Obstetrik Brakiyal Pleksus Paralizisi olan çocuklarda gövde, postür ve dengenin incelenmesi
Investigation of trunk, posture and balance in children with Obstetric Brachial Plexus Paralysis
  1. Tez No: 932084
  2. Yazar: CANSU ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZELİHA ÖZLEM YÜRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Brakiyal pleksus, periferik sinir yaralanmaları, postür, postüral denge, Brachial plexus, peripheral nerve injuries, postüre, postüral balance
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmanın amacı; Obstetrik Brakiyal Pleksus Paralizisi (OBPP) OBPP olan çocuklarda gövde esnekliği, postür ve dengeyi incelenmek ve sağlıklı çocuklar ile karşılaştırmaktı. Çalışmaya 5-12 yaşları arasında, Narakas sınıflandırmasına göre Tip 2a ve Tip 2b grubundaki OBPP'li 55 çocuk ile aynı yaş aralığındaki 58 sağlıklı çocuk (kontrol grubu) katıldı. Her iki gruptaki çocukların tanımlayıcı özellikleri kaydedildi. OBPP'li çocukların üst ekstremite kas kuvveti Aktif Hareket Skalası ile, fonksiyonel hareketleri ise Mallet Skalası ile değerlendirildi. Her iki gruptaki çocuklara üst ekstremite uzunluk ölçümü ve gövde esneklik ölçümü yapıldı. Postürü değerlendirmek için New York Postür Analizi, dengeyi değerlendirme için ise Pediatrik Denge Skalası ve Modifiye Y denge Testi kullanıldı. Çalışma ve kontrol grubundaki çocukların yaş ortalamaları ve cinsiyet dağılımları benzer idi (p>0,05). OBPP'li çocukların sağlıklı çocuklara göre gövde esnekliğinin daha az, üst ekstremite uzunluk ölçümü, postür ve denge ölçümü değerlerinin ise daha düşük olduğu bulundu (p>0,05). Sonuç olarak; 5-12 yaş arası OBPP'li çocukların gövde esnekliği, postür ve denge değerleri aynı yaştaki sağlıklı çocuklara göre olumsuz yönde etkilendiği görüldü. OBPP olan çocuklarda hem değerlendirme hem de fizyoterapi ve rehabilitasyon programında üst ekstremite, gövde, postür ve dengenin bütüncül bir yaklaşım ile birlikte ele alınmasını önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study was to investigate the trunk flexibility, posture, and balance in children with Obstetric Brachial Plexus Paralysis (OBPP) and compare with healthy children. Fifty-five children with OBPP in the Type 2a and Type 2b groups, according to the Narakas classification, between the ages of 5 and 12, and 58 healthy children (control group) in the same age range participated in the study. Descriptive characteristics of the children in both groups were recorded. Upper extremity muscle strength of children with OBPP was evaluated with the Active Movement Scale, and functional movements were evaluated with the Mallet Scale. Upper extremity length measurement and trunk flexibility measurement were performed on children in both groups. New York Posture Analysis was used to evaluate posture, and Pediatric Balance Scale and Modified Y Balance Test were used to evaluate balance. The age and gender of the children were similar in both groups (p>0.05). It was found that children with OBPP had less trunk flexibility and had lower upper extremity length measurement, posture and balance measurement values than healthy children (p>0.05). In conclusion, it was observed that the trunk flexibility, posture and balance values of children with OBPP between the ages of 5-12 were negatively affected compared to healthy children. It was suggested that upper extremity, trunk, posture and balance be addressed with a holistic approach in both evaluation and physiotherapy and rehabilitation program in children with OBPP.