La minör Keman Konçertosu'nun teknik ve müzikal açıdan incelemesi yapılmıştır. Bu inceleme sonucunda elde edilen veriler kapsamında cümlesel ve kesit bazında parmak numarası, yay şekli ve müzikal bazda öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, firstly, the developments in the violin school during the Romantic Period, in which the composer lived, are discussed. With the influence of the French Revolution, which was one of the social developments in European countries, the violin virtuosos and also some of the composers who shaped the people's perspective on music in Europe were discussed and their effects on Henri Vieuxtemps' 5th Violin Concerto, which is the main subject of the study, are explained. requested. In the First Chapter, technical developments from the beginning of the Romantic Period until the last year of Henri Vieuxtemps were examined based on the works of some selected violin virtuosos and composers. As a result of these examinations, it was aimed to convey what contributions were made to the violin repertoire. In the rest of the chapter, some of the works of the mentioned composers are discussed with examples and the development process of violin technique is evaluated from a general perspective. In the Second Chapter, care was taken to stay out of Henri Vieuxtemps's private life and based only on his contributions to the violin technique, and on this basis, we tried to obtain data on how the character of the composer's work was shaped and how he contributed to the world of music. At the same time, findings about how Vieuxtemps shaped violin education and how he continued his education began to be explained. In the third chapter, the composer's No.5 A minor Violin Concerto, which is the main subject of the prepared study, was examined technically and musically. Within the scope of the data obtained as a result of this analysis, suggestions are presented on a sentence and section basis, finger number, bow shape and musical basis.