Diyabetes mellitus hastalarında kullanılan ilaç türlerinin yaşam kalitesi üzerine etkisi
Effect of types of drugs used in diabetes mellitus patients on the quality of life
  1. Tez No: 932026
  2. Yazar: ESRA KAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN GEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetes mellitus, insülin, oral antidiyabetik, yaşam kalitesi, WHOQOL-BREF, Diabetes mellitus, insulin, oral antidiabetic, quality of life, WHOQOL-BREF
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırma, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Endokrinoloji Bölümü'nde takipli Diyabetes Mellitus (DM) hastalarının sosyodemografik ve hastalık özelliklerini ortaya koymak, DM tedavisinde kullanılan ilaçlarını belirlemek ve bu ilaçların yaşam kalitesi üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Kesitsel tipteki bu çalışmanın örneklemini Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Endokrinoloji Bölümü'nde takipli 05/10/2023-31/12/2023 tarihleri arasında polikliniğe gelen 18 yaş ve üzeri DM tanılı 102 hasta oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak; sosyodemografik ve hastalık özelliklerine yönelik bilgi toplama formu ve DSÖ Yaşam Kalitesi Ölçeği Kısa Formu Türkçe Versiyonu (WHOQOL-BREF-TR) kullanıldı. Araştırma sonucu elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 22.0 paket programı ile analiz edildi ve p0,05). Diyabetli hastaların yaşam kalitesi ve sağlıklarına ilişkin algılarının ağırlıklı olarak ortalama düzeyde olduğu görüldü. İleri yaş, düşük eğitim düzeyi ve ek hastalık varlığı DM hastalarının yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltmaktadır. Sonuçlar bize her ne kadar istatistiksel anlamlı fark bulunmasa da OAD+insülin kullanımı olan hastalarda OAD kullanan hastalara göre yaşam kalitelerinin daha düşük olduğunu göstermektedir. Diyabetli hastaların yaşam kalitesini düşüren alt faktörlerin tanımlanıp, uygun müdahalelerin uygulaması DM hastalığının yol açacağı olumsuzlukların önüne geçmekte faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Effect of Types of Drugs Used in Diabetes Mellitus Patients on the Quality of Life This research was conducted to reveal the sociodemographic and disease characteristics of Diabetes Mellitus (DM) patients followed in the Endocrinology Department of Mersin University Faculty of Medicine Hospital, to determine the drugs used in DM treatment and to examine the effects of the drugs used on the quality of life. The sample of this cross-sectional study consists of 102 patients diagnosed with DM, aged 18 years and over, who came to the outpatient clinic between 05/10/2023 and 31/12/2023 and were followed up at Mersin University Faculty of Medicine Hospital, Department of Endocrinology. As a data collection tool; An information collection form for sociodemographic and disease characteristics and the WHO Quality of Life Scale Short Form Turkish Version (WHOQOL-BREF-TR) were used. The data obtained as a result of the research were analyzed with the SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 22.0 package program and p0.05). It was observed that the perceptions of diabetic patients regarding their quality of life and health were predominantly at an average level. Advanced age, low education level and the presence of comorbidities significantly reduce the quality of life of DM patients. The results show that although there is no statistically significant difference, the quality of life in patients using OAD + insulin is lower than in patients using only OAD. Identification of sub-factors that reduce the quality of life of diabetic patients and implementation of appropriate interventions may be useful in preventing the negativities caused by DM disease.