Rejyonel anestezi için düşük maliyetli fantom model geliştirilmesi
Development of a low-cost phantom model for regional anesthesia
- Tez No: 932017
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA AZİZOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Rejyonel anestezi, ultrason eşliğinde rejyonel anestezi, fantom modeller, tıp eğitimi, simülasyon, Regional anesthesia, ultrasound-guided regional anesthesia, low-cost phantom model, medical education, simulation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Rejyonel anestezi, modern cerrahi pratiğin ayrılmaz bir parçası olarak, periferik sinir blokları veya belirli vücut bölgelerinin anestezi altına alınmasını sağlayarak hastalara ağrısız bir cerrahi deneyim sunmaktadır. Ancak bu uygulamaların başarısı, anestezi uzmanlarının anatomik yapıları doğru bir şekilde tanımlayabilmesi ve ilaçları hassas bir şekilde doğru bölgelere enjekte edebilmesi ile ilişkilidir. Günümüzde, eğitim ve uygulama süreçlerinde ultrason eşliğinde rejyonel anestezi teknikleri giderek artan bir şekilde kullanılmaktadır. Ancak bu eğitimlerin yüksek maliyetli ticari fantomlar üzerine yoğunlaşması, özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki anestezi uzmanları ve tıp öğrencileri için ciddi erişim kısıtlamalarına yol açmaktadır. Bu bağlamda, düşük maliyetli, gerçekçi ve sürdürülebilir fantom modellerin geliştirilmesi önemli bir gereksinimdir. Bu çalışmanın amacı, rejyonel anestezi uygulamaları için düşük maliyetli, gerçekçi ve sürdürülebilir fantom modeller geliştirerek, ultrason eşliğinde eğitim süreçlerini iyileştirmektir. Bu çalışmada, sosyal medya, tezler ve makaleler incelenerek düşük maliyetli fantom olarak kullanılabilecek malzemeler araştırılmış ve seçilen ürünler kullanılarak ultrason eşliğinde rejyonel anestezi tekniklerinde eğitim amaçlı kullanılabilecek fantom modeller tasarlanmıştır. Bu amaçla Ecoflex jel, PVA + boraks, plastisol ve ticari bir model ile modelleme yapılmıştır. Çalışmada kullanılan modellerin ultrason altındaki iğne görünürlüğü, doku direnci, iz bırakma özellikleri ve maliyetleri değerlendirilmiştir. Ecoflex jel, insan dokusuna benzer bir direnç sağlamasına rağmen ultrason görüntülemesinde artefaktlara neden olmuş ve iğne görünürlüğünü olumsuz etkilemiştir. PVA + boraks karışımları, özellikle 20 gr boraks içeren model, iğne görünürlüğü ve doku hissi açısından en iyi sonuçları sunmuştur. PVA + 20 gr boraks karışımı hem iğne görünürlüğü hem kıvamının daha uygun olması hem maliyetinin uygunluğu hem de minimal iz bırakma özellikleri ile en uygun model olarak öne çıkmıştır. Sonuçlar, düşük maliyetli ve pratik fantom modellerin rejyonel anestezi eğitiminde etkili bir çözüm olabileceğini göstermektedir. Bu modellerin kullanımı, özellikle kaynakların kısıtlı olduğu bölgelerde eğitimin yaygınlaştırılmasına ve gerçeğe yakın modellemeler ile klinik pratiğe geçiş sürecinin hızlandırılmasına katkıda bulunabilir. Gelecekteki çalışmalar, bu modellerin farklı kullanıcı gruplarında uzun vadeli etkinliklerini ve dayanıklılıklarını inceleyerek daha kapsamlı sonuçlar sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Regional anesthesia, as an integral part of modern surgical practice, provides patients with a painless surgical experience by enabling peripheral nerve blocks or anesthesia of specific body regions. However, the success of these procedures is associated with the anesthesiologists' ability to accurately identify anatomical structures and precisely inject anesthetic agents into the targeted areas. Currently, the use of ultrasound-guided regional anesthesia techniques is increasingly prevalent in training and practice. However, the reliance on high-cost commercial phantoms for these trainings poses significant accessibility challenges, particularly for anesthesiologists and medical students in developing countries. In this context, the development of low-cost, realistic, and sustainable phantom models represents an important necessity. The aim of this study is to improve ultrasound-guided training processes by developing low-cost, realistic, and sustainable phantom models for regional anesthesia applications. In this study, phantom models that can be used for training purposes in ultrasound-guided regional anesthesia techniques were developed using different materials (Ecoflex gel, PVA + borax, plastisol, and a commercial model)). The models used in the study were evaluated in terms of needle visibility under ultrasound, tissue resistance, and track-making characteristics. Although Ecoflex gel provided resistance similar to that of human tissue, it caused artifacts in ultrasound imaging, which negatively affected needle visibility. PVA + borax mixtures, particularly the model containing 20 grams of borax, yielded the best results in terms of needle visibility and tissue feel. The PVA + 20 grams of borax mixture emerged as the most suitable model due to its superior needle visibility, appropriate consistency, cost-effectiveness, and minimal track-making properties. The results suggest that low-cost and practical phantom models could be an effective solution for regional anesthesia training. The use of these models could contribute to the widespread adoption of training, particularly in resource-limited areas, and help accelerate the transition to clinical practice through realistic simulations. Future studies could provide more comprehensive results by examining the long-term effectiveness and durability of these models across different user groups.