Tıbbi Onkoloji Kliniğinde berrak hücreli olmayan böbrek hücreli kanser tanısıyla takip edilen hastaların, demografik, klinik ve patolojik özelliklerinin incelenmesi
Demographic, clinical and pathological characteristics of patients with non-clear cell renal cell carcinoma in the Medical Oncology Clinic
- Tez No: 931802
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET BEKİR HACIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Berrak hücreli dışı böbrek hücreli kanser, Papiller böbrek hücreli kanser, Kromofob böbrek hücreli kanser, Nefrektomi, Prognoz, Genel Sağ kalım, Non-clear cell renal cell cancer, Papillary renal cell cancer, Chromophobe renal cell cancer, Nephrectomy, Prognosis, Overall Survival
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Böbrek Hücreli Karsinom (BHK) önemli bir mortalite ve morbidite nedenidir. Ürogenital kanserler içerisinde görülme sıklığı olarak mesane ve prostat kanserlerinden sonra 3. sırada yer almaktadır. En yüksek sıklık ise 60-70 yaş arasında görülür. Görüntüleme yöntemlerindeki gelişmelerle birlikte son yıllarda böbrek kanseri insidansında artış olduğu görülmektedir. Yeni gelişen tedaviler ve tümörün daha erken evrede saptanmasıyla birlikte sağ kalım süresi artmaktadır ve günümüzde ortalama sağ kalım süresi 2 yıldan fazladır. Bu çalışmanın amacı, son 15 yıl içerisinde Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı'nda berrak hücreli dışı böbrek hücreli kanser (BHK) tanısı ile takip ve tedavi edilen hastaların demografik özelliklerini, hastalığın prognozunu, tedavi yöntemlerini ve bu tedavilerin sağ kalıma ne kadar etki ettiğini belirlemektir. Çalışmamızın hedefi, merkezimizdeki bu farklı özelliklere sahip BHK hasta grubunun özelliklerini ayrıntılı bir şekilde inceleyerek, elde edilen veriler doğrultusunda bu hastaların klinik seyrine ve tedavi sonuçlarına ışık tutmaktır. Bu sayede, BHK'li hastaların yönetiminde daha etkili stratejiler geliştirilmesi ve hasta bakımının iyileştirilmesi amaçlanmaktadır. Çalışmaya Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde 2010 ile 2023 yılları arasında berrak hücreli dışı BHK tanısı almış 141 hasta dahil edildi. Hastaların verilerine patoloji raporlarından ve hasta dosya kayıtlarından ulaşıldı. Sağ kalım hesapları Kaplan-Meier yöntemi ile yapıldı. Sonuç olarak, papiller ve kromofob BHK'lar karşılaştırıldığında papiller tip histopatolojinin daha kısa GS ile ilişkili olduğu saptandı. İstatistiksel anlamda anlamlı fark çıkmaması ise çalışmadaki hasta sayısına bağlandı. Yüksek IMDC ve MSKCC skorunun, 62 histolojik değerlendirmede kapsül invazyonu ve nekroz varlığının daha kısa sağ kalım ile ilişkili olduğunu saptadık.
Özet (Çeviri)
Renal Cell Carcinoma (RCC) is a significant cause of mortality and morbidity. It ranks third in incidence among urogenital cancers, following bladder and prostate cancers. The highest incidence is observed between the ages of 60-70. Advances in imaging techniques have led to an increase in the incidence of kidney cancer in recent years. With the development of new treatments and earlier detection of tumors, survival time has increased, and the current average survival time is more than two years. The aim of this study is to determine the demographic characteristics, disease prognosis, treatment methods, and the impact of these treatments on survival in patients diagnosed with non-clear cell renal cell carcinoma (RCC) who were followed and treated at the Department of Medical Oncology at Trakya University Faculty of Medicine over the past 15 years. The objective of our study is to thoroughly examine the characteristics of this group of RCC patients with different features at our center and, based on the data obtained, shed light on the clinical course and treatment outcomes of these patients. In this way, it is aimed to develop more effective strategies in the management of RCC patients and to improve patient care. A total of 141 patients diagnosed with non-clear cell RCC at Trakya University Medical Faculty Hospital between 2010 and 2023 were included in the study. Patient's data were obtained from pathology reports and patient file records. Survival analyses were performed by the Kaplan-Meier method. 64 As a result, when comparing papillary and chromophobe RCCs, it was found that the papillary type histopathology was associated with shorter overall survival (OS). We also found that high IMDC and MSKCC scores, as well as the presence of capsule invasion and necrosis in histological evaluation, were associated with shorter survival.