0-6 yaş döneminde annesi çalışan ve annesi çalışmayan bireylerin anne babaya bağlanma, psikolojik dayanıklılık ve sosyal becerilerinin incelenmesi
Investigation of parental attachment, psychological resilience and social skills of individuals with working and non-working mothers in 0-6 age period
  1. Tez No: 931803
  2. Yazar: SERRA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANDE ÇELİKAY SÖYLER, DOÇ. DR. ECE EMRE MÜEZZİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma, Psikolojik Dayanıklılık, Sosyal Beceri, Attachment, Psychological Resilience, Social Skills
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmanın amacı 0-6 yaş döneminde annesi çalışan ve annesi çalışmayan bireylerin anne babaya bağlanma, psikolojik dayanıklılık ve sosyal becerilerinin incelenmesidir. Bu araştırma nicel araştırma yöntemlerinden olan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evreni Türkiye'de 0-6 yaş döneminde annesi çalışan ve annesi çalışmayan yetişkin kişilerden oluşturulmuştur. Araştırmanın örneklemi ise amaçsal örnekleme yöntemi kullanılarak 738 annesi çalışan ve annesi çalışmayan bireylerden oluşturmaktadır. Araştırma bulgusunda, 0-6 yaş döneminde annesi çalışmayan katılımcıların anne babaya bağlanma düzeyleri ile psikolojik dayanıklılık düzeyleri arasında anlamlı ilişkiler olmadığı bulunmuştur. Ancak 0-6 yaş döneminde annesi çalışmayan katılımcıların anne babaya bağlanma düzeyleri ile sosyal beceri düzeyleri arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Buna göre, 0-6 yaş döneminde annesi çalışmayan katılımcıların anne babaya bağlanma düzeyleri arttıkça sosyal beceri düzeylerinin de arttığı bulunmuştur. Elde edilen sonuçlarla birlikte, gelecekte yapılacak araştırmalarda, çocukların gelişimine etki eden diğer faktörlerin de dikkate alınması önemlidir. Çocukların okul başarısı, sağlık durumu ve genel refah seviyeleri gibi faktörler de anne çalışma durumuyla ilişkilendirilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine parental attachment, psychological resilience and social skills of individuals whose mothers work and whose mothers do not work in the 0-6 age period. Relational survey model, which is one of the quantitative research methods, was used in this study. The population of the study consisted of adults in Turkey whose mothers worked and whose mothers did not work in the 0-6 age period. The sample of the study consisted of 738 individuals with working and non-working mothers using purposive sampling method. In the findings of the study, it was found that there were no significant relationships between the levels of attachment to parents and psychological resilience levels of the participants whose mothers did not work in the 0-6 age period. However, positive and significant relationships were found between parental attachment levels and social skills levels of participants whose mothers were not working at the age of 0-6. Accordingly, it was found that as the level of attachment to parents of the participants whose mothers were not working in the 0-6 age period increased, the level of social skills also increased. Along with the results obtained, it is important to consider other factors affecting children's development in future studies. Factors such as children's school success, health status and general welfare levels can also be associated with the mother's employment status.